Hátfájás és derékfájás a terhesség alatt

A hát és derékfájás a terhesség talán leggyakoribb velejárója. Végigkísérheti az egész várandósságot, bár általában az 5. hónap körül jelentkezik először. A terhesség előrehaladtával sajnos ez fokozódik és a csúcspontját a vajúdás alatt éri el. A tompa fájdalom, ami néha a lábakba is kisugározhat, a hát középső és az alsó deréktáji szakaszán fordul elő. Ennek hátterében testünk terhesség alatti fiziológiás változásai állnak. A has növekedése miatt a gerinc görbületei megváltoznak, súlypontunk áthelyeződik, így megváltozik az egyensúly érzékelése is. Előfordul, hogy ilyenkor a kismamák ügyetlenebbé és botladozósabbá válnak. A deréktájon lévő homorulat egyre nagyobb lesz, a hátunkon lévő domborulat szintén nő. Ennek következménye, hogy nyakunkat túlzottan előretoljuk.

hat

bal oldali képen: Hibás testtartás jobb oldali képen: Helyes testtartás

A hátizmok egyre nagyobb terhelésnek lesznek kitéve, mert a kismama hasfala már nem bírja tartani a megnövekedett súlyt. Várandósság alatt csak a testtömeg nő, az izomzat viszont nem változik, így nagyobb súlyt kell az izmoknak mozgatniuk. A hormonális változások is szerepet játszanak a helytelen és fájdalmas testtartásban. A szervezet egy relaxin nevű hormont termel, aminek hatására a gerinc szalagjai, izmai és inai meglazulnak, megnyúlnak, a medencecsont és a keresztcsont fokozatosan tágul, hogy megfelelő helyet alakítson ki a baba fejének születésekor.

Könnyen enyhíthetők a panaszok, még ha teljesen meg nem is szüntethetők. Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a helyes testtartás. Nagyon hasznos a fiziológiás labdával végzett terhestorna és a jóga. Otthon nyújtógyakorlatokat is végezhetünk akár négykézláb helyzetben is – domborítjuk a hátat és homorítjuk, ügyelve a helyes légzésre. Ülésnél enyhe terpeszben helyezzük el a lábakat, de ha tehetjük, üljünk mindig törökülésben. Fekvéshez válasszuk a keményebb matracokat és felkelésnél mindig gördüljünk az oldalunkra, csak utána kezdjünk el emelkedni. Ne emeljünk nehéz dolgokat, de ha mégis megtesszük, akkor egyenes háttal, guggolásból indítva tegyük azt.

A várandósság ideje alatt a hát – és derékfájást valószínűleg teljesen megszüntetni nem lehet, de talán némileg enyhíthetőek a panaszok.

Vágó Tímea vagyok, gyógytornász. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szereztem diplomát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. kamilla   •  

  én 32-hétben vagyok és nekem annyira fáj már hogy hanyatt fekvésből is alig birok megmoccani. a nőgyógyászom javasolta a terapia kezelést és még a meleg vizet is. a meleg viz nem segít de nem tudom hogy el e menyjek a terápiára mivel nem bízom benne hogy sikerül-e. javaslat?

 2. marikami   •  

  A panaszok enyhítésére valóban a megfelelő gyakorlatok végzése kíváló, de emelett én thermo övet is felraktam néha! Gyorsan csillapítja a fájdalmat és rendkívül kényelmes!

 3. Nusi79   •  

  A terhességem alatt szorgalmasan követtem én is az előírt tanácsokat – melyeket édesanyámtól is megkaptam:), a szülés után azonban ugyanúgy jelentkezett a derékfájás, és mivel már kevesebb időm volt magamra Blanka mellett, a Thermacare deréköv vált be nagyon, pár nap alatt rendbetett. Azóta könnyebben lótok-futok a kicsaj után, főleg mivel az az új hobbija, hogy mindenhonnan meg akar szökni… 🙂

 4. Ani   •  

  Kedves Timi!

  34. hetes terhes vagyok, és éjjel egyre többször arra kelek fel, hogy begörcsöl a lábam, és ez több percig is eltart. Lehet ez ellen valamit tenni?
  Köszönöm
  Ani

  • Gyógytornász   •  

   Kedves Ani!

   A terhesség utolsó harmadában gyakran jelentkezik lábgörcs,
   valószínűleg hormonális változások okozzák, illetve kalcium hiány
   következménye is lehet. Fogyasszon kalciumban gazdag ételeket, illetve
   a 3. trimeszterben kiegészítheti mindezt naponta 1 kalcium
   pezsgőtablettával. 35. hétig a kalciummal egyidejűleg vehet be
   magnéziumot is. Mind a kettő csökkenti a görcskészséget, különösen ha
   egyidejűleg fogyasztjuk. A magnézium szedését viszont a 36. héttől el
   kell hagyni, a szülés beindulásának késleltető hatása miatt. Lefekvés
   előtt jó ha kinyújtja lábát úgy, hogy a sarkával nyújtózik lefelé. A
   spiccelés kiválthatja a görcsöt. Állás közben megpróbálhat a görcsölő
   lábára nehezedni. A terhesség alatt kialakuló lábgörcsöket el lehet
   kerülni masszázzsal, esetleg vizes borogatással is.

   Timi