4. hét

4 hét terhesen a babánk 2 hetes

A babánk fejtetőtől farokcsontig kb. 0,36-1 mm

4babaKisbabánk fantasztikus fejlődésen megy át. A harmadik hét végére a megtermékenyített pete beágyazódik a méh nyálkahártyájába, ahol tovább osztódik és növekszik. Az eredetileg egyetlen spermium és petesejt sok száz sejtből álló blasztocitává (folyadékkal telített labdává) alakul. A blasztocita most kettéosztódik, egyik fele a másikon belül helyezkedik el. A méhfalhoz tapadó részből alakul ki a méhlepény. Külső burkolatából lesz a köldökzsinór, a szikhólyag, az amnion és a chroin (a méhen belüli védőburok).

A blasztocita belső feléből fejlődik ki a kisbaba. Ez három rétegre ún. csíralemezekre tagolódik, amelyek a kisbaba testének különböző részeit fogják alkotni. A legbelső rétegből keletkezik a máj, a hasnyálmirigy, a hólyag, a pajzsmirigy és a gyomor-bél rendszer nyálkahártyája. A középső részből alakulnak ki az izmok, a csontok, a porcok, a véredények és a vesék, míg a külső rétegből alakul ki az agy, az idegrendszer, a haj és a bőr.

 Mama

A méh megnagyobbodik és felpuhul, a méhnyak felszíne megváltozik. Ezen a héten észlelheted a menstruáció elmaradását – és ezzel együtt az első terhességi jeleket. Igaz, ezek még nagyon hasonlítanak a premenstruációs szakasz tüneteihez: a fáradtság, az ingerlékenység, a hányinger és a mellek bizsergése vagy fájdalma nem szokatlan, de ezeket már a szervezet megváltozott hormontermelése okozza. Előfordulhat, hogy gyenge vérzést tapasztalunk, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Gyanakvásra adhat okot, ha a fent említett tünetekhez újabbak társulnak: a szédülés és a gyakori vizelési inger általános velejárója a korai terhességnek, ám ezek hiánya sem jelenti azt, hogy nem történt megtermékenyítés, hiszen a kismamák nagy része ekkor teljesen panaszmentes.

 Hasznos

A terhesség akkor számít „biztosnak”, ha ultrahangos vizsgálaton kimutathatóak az embrió életjelenségei. Mégis, vannak olyan terhességi tesztek, amelyek már a fogantatástól számított második héten választ adnak a kimondatlan kérdésre. Az otthon is elvégezhető vizeletvizsgálat a HCG-hormont mutatja ki, és a pozitív eredmény az esetek 99%-ban készpénznek vehető. A negatív eredmény azonban nem ennyire megbízható: lehet, hogy még nem termelődött elég humán koriogonadotropin hormon a szervezetben. Amennyiben a menstruáció kimaradt, érdemes megismételni a tesztet egy héttel később. Ha nem tudod kivárni a 4. hetet, vérből már a menstruáció kimaradása előtt megállapítható a terhesség. Ennek a tesztnek az alapja szintén a HCG kimutatása.

Erős a gyanúd, hogy eggyel többen lesztek? Kezdj el gondolkodni azon, hogy hogyan osztod meg a csodálatos hírt a pároddal!

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük