38. hét

38 hét terhesen a babánk 36 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 35 cm, és megközelítőleg 3,1 kg

38babaA kisbaba klinikailag érettnek tekinthető, most már bármikor megszülethet. Szervezete teljes mértékben kifejlődött, ami egy MRI felvételen is megfigyelhető. Beleiben salakanyag halmozódik fel, egy zöldesfekete ragacsos anyag, a meconium, amit a szülés előtt vagy után ki is ürít. Fejének és hasának körfogata nagyjából egyforma. Szülészünk már tud valamilyen fogalmat alkotni kicsink méretéről, de ne feledjük, hogy ez csak becslés, a születésig senki sem tudja pontosan meghatározni. A placenta öregedni kezd, hiszen szerepe, hogy táplálja a kisbabát, a végéhez közeledik. Egyre kevesebb tápanyagot közvetít, és vérrögök, illetve meszes foltok tűnnek fel rajta.

 Mama

Az orvosi vizsgálaton minden rutinellenőrzést elvégeznek.

Egyes nők a terhesség vége felé depresszióssá válhatnak, ami a különböző érzelmek keveredésének tudható be: aggodalomra a közeli szülés miatt, az alváshiányból adód fáradtság, és a vágy, hogy véget érjen már a terhesség. Ha ilyet tapasztalunk, próbáljunk meg egy kicsit kikapcsolódni.

Előfordulhat, hogy egy vastag, barnás képződmény, a nyákdugó távozik a szülés előtt akár egy-két héttel, akár napokkal vagy közvetlenül a szülés megindulásakor, de van, aki nem tapasztalja ezt. A nyákdugó a terhesség ideje alatt a méhszáj előtt helyezkedik el, és az a feladata, hogy megvédje a magzatot a fertőzések ellen. Amikor a méhszáj lazulni és vékonyodni kezd, a dugó – ami gyakran csak erős folyásként észlelhető – leválik, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a szülés hamarosan megindul. Fontos, hogy figyeld a magzat mozgását, és ha változás áll be az eddigi mintázatban, értesítsd a védőnőt vagy a kezelőorvost.

 Hasznos

Ha minden a terv szerint alakul, pár hét múlva már a karjaidban tarthatod a kicsit. Ma már nem kizárólag fekvő pozícióban lehet világra hozni a babát, de ezt nem a szülőszobában kell először felvetned az orvosodnak: gondold át a lehetőségeket, ha idegenkedsz a fekvéstől. Van, akinek kényelmesebb az oldalán feküdni – ekkor a kismama a felül lévő lábába kapaszkodik, miközben összehúzódásai vannak -, illetve sok nő választja a természetesebb félig ülő vagy guggoló helyzetet. Beszéld meg a nőgyógyászoddal, hogy van-e lehetőséged választani a pozitúrák közül.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük