Családtervezés

Szülésznőként alkalmam nyílt megfigyelni, hogy a párok életében milyen nagy jelentősége van a gyermek születésének. Ennek ellenére mégsem tesznek meg mindent, hogy egészséges utódjuk szülessen. Ha az orvosok, szülésznők, védőnők is nagyobb hangsúlyt fektetnének a terhességre, akkor a leendő szülők is jobban éreznék ennek jelentőségét.

Pozitív családtervezésen értjük azt a legfontosabb nőgyógyászati gondozó munkát, melynek segítségével a serdülők gondozásával kezdődően, a fiatal házasok kellő irányításával segítjük az egészséges terhesség létrejöttét, majd azok gondozását a szülésig. Rendkívül széles körű felvilágosító munka folyik ennek érdekében évtizedek óta. Az egészségügyi ismeretek terjesztése iskolások között, az egészséges életre nevelés, a szexuális felvilágosítás végzésére az orvosok, pedagógusok, szülők, védőnők, szülésznők, pszichológusok összehangolt munkájára van szükség.

Az optimális családtervezés alatt a családtervezési módszerek együttesének az utód, a család és a társadalom érdekében történő legmegfelelőbb alkalmazását értjük. A széles körű és igényes családtervezés az utódok egészségét és szellemi adottságait is kedvezően befolyásolja, illetve befolyásolhatná. E módszerek egységes rendszerbe foglalása és hatékony alkalmazása az egészségmegőrzés szerves része. Hiszen az egészséget megőrizni csak az egészségesen születettekben lehet. Így a családtervezés, a megelőzés sorsdöntő kiindulási pontja mind az egyén, mind a társadalom szempontjából.

A családtervezési alkalmassági vizsgálatra azokat várják, akik felellőséggel kívánják vállalni gyermekeiket, és mindent meg akarnak tenni azért, hogy utódaik egészségesen szülessenek.

A családtervezési alkalmassági vizsgálat a következőket foglalja magában:

Genetikai alkalmasság:

A családfa felvétele (rajzos ábrázolása) révén tisztázhatók a családban korábban előforduló örökletes ártalmak, és ilyenkor ajánlatos a Genetikai Tanácsadó felkeresése. Ezen túl érdemes ismerni az adott családra jellemző betegségeket, éppen az ezeket provokáló környezeti hatások elkerülése érdekében.

A családtervező nő egészségi alkalmassága:

A családtervező nő egészségi alkalmasságát a kórelőzmény és a jelenlegi állapota alapján tisztázzuk. Ha olyan betegségre derül fény a családtervező nőben, amely a terhesség kihordását befolyásolja (pl.: epilepszia, cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, magas vérnyomás, daganat, vese- és májbetegség, szív- és érrendszeri vagy vérképző rendszeri ártalom, sok izületi gyulladás, nemzőszervi elváltozás), akkor a terhességet megfelelően elő kell készíteni, és a terhesség alatt biztosítani kell a beteg speciális gondozását. Így a veszélyek jelentősen csökkenthetők.

A terhességi alkalmasság:

Ez egy speciális szűrő jellegű nőgyógyászati vizsgálat. Főként három célja van:

 1. A méh esetleges rendellenes állapotának (ritka fejlődési rendellenességek vagy az ún. fejletlenség) feltárása
 2. Az esetleges gyulladások kórismézése:
  • Hüvelytisztaság vizsgálat
  • Szexuális úton terjedő betegségek vizsgálata
 3. Hormonális zavarok felismerése

Végül a vizsgálat keretében rákszűrés is történik. A rákszűrést évente kell elvégeztetni azoknál a nőknél, akik rendszeres szexuális életet élnek, valamint betöltötték a 18. életévüket.

A családtervező férfi egészségi alkalmassága:

A nemzőképesség ellenőrzése a megszakított érintkezés útján nyert ondó laboratóriumi vizsgálatát jelenti. 3-5 napos nemi önmegtartóztatás után a reggeli órákban – egy megszakított érintkezés keretében – az ondót tiszta edényben felfogják, és ezt követően 1-3 órán belül az vizsgálatra kerül.

Az ondósejtek száma milliliterenként átlagosan 40-45 millió. Az élénken mozgó ondósejtek aránya átlagosan 45%. Az ondó mennyisége átlagosan 2-8 ml.A problémás eseteket az Andrológiai Szakrendelésre utalják.Kultúránk fonáksága, hogy a gyermekvállalást általában kizárólagos női feladatnak tekintik. A legjobb apák azok lesznek, akik már a felkészülésből is részt vállalnak.

Pszichoszexuális alkalmasság:

A fogamzáshoz a nemi élet elengedhetetlen. Így a családtervezők alkalmasságát e tekintetben is szükséges elősegíteni. A szexuális életükkel elégedetlen párokat (férfiaknál leggyakoribb a korai magömlés, impotencia, nőknél az anorgasmia) szexológushoz utaljuk. Lényeges a túlságosan ritka vagy túl gyakori nemi aktivitás feltárása, mivel ezek is akadályai lehetnek a fogamzásnak. A potenciát befolyásoló tényezők: a táplálkozás, az életmód, a sport, és a stressz.

A szeszesital fogyasztása és az erős dohányzás különösen kedvezőtlenül hat a teljesítőképességre.

Alkalmassági vizsgálatok értékelése:

Amennyiben nincs akadálya a gyermekvállalásnak, 3 hónapos felkészülési idő következik.

Az ivarsejtek védelme:

Az ondósejtképződés során sok sejtgenerációval kell számolni. Ezek érzékenysége eltérő. Az ártalmas külső hatásokkal szemben az éretlen ondósejtek a legérzékenyebbek. Az ős, valamint az érett ondósejtek viszont ellenállóak. A betegségek, kóros állapotok, vegyi mérgezések elsősorban tehát azokat az éretlen ondósejteket károsítják, amelyekből 6-8 hét múlva alakulnak ki az érett ondósejtek. Így ezek csak 6-8 héttel a károsodást követően kerülhetnek ki a női szervezetbe. Az ondósejtképződés alatti sejtosztódások szűrőként is felfoghatók, mert a sérült sejtek általában nem jutnak el a megtermékenyítés lehetőségéhez. Az ondósejtképződés károsodása tehát elsősorban átmeneti meddőséget okoz.A petesejtképződés alapvetően eltér a hím-ivarsejt termelődésétől. A törzspetesejtekből az éretlen petesejtek már a születés előtt, a méhen belüli életben kialakulnak. Az újszülött kislányok petefészkében tehát már ott vannak a nemi érést követően megtermékenyítésre kerülő éretlen petesejtek, így ezek súlyosabb fokú pusztulása akár végleges meddőséget is előidézhet.A 3 hónapos felkészülési idő alatt mind a családtervező nőnek, mind a családtervező férfinak abba kell hagynia a dohányzást és a szeszesitalok fogyasztását, valamint csökkenteni kell a feketekávé fogyasztását, amennyiben ezzel korábban éltek. Ezentúl minden lehetséges külső ártalomtól védeniük kell ivarsejtjeiket.

A fogamzásgátló tabletták szedésének felfüggesztése:

Manapság általában a már korábban is nemi életet élő, és általában fogamzásgátlást alkalmazó személyek vállalkoznak gyermeknemzésre. A mai tudományos álláspont szerint a fogamzásgátló tabletták fogamzás előtti alkalmazása a későbbiekben vállalt terhességre semmiféle kedvezőtlen hatással nincs. A fogamzásgátló tabletták alkalmazását viszont helyes három hónappal a tervezett fogamzás előtt abbahagyni, mert a női szervezetnek bizonyos időre van szüksége a belső hormonszabályozás helyreállításához. A belső hormonszabályozás helyreállásáig eleve csökken az esély a fogamzásra. Viszont ha ez bekövetkezik, akkor az ilyen terhességekben már nincs ok az aggodalomra. A spirált is a tervezett fogamzás előtt 3 hónappal helyes eltávolítani.A fogamzásra történő 3 hónapos felkészülési idő alatt a hagyományos módszerek ( pl: gumióvszer ) ajánlhatók a védekezésre. Ez bizonyosan nincs semmifajta ártalmas hatással a majdani terhességre.

Magzatvédő vitamin a fogamzás körüli időszakban:

A magzatvédő vitamin alkalmazása nyilvánvalóan csak a gyermeket megtervező párok esetében jöhet szóba. Ha sikerülne – megfelelő felvilágosítással -a magzatvédő vitamin társadalmi-orvosi hasznosságát elfogadtatni, ez segíthetne abban, hogy a gyermeket akaró párok minél nagyobb része készítse elő tudatosan a fogamzást. Kulcsfontosságúnak a szedés elkezdése számít: csak a fogamzás előtt minimum egy hónapos alkalmazása képes az anyai vérben olyan vitamin-koncentrációt biztosítani, amely a havi vérzés kimaradásakor (vagyis a magzati fejlődés 15. napjától) kialakuló fejlődési zavart kivédi. Helyes ezért már a fogamzásra történő három hónapos felkészülés egész időszakában szedni, és a tápláléknak e vitaminokkal történő kiegészítését a terhesség 3. hónapjának a végéig folytatni.

A vitamin legfontosabb hatóanyaga a fólsav és a B12-vitamin. A fólsav és természetes formája a folát (újabban javasolják esetükben a B11- vitamin név használatát), valamint a B12-vitamin kulcsszerepet játszik.

A munkahelyi veszélyek:

Jelenleg a nemzőképes korú nők többsége dolgozik. A problémát az jelenti, hogy amikor a terhességet felismerik, addigra a magzat már túl van a fejlődésének legveszélyesebb időszakán, a nyolcadik héten.

Mi akkor a megoldás? Mindenekelőtt meg kell határozni azokat a fertőző kórokozókkal, mérgező vegyi anyagokkal, ártalmas sugárzással foglalkozó munkahelyeket, amelyek valóban veszélyt jelentenek a fejlődő magzatra.

Anna

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Nóra   •  

  Tisztelt Védőnő!

  Várandós vagyok, 12. hétben járok, és van egy 3 éves kislányom. Hogyan értessem meg vele, hogy őt ugyanúgy szeretem, és hogyan szerettessem meg vele születendő testvérét, mert kijelentette, hogy nem akar kistestvért.
  Köszönöm
  Nóra

  • Védőnő   •  

   Kedves Nóra!

   3 évesen már nagyon jól el lehet neki magyarázni a dolgokat. Segítségként meg lehetne venni Bartos Erika-Anna és Peti című könyvét, amiben van egy történet, ami a testvérvárásról, anya gömbölyödő pocakjáról, és a testvér megszületéséről szól. El lehet vinni az UH-ra, védőnőhöz majd, hogy Ő is lássa, hallja van odabent valaki. Ki lehet kérdezni milyen nevet adna a testvérének. Fontos, hogy a kevesebb türelem ellenére is a korábbi rituálék, közösen végzett dolgok megmaradjanak nem csak a várandóság alatt, hanem a szülés után is.

   Védőnő