8. hét

8 hét terhesen a babánk 6 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 14-20 mm

8babaA baba feje még mindig nagyobb, mint teste többi része. Folytatódik az arc kialakulása. Van nyelve és orrlyukai – még az orra hegye is látszik -, és most alakul ki az állkapoccsal a száj. A következő nyolc nap döntő a szem és a belső fül – azaz az egyensúly és a hallás szervének – fejlődésében. A kisbaba belső szerveinek nagy része, többek között a szíve, az agya, a mája, a tüdeje és a veséje már alapvetően kialakult. Megkezdődik a belek kialakulása a köldökzsinórban. Szívverése normalizálódott, teljesítménye megnőtt. Papírvékonyságú bőre alatt látható a vérerek hálózata. Egészen idáig a baba vázát porcok alkották. Most megindul ezeknek a csontsejtekkel való helyettesítése. Kar- és lábcsontjai megkeményednek és megnyúlnak, megkezdődik az ízületek kialakulása. Mozgolódni kezd, bár ezt még nem érzékeljük.

 Mama

A méh eléri egy nagyobb narancs nagyságát, de az először szülő nőkön gyakran még mindig nem látszik semmi. Ha már van gyermeked, a szalagok és az izmok lényegesen lazábbak lehetnek, és a 8. héten megjelenhet az árulkodó „pocak”. Szintén általánosak a bőrön kialakuló elváltozások. A kismama joggal érezheti magát ismét serdülőnek, sőt, van, akinél a tünetek még annál is rosszabbak: az arcon éktelenkedő pattanások nem ritkán valóságos „konglomerátumokat” képezhetnek; a képet száraz, hámló területek és vörös foltok tarkíthatják az arcon. A hajat sem kerüli el a változás: noha a terhesség ideje alatt gyorsabban nő és dúsabb lesz – rossz hír: szülés után a gyönyörű felesleg kihullik -, szárazsága miatt nehezebb kezelni. Lehet, hogy ezek a szépséghibák az első trimeszter végén visszahúzódnak, de előfordulhat, hogy egészen a szülés időpontjáig keserítik a reggeli találkozásokat a tükörrel.

 Hasznos

A nyolcadik hétre általában már megtörtént az első orvosi vizsgálat. A terhesség megállapítása után a szülész-nőgyógyász szakorvos illetve a védőnő terhesgondozási kiskönyvet állít ki. Ez nem csak azért fontos, mert tartalmazza a terhesség során elvégzett összes vizsgálat eredményét, de ennek birtokában igénybe lehet venni az anyasági támogatást a szülés után

A megváltozott minőségű bőrnek jót tesz a napi kétszeri arctisztítás: reggel egy finom radírral, lefekvés előtt pedig tonikkal.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük