A csecsemő 1. hónapja

Gondolom, nagyon sok, de főleg egymásnak ellentmondó tanácsot kap az újszülött gondozásával kapcsolatban. Szerintem a legfontosabb, hogy azt tegye, amit anyai ösztönei súgnak. Nincs két egyforma csecsemő, így teljesen egyedi lesz az Ön babájának az igénye akár az evést, akár az alvást illetően.

Az első hetekben a baba alvási igénye kb. 12 óra, de a gyakorlatban ez is egyénenként változik. Az első 6 hétben nem valószínű, hogy kialakul bármilyen rendszer is az alvását illetően.

Az első 2-3 hétben jelentkező újszülöttkori sárgaság hol kifejezett, hol kevésbé. Oka, hogy az újszülött vörösvértestjeinek egy része születést követően szétesik és a felhalmozódott bilirubint a mája nehezen tudja feldolgozni. Emiatt aluszékonyabbak az első hetekben.

Az első hónapban 2-3 óránként éheznek meg. Sok baba bukik evés után, de nincs ok aggodalomra mindaddig, amíg folyamatosan gyarapszik. Evés közben többször ajánlatos büfiztetni.

A köldökcsonk általában 2-3 héten belül esik le. 70 %-os alkohollal és hexachlorophenes hintőporral kezeljük. Amíg nem esett le, csak kevés, kb. 37 fokos vízben fürdesse a babát, vagy csak törölje le vizes (fürdető kenőcsös) szivaccsal, hogy ne érje víz a csonkot. A leesés után 1-2 hétig még váladékozhat a köldök, minimális vér is elfogadható, alkohollal töröljük át.

A körömvágást az első 2 hétben lehetőleg kerüljük, nehogy beszakadjon, majd hetente 1-2 alkalommal, alkohollal fertőtlenített, lekerekített végű ollóval végezzük.

Minden újszülött a megszületést követően kap 1 ampulla Konakiont (K-vitamin) a kórházban. Hazaérkezés után 7-10 naposan a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőket meg kell itatni 1 ampulla Konakionnal. Érdemes anyatejjel összekeverni, mert nagyon keserű az íze, illetve mivel zsírban oldódó vitamin, a jó zsíros anyatejjel segítjük a felszívódását. Erre azért van szükség, mert az újszülött úgymond steril bélflórával születik, és nincs bélbaktériuma, ami termeli az alvadási faktorok aktiválásáért felelős K-vitamint, vagyis vérzékenységre hajlamos. Ezt követően havonta kell adjuk, illetve amíg kizárólag anyatejet kap.

A másik fontos vitamin a D-vitamin, azaz a Vigantol olaj. Ezt betöltött 2 hetes kortól adjuk, napi 1 cseppet. A csontos, fogak megfelelő fejlődését biztosítja. Érdemes hozzákötni valamilyen napi tevékenységhez, pl. fürdés előtt, déli etetésnél, hogy rutinná váljon, ne felejtődjön el. Kevés anyatejjel keverhetjük, mert szintén zsírban oldódó vitamin. 1 éves korig naponta adunk 1 cseppet, majd 1 éves kor felett csak októbertől májusig kell adni, amikor nagyon kevesebb a napsütés.

A körülötte lévő arcokat, tárgyakat homályosan érzékeli. Látótávolsága mindössze 20-25 cm.

Szívesen néznek körökből és görbe vonalakból álló ábrákat, színes, kockás vagy csíkos kendőket, tárgyakat.

Hallásuk igen fejlett. A zenélő játékokból részesítsük előnyben a magasabb frekvenciájú, lágy és kellemes dallamot játszó játékokat, de mi magunk is énekelhetünk neki.

Testi fejlődés

 • fokozott izomtónus, végtagokon hajlított tartás
 • tónusos reflexek
 • elemi mozgásminták (Moro-reflex, fogóreflex, felegyenesedési reakció, elemi kúszás, előre kúszás, elemi járás, elemi mászás)
 • szopó-, és nyelési- reflex
 • kéz általában ökölben

Szociális fejlődés

 • arc fixálása
 • szemkontaktus
 • arcra, hangra megnyugszik, elcsendesedik

Értelmi fejlődés

 • 1-2 órát éber
 • ébren arca közömbös, határozatlan
 • sírással jelzi szükségleteit

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Nóri   •  

  Kedves Védőnő!

  A kérdésem az lenne, hogyan ápoljam 2 hetes babámat? pl. körömvágás, orr-fültisztítás, krémezés, olajozás, köldökcsonk kezelése, hintőporozás.
  A másik kérdsem az lenne, hogy a vörös köldök rendellenes?
  Köszönöm,
  nóri

  • Védőnő   •  

   Kedves Nóri!

   Minden fürdés előtt olajos vattával törölje át a hajlatait, ha száraz a bőre (kéz/lábfej) utána is kenhet ezekre a területekre olajat, vagy a fürdetőkenőcsöt.
   Körömvágás ollóval, csipesszel, körömreszelővel, hetente. Orrtisztítás csak nátha esetén vagy nehézkes orrlégzés esetén szükséges, egyébként hapcizással magától tisztítja az orrjáratot. Vizes fültisztítóval az ornyilásnál lévő száraz orrváladékot el lehet távolítani óvatosan. Fültisztítás: csak a kagylót kell textil pelenka csücsökkel, fültisztítóval áttörölni, a fülzsír magától távozik.
   Köldökcsonkját minden pelenkázásnál kezelje. Fültisztítóval jól alá tud nyúlni a csonknak, onnan távolítsa el a váladékot, majd hintőporozza be a hexachlorophennel. Ha piros, használjon inkább Betadine oldatot, vagy mutassa meg védőnőjének, gyerekorvosának.

   Védőnő

 2. Éva   •  

  Kedves Védőnő!

  1 hónapos kicsimnek nagyon ritkán van csak széklete, kb. 5 naponként. Ez idő alatt nagyon szenved, ha fent van folyton sír, és nagyon keveset tud aludni. Eddig anyatejet kapott, illetve időnként szükséges volt tápszerrel is kiegészítenem a táplálást.Olvastam a glicerines kúpról, azt lenne a kérdésem, hogy mennyi idő múlva hat, illetve nem lehet rászokni?
  Várom válaszát
  Egy kétségbeesett anya

  • Védőnő   •  

   Kedves Éva!

   Nem kell kétségbeesni! Sokszor előfordul ez. A kúpnak 1-2 napon belül hatnia kellene, nem szívódik fel, csak a bél mozgását fokozva segíti a széklet távozását, és ami a legfontosabb nincs hozzászokás. Lehet meg kellene próbálni egy másik tápszert. Most melyiket használják? 3-4 napig nem baj, ha nincs széklet, 4. naptól szoktam javasolni a lázmérőt, kúpot, esetleg halványsárga kamillateát 1-2 hetente 10-30 ml-t.

   Védőnő

 3. Bea   •  

  Kedves Védőnő!

  10 napos kisfiamnak leesett a köldökcsonkja, de még időnként folyik belőle véres, gennyes váladék. Ön szerint orvoshoz kell fordulnom, vagy ennek ilyennek kell lenni?
  köszönöm
  Bea

  • Védőnő   •  

   Kedves Bea!

   Nem szükséges orvoshoz fordulni. Kb. 1-2 hétig még vérezgethet, váladékozhat a csonk helye. Alkohollal, fültisztítóval fertőtlenítsük minden pelenkázásnál. Ha pirossá válik, vagy kellementlen szaga lenne használhat Betadine oldatot.

   Védőnő