A csecsemő 8. hónapja

A napirendben a játékon van a fő hangsúly, a csecsemő minden tevékenységében megnyilvánul. Egyre nagyobb önállóság jellemzi. Mostanra kiismertük a természetét, jelzéseit. Elvárja, hogy mindenki figyeljen rá, vele foglalkozzon. Nem tetszését hangos sikongással, sírással fejezi ki, amit azonnal befejez, ha kívánsága teljesült. Nagyon jó beszélgetőpartner. A felnőtt beszédet utánozza, nagyon jól visszaadja a hallott mondatok intonációját.

Egyszerű utasításokat megért, ettől függetlenül a szemünkbe mosolyogva teszi a tiltott dolgokat, mint pl. konnektor piszkálás, virágföld szétszórás.

Nagyon hamar kiismeri az őt körülvevő embereket, és mindenkinél tudja milyen eszközt kell alkalmaznia, hogy kívánsága, vágya teljesüljön.

8 hónapos kor körül kezdődik az ún. szeparációs szorongás. Ennek a legszembetűnőbb jele, hogy az addig nyugodt, egyedül is eljátszó gyermek azonnal sírni kezd, ha az édesanya elhagyja a szobát és nem látja. Egy centit sem lehet megtenni a gyermek nélkül. Mindenhova követ bennünket a lakásban, nincs többé szabad percünk. Lábon felkapaszkodva próbál kézbe kerülni.

Ezt a szeparációs szorongást, a lelki fejlődés természetes velejárójaként kell kezelni. Oka, hogy a gyermek egyre ügyesebb, okosabb, önállóbb. Most már egyedül is eléri a játékokat, a lakás bármely pontját megközelítheti, felfedezhet minden ismeretlen helyet, ülve és állva kitárul a világ, más szemszögből látja a dolgokat. Mindez viszont megrémíti. Kettős érzések kavarognak benne. Egyrészt hajtja a felfedezés, kíváncsiság, másrészt ott van benne a félelem az ismeretlentől és félelem a távolságtól. Hiszen ha el akar érni valamit, ahhoz el kell távolodnia az édesanyjától. Rádöbben, hogy Ő és az anya nem egy test. Aztán többnyire győz a kíváncsiság, de pár perc után mindig visszatér az anyához egy pusziért, ölelésért, biztató szóért.

Ez egy átmeneti időszak, kb. 10-11 hónapos korig tart. Nagyon szeretik a „kukucs” játékot, aminek valahol az a lényege, hogy van/nincs/van. Tehát fel lehet készíteni vele a babát arra, hogy most itt van anya, elmegy/kimegy rövid időre, de vissza fog jönni.

Hogy ne szaladjon a háztartás, amíg a konyhában fő az ebéd, addig a babának lehet adni fedőket, tálakat, evőeszközöket, esetleg egy fiókot, polcot, ahonnan ki/lepakolhat, ahol biztonságban garázdálkodhat.

Mozgása tovább fejlődik. Kúszik, mászik, mindezt villámgyorsan. Könyökére támaszkodva felül. Ülve, szabad kezeit használva tökéletesedik fogása, több tárggyal játszik egyszerre, apró tárgyak megfogására is képes.

8 hónapos korára a csecsemők súlygyarapodása és hossznövekedése lelassul, arányosodik a testalkat.

Evési és alvási szokásaik hétről-hétre, fogzástól, frontoktól és számos egyéb tényezőtől függően változnak.

Hozzátáplálás során a kanál használata segíti a szem-kéz-száj koordinációját. Aktív résztvevője az étkezéseknek. Jóllakottságát egyértelmű szájzárással fejezi ki. Az evések nehezítője hogy amint egy kissé megtelt a gyomra, máris mozgásba kezd, a továbbiakban nem érdekli az evés, sokkal inkább a felfedezés, játék. Emésztőrendszerének fejlődése lehetővé teszi, hogy darabosabb ételeket is megemésszen.

Testi fejlődés

 • Csipeszfogás megjelenése
 • Többtárgyas manipuláció
 • Kapaszkodva feláll
 • Álló helyzetben az egyik lábát a másik elé helyezi
 • Tapsol és integet

Szociális fejlődés

 • Szeparációs szorongás megjelenése
 • Ragaszkodás a szűk családtagokhoz
 • Idegennel szembeni tartózkodás
 • Tükörképét simogatja, mosolyog rá
 • Elvárja, hogy a figyelem középpontjában legyen
 • Utánzás

Értelmi fejlődés

 • Fejlődik az emlékezete, régi eseményekre, cselekvésekre is emlékszik
 • A „baba”/„mama”/ „dada”/”papa”szótagok gyakori használata

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Rita   •  

  Kedves Védőnő!

  Azt szeretném kérdezni, hogy 3 hónapos a kicsim, és elkezdtem menstruálni, így jelenleg nem fogadja el az anyatejet, ezen hogyan változtathatnék? A másik kérdésem az, hogy Ön szerint melyik a legjobb tápszer, én a Milupát választottam, de ezt nem kedveli annyira.
  Egyébként az ilyen korai időszakban jelentkező menstruáció normális? A hajam nagyon elkezdett hullani, ez ellen lehet valamit tenni?

  Nagyon köszönöm a válaszait
  Ildikó