Szülés várható ideje

Hogyan számítjuk ki a pontos dátumot?

Ha már biztos, hogy terhesek vagyunk, először is azt szeretenénk tudni, hogy mikor születik meg kisbabánk. A Naegele-számítás szerint 40 hetesnek tartott terhességünket az utolsó mentruáció első napjától számítjuk. Ha rendszeres, 28 napos ciklusaink vannak, és tudjuk, mikor volt az utolsó menstruáció első napja, akkor a Naegele-számítás segítségével kiszámíthatjuka kisbaba érkezésének várható időpontját, kilenc hónapot és hét napot – azaz 280 napot – adva hozzá az utolsó mentruáció első napjához. Az időpontot saját menstruációs ciklusunkhoz igazíthatjuk.

Ha 26 naposak a cilusaink, a kilenc hónaphoz öt napot adjunk, azaz 278 napot. Ha 32 naposak a ciklusaink, kilenc hónapot és tizenegy napot, azaz 284 napot számoljunk az utolsó menstruáció első napjától.

terhességitábla

Először a vastagon szedett sorokban keressük meg az utolsó menstruációs periódusunk első napját. Ezután ellenőrizzük a közvetlenül alatta található sorban látható számot, amely a szülés várható időpontja.

Nem szabad elfelejteni, hogy ez csak általános útmutató, mivel a babáknak mindössze öt százaléka születik az előre jelzett napon.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük