Terhesgondozási protokoll

A vonatkozó jogszabályok, a szakmai kézikönyvek alapján azt az eljárást írja le az oldal, ami Magyarországon végzünk. A kiemelés a nyomtatott úgynevezett Terhesgondozási protokollból való.

Alapvizsgálatok, amelyek a védőnői tanácsadás keretében minden alkalommal elvégzendőek:

 • Testsúlymérés
 • Vérnyomásmérés
 • Pulzus számlálás
 • Haskörfogat mérése
 • Symphisis-fundus távolság (SF) mérése a 20. héttől, illetve a has megtapintása (uterusméret, contractilitás)
 • Vizelet vizsgálat (elfogadható gyakorlat, ha a kismama az előző tanácsadáson kapott beutalóval a tanácsadást megelőző egy héten belül laborban készíttet vizeletet, ennek hiányában a helyszínen tesztcsíkkal, esetleg vegyszerrel el kell végezni a vizsgálatot! )
 • Magzati szívhang észlelése (babydoppal már a 12-14. héttől észlelhető); 24 hét után a szívfrekvenciát meg is kell számolni
 • Végtagok megtekintése (oedema, varixok)
 • Az első találkozás alkalmával meg kell mérni a testmagasságot, a medenceméreteket és meg kell tekinteni az emlőket.
 • A szűrő jellegű vércukor vizsgálatokat a protokoll időrendje szerint a védőnő a terhessel egyeztetett helyen és időben végzi el (csak quantitatív meghatározásra alkalmas készülék pl. D-Cont , Exatech használható!)

Az ultrahang szűrések alapelvei

– Az ultrahang szűrővizsgálatok elvégzésére során a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság által kiadott protokoll előírása szerint kell eljárni. Ezen belül kiemelendő, hogy szűrést csak a megfelelő MASZNUT jogosítvánnyal rendelkező végezhet, a dokumentálás során a vizsgálatra használt készülék típusát is jelölni kell. A kiszűrt esetek diagnosztikus célú ultrahang vizsgálatát csak nagy tapasztalatú, legalább „B” ka-tegóriás vizsgáló végezhet a célra alkalmas nagyfelbontású készülékkel. A definitív patológiás esetet „C” kategóriás vizsgálóval is véleményeztetni kell.

– Az előírt szűrővizsgálatokon kívül orvosi indikáció nélkül nem indokolt több ultrahang-vizsgálatot végezni. Indokolt lehet ugyanakkor a szűrés megismétlése, ha pl. magánrendelőben elvégzett vizsgálat dokumentációja hiányos vagy hiányzik, vagy feltételezhető, hogy a készülék nem felel meg a szűrővizsgálatok által támasztott szakmai követelményeknek.

– A 12-14. héten végzett első ultrahang szűrés során a terminust az anamnesztikus adatokkal egybevetve egyértelműen meg kell határozni, az ultrahanggal megállapított kor a mérvadó; ha későbbi vizsgálatok során ettől lényegi eltérés mutatkozik, azt a fejlődés zavaraként kell megítélni.

A terhességi kort koronggal minden tanácsadáson ki kell számolni és a dokumentációba bejegyezni.

– Az első szűrésnél felmerülő minden malformatio gyanú esetén indokolt a diagnosztikus célú transvaginalis vizsgálat elvégzése.

– Második ultrahangszűrést az AFP vizsgálat eredménye birtokában és annak értékelésével együtt kell elvégezni. A leletben a szükséges mértékű részletességgel kell nyilatkozni a felismert rendellenességekről vagy azok gyanújáról, negatív esetben azok hiányáról. Elvárt minden pozitív lelet célzott foto-dokumentálása.

– A 3. és 4. ultrahang szűrés során el kell végezni a rutin flowmetriás vizsgálatot és fel kell kínálni az utolsó hónap során hetente történő elvégzését, alternálva a 38. hét után szintén hetente végzendő kardiotokográfos vizsgálattal (NST). A flowmetria végzése során fokozottan törekedni kell annak rövid időtartamára a magzati ultrahang terhelés csökkentése érdekében.

A terhesség utolsó négy hete egyértelműen fokozott kockázatú időszak, ezért szövődménymentes terhességben sem engedhető meg, hogy ebben az időszakban a kismama „eltűnjön” a gondozásból. A szükséges látogatások, vizsgálatok gyakoriságát a szakorvos határozza meg, de normál esetben is indokolt legalább hetente a védőnővel történő találkozás, amely során a magzati szívhang, a vérnyomás mérése, oedemák képződésének figyelése elengedhetetlen. Bármely kóros érték esetén sürgősséggel az 5. pontban leírtak szerint kell eljárni, ha a szakorvos azonnali elérhetősége akadályozott, a beteget kórházba kell irányítani.

A terhesgondozás protokollja időrendben

Szövődménymentes terhesség

1. gondozásba vétel során

1.1. nőgyógyászati vizsgálat kolposzkópiával, cytológiával, a mellek vizsgálatával

1.2. „nulladik” ultrahang szűrés a terhesség méhen belüli és élő voltának igazolására

1.3. részletes anamnézis felvétel, rizikótényezők rögzítése és értékelése

1.4. a védőnői tanácsadás alapvizsgálatai

1.5. labor: rutin vérkép (htk, hgb, fvs), ajánlott a thrombocyta, a seFe, TVK meghatározása; vizelet+üledék vizsgálat

1.6. serológia: toxoplasma, HBV, lues

1.7. belgyógyászati (családorvosi) vizsgálatra, első fogászati szűrésre utalás

1.8. regisztrálandó a soron következő vizsgálatok, elsősorban a 12 hetes ultrahang szűrés időpontja

2. A 12. héten első ultrahang szűrés. Célja a magzat életviszonyainak, a terhesség pontos korának megállapítása, durva fejlődési rendellenességek szűrése. Ezen lelet birtokában kell átadni, pontos vizsgálati dátumot megjelölve a betöltött 16. héten esedékes se-AFP, vércsoport, Rh és ellenanyag meghatározásra a beutalókat.

3. A 18. hét körül:

3.1. az AFP lelet birtokában 2. ultrahang szűrés

3.2. első vércukor szűrés (éhgyomri és postprandialis érték {1 zsemle+ 2dl tej} meghatározása. Indokolja, hogy többéves felmérésünk alapján a terhesség indukálta cukoranyag-csere zavarok közel 70 %-a már ekkor kimutatható!

3.3. Beutalás a következő havi tanácsadásra elkészítendő vérkép vizsgálatra.

3.4. A 22. hét körülre célszerű időzíteni a második toxoplasma szűrést, ennek beutalója ekkor átadható.

3.5. Panaszmentes esetben is célszerű belső vizsgálatot végezni a tünetmentes korai cervix inkompetenciák kiszűrésére.

4. A 22-28. hét között a havonkénti terhestanácsadáson a korábban leírt alapvizsgálatokat kell elvégezni. Az orvos megítélése szerint, de legkésőbb az időszak végén panaszmentes esetben is indokolt a hüvelyi vizsgálat elvégzése. Lényeges a terhesség növekedésének regisztrálása (SF), a magzati szívhang ellenőrzése, a testsúlygyarapodás megítélése. Fel kell kérni a kismamát a magzatmozgások figyelésére és számolására. Az időszak elején elvégzett vérkép alapján a szükségessé váló vaspótlás megkezdése; amennyiben a kismama nem szed komplex terhesvitamint, a D-vitamin pótlás megkezdése.

Étrendi diétás tanácsok fontossága ettől az időszaktól külön aláhúzandó!

5. 28-32. hét között. harmadik ultrahang szűrés flowmetriával egybekötve

5.2. vércsoport szerológia: ellenanyag vizsgálat

5.3. toxoplasma vizsgálat

5.3. második vércukor szűrés (éhgyomri és postprandialis)

5.4. vérkép, vizelet üledék vizsgálat

6. 36. héten és ezt követően a szülésig

6.1. negyedik ultrahangszűrés flowmetriával, a lepény állapotának megítélésével

6.2. vérkép, vizelet vizsgálat, postprandialis vércukor ellenőrzése

6.3. hüvelyi vizsgálat (cervix score), a későbbiekben a terminusig ez a jósló fájások, a kismama panaszai és tünetei alapján a szakorvos megítélése szerinti gyakorisággal. Magzatvízcsorgás gyanúja esetén belső vizsgálat és szükség esetén ultrahang végzendő; ha a burokrepedés biztonsággal nem zárható ki, a kismamát haladéktalanul kórházba kell irányítani.

6.4. A 38. héten és azt követően hetente a szülésig NST vizsgálat végzendő, amelyet célszerű alternálva végezni a 36. hét után hetente javasolt flowmetriával.

6.5. A terminusát elért kismamát terhes szakambulanciára kell irányítani, ahol a fentieken kívül az amnioszkópia lehetőségei is adottak.

6.6. Az utolsó négy hétben a védőnő a már leírtak szerint legalább hetente személyesen találkozzon a kismamával: informálódni kell a jósló fájásokról és egyéb jelekről, magzatmozgásokról, magzati szívhangot kell hallgatni, figyelni kell oedémák képződését, vizelet fehérjét nézni és vérnyomást mérni. Ezek a találkozások egyúttal a szülésre és az anyaságra felkészítés utolsó fázisaira is alkalmasak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Kriszti   •  

  Kedves Szülésznő!

  18. hetes várandós vagyok, és nagyon erős derékfájdalmaim vannak kb. 4 napja, nem olyan jellegű a fájás, mint az eddig megszokott. Úgy tudom, hogy a vetélés jelei a derékfájás mellett a vérzés és az alhasi görcs. Nekem a két utóbbi nincs, Ön szerint mitől lehet, mi lehet ez?
  Köszönöm
  Kriszti

  • Szülésznő   •  

   Kedves Kriszti!
   Érdemes lenne először a terhes gondozást végző orvosát felkeresni, hogy kizárja nem a terhességével van gond. Ha ez ki van zárva valószínűleg beutalót fog adni urológiára. Mert esetlegesen lehet, hogy a növekvő méhe nyomja a ureterét (húgyvezetékét), ami pangást okoz a vesékben. Ez okozhat deréktáji fájdalmat. Erre a panaszra van megfelelő megoldás és a fájdalma megszűnhet.
   Anna