A csecsemő 3. hónapja

A csecsemő már kész kis személyiség. Egyértelmű és érthető jelzési vannak szükségleteit illetően.

Remélhetőleg kialakult a napirend (ha nem, sem kell kétségbeesni, van, hogy nehezebben megy). A csecsemő alkalmazkodott a család mindennapjaihoz (vagy fordítva).

A napirend mielőbbi kialakítására azért előnyös, mert ez biztonságot jelent a babának, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek. Nem utolsósorban pedig az édesanyának is sokkal átláthatóbb lesz a napja. Az egybeolvadó napok ellenére, lehet a sétahelyszíneket változtatni (mobilitástól, kreativitástól függ), lehet barátnőket hívni a lakásra, esetleg sétapartnernek, vagy csak egy kávézóba beülni (természetesen, csak ha van, aki nem dolgozik, vagy éppen szintén babázik).

Egyre inkább foglalkoztatja az őt körülvevő világ és személyek, sokszor utolsó erejéig küzd az elalvás ellen, nehogy lemaradjon valami fontos dologról, a világ megismeréséről, felfedezéséről.

A harmadik hónap végére akár 10 órát is képes átaludni éjszaka, előfordul, hogy rövid időre fölébred. Ilyenkor nem kell feltétlenül odarohanni hozzá, nyűgösködhet egy keveset, lehet, magától visszaalszik. Ha nem szomjas, vagy éhes, akár az is elég, ha csak odamegyünk hozzá, megsimogatjuk, megnyugtatjuk. Az idő előrehaladtával (a fogzásig) fokozatosan maradnak el a felébredések. Meg kellene próbálni kialakítani egy alvás előtti rítust (pelenkázás-szoptatás- ringatás-félhomály- nyugalom-lassú mozdulatok), lehetőleg mindig ugyanazokkal a történésekkel, így a baba is tudni fogja, mi következik, rá tud hangolódni.

Ébrenléte alatt folyamatos szükséget támaszt az interakciókra.

Szereti és elvárja, hogy ő legyen a központban. Ha magára marad, nehezen viseli, hamar ki is fejezi ezzel szembeni elégedetlenségét.

Hangadása egyre színesebbé, dallamosabbá válik, mindenről véleményt alkot a saját nyelvén.

Kezét már ritkán tartja ökölben, és hosszú ideig képes nézni azt, ismerkedve vele.

Tenyerét nyitogatja, csukogatja, szívesen fog csörgőt, egyéb hangot kiadó játékot (könnyen elfér pl. a kezében egy homeopátiás fiola, ami a benne lévő bogyóktól zörög).

Mindent szájába vesz, ügyeljünk arra, hogy semmi veszélyes, lenyelhető játéka ne legyen.

A tapintás továbbra is fontos ismerkedési forma, ezért a korábbi hónapoknál említett színes kendők, és különböző formák, anyagok még mindig nagyon fontos játékszerei lehetnek.

Hangosan kacagva élvezi a „kukucs” játékot.

Fejét stabilan tartja, hason két kezére támaszkodva kinyomja magát. Ha nincs stabil fejtartás, érdemes orvoshoz fordulni, előfordulhat, hogy izomletapadás, vagy izomprobléma áll a háttérben, ami korai felismeréssel és tornával nagyon gyorsan megszüntethető.

Testi fejlődés

 • Hason fekve kinyomja magát, felkönyököl, emelgeti mellkasát
 • Fejét stabilan tartja
 • Izomtónusa fokozatosan javul
 • Kezét ritkábban tartja ökölbe, eltűnőben a fogóreflex
 • Felfedezi kezeit, szemét, száját, fülét, arcát
 • Hang fele fordul
 • Mozgó tárgyat követ

Szociális fejlődés

 • Egyre inkább megkülönbözteti a családtagokat
 • Sokat mosolyog
 • Kevesebbet sír
 • A hangokra dallamosan gőgicsél

Értelmi fejlődés

 • Abbahagyja a szopást, ha valami felkelti a figyelmét
 • Koordinálja az érzékszervei
 • A mell láttán cuppogni kezd

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Viki   •  

  Kedves Védőnő!

  Kérdésem az lenne, ha egy baba csak anyatejet eszik, akkor miért zöld a kakija, ez mitől lehet, és tápszeres babáknál ugyanez mit jelent?

  Köszönettel: Viki

  • Védőnő   •  

   Kedves Viki!

   Anyatejes babánál a zöld széklet oka lehet, hogy túl sokat eszik egyszerre, vagy pont ellenkezőleg, keveset eszik. Zöld lehet a széklet abban az esetben is, ha a szoptatós anyuka sok tejet vagy tojást fogyasztott.
   Tápszeres babáknál a tápszer összetétele miatt zöld a széklet, amire a doboz oldalán fel is hívják apró betűvel a figyelmet.
   Ha szépen fejlődik a baba, nem kell foglalkozni a széklettel.

   Védőnő

 2. Piri   •  

  Kedves Védőnő!

  2,5 hónapos kisfiam szoptatás közben nagyon feszeng, majd kb. 5 perc szopizás után elkezd sírni, lehet, hogy a hasa fáj? Mit tehetnék, hogy mindezt elkerüljem?
  Köszönöm
  Piri

  • Védőnő   •  

   Kedves Piri!

   A feszengés oka lehet székelési inger, vagy szélgörcs. Ha cumizik, akkor a cumizavar jele is lehet.
   Próbáljon meg minél csendesebb és nyugodtabb körülmények között szoptatni, ne menjen a rádió vagy a tv, félig be is lehet sötétíteni. Érdemes több szoptatási pózt is kipróbálni (fekve/hónalj/bölcsőtartás).

   Védőnő

 3. Ágota   •  

  Kedves Védőnő!

  2,5 hónapos kisfiam nagyon nyugtalanul alszik minden délelőtt, ez azt jelenti, hogy 10-15 percenként felriad, néha magától visszaalszik, de néha meg kell simogatnom és megnyugtatnom. A hasa szemmel láthatólag nem fáj, és éhesnek sem éhes, tiszta a pelusa is, délután viszont már nagyon jól egyfolytában alszik. Ön szerint mitől lehet ez?
  köszönöm
  Ágota

  • Védőnő   •  

   Kedves Ágota!

   A fiatal csecsemők könnyen álomba szenderülnek (könnyű álom szakasza), de elalvás után kb 20 perccel lépnek csak a mély alvási fázisba. Nem tudom, hogy milyen körülmények között kerül az ágyába, de ha karban vagy a mellen alszik el, lehet, túl hamar teszi le, amitől felriad. Alvási periódusaik is rövidebbek a felnőttek 90 percével szemben. Elalvás után 15-20 percig könnyű alvás, majd kb 50 perc mély alvás, aztán újra a könnyű álom szakaszába lépnek, majd ha semmi nem zavarja meg az álmát, akkor 10 perc könnyű alváson át eljut a mély alvás fázisába megint.
   Érdemes figyelni alvás közben, és ha mocorog, kezünket a hátára téve, simogatva, könnyen átvezethetjük a mély alvás fázisába, anélkül, hogy felébredne. Emellett a csecsemők nem alszanak olyan mélyen, mint mi felnőttek és több könnyű alvási fázisuk van, mint nekünk. Közben folyamatos az alvás érése, és egyre könnyebben jutnak el a mély alvásba, ami egyre hosszabb ideig tart.
   Lehet, hogy délelőtt több inger éri, ami zavarhatja a nyugodt alvását. Próbáljunk meg minél nagyobb csendet teremteni a baba körül.
   Fontos a napirend kialakítása is, ami nem jelent feltétlenül 3 órás időbeosztást, sokkal inkább gondolok arra, hogy ébredés után evés, majd ébrenlét alatt pici játék, és a fáradtság első jeleinél irány az ágy és az édes álom.

   Védőnő

 4. Viki   •  

  Kedves Védőnő!

  Azt olvastam, hogy a hason fekvés a hátizmok fejlődése miatt szükséges, ez nem igaz?

  Köszönettel: Viki

  • Védőnő   •  

   Kedves Viki!

   Természetesen igaz, hogy a hasonfekvés a nyaki és háti izmokat erősíti, de ha nagyon sír a baba, mert nem szeret hason feküdni, akkor nem kell erőltetni. Ha naponta 10-szer 1-2 percig már hasra tudja tenni, azzal is meg lehet elégedve. Idővel úgy is rá fog jönni a baba, hogy hason többet lát a világból.

   Védőnő

 5. Viki   •  

  Kedves Védőnő!

  Gyermekem 3 hónapos, nem szeret hason lenni se nappal, se éjszaka, aludni sem szeret hason, hogyan szoktassam a hason létre?

  Este 8-9 órakor elalszik, de hajnal 3 körül felébred, nem éhes, már próbáltam csak 40 ml eszik, csak a cumit kéri, de az kb. 5-15 percenként, egésze 5 óráig, majd 5 óra után eszik rendesen, és utána alszik reggel 8- ig! Mit tegyek, hogy ne aludjon nyugtalanul?

  Köszönettel: Viki

  • Védőnő   •  

   Kedves Viki!

   Nem tartom fontosnak, hogy hasra szoktassa a babáját.

   Ha minden este 3 körül ébred fel, meg lehetne próbálkozni azzal, hogy ébredés előtt 15-20 perccel, a még alvó csecsemőt megsimogatná, amivel kibillenti az adott alvási ciklusából, és lehet nem is ébredne meg. Próbáljuk ezt meg, ha nem jár sikerrel, keresünk más megoldást.

   Védőnő

   • Viki   •  

    Kedves Védőnő!

    A módszer a felkelésre nem vált be, hiába próbálkoztam továbbra is folytatódik a felkelés!
    Ajánlana más módszert!

    Köszönettel: Viki

    • Védőnő   •  

     Kedves Viki!

     A 3 hónapos babáknak napközben kb. 3*1-1,5 óra alvásra van szükségük. Természetesen figyelembe véve az egyéni igényeket. A nappal jól alvó babák éjszaka is nyugodtabban alszanak. Próbálja meg hálózsákban altatni. A leírtakból úgy tűnik, hogy az ébredések hátterében valóban nem az éhség áll. Talán vmilyen idegrendszeri fejlődés. Az ébredéskor vegye fel, nyugtassa meg mellretétel nélkül, majd ha megnyugodott rakja vissza. Ha újra sír, várjon 1-2 percet, majd felvesz, lerak. Ha újra sír 3-5 perc várás, és felvesz, lerak. Folyamatosan növelve az időt. Így megkapja a szükséges biztonság érzetét. Mindezt legalább 4 napon keresztül. Az édesapát is bele lehetne vonni segítségként. Várom az eredményről a válaszát.

     Védőnő