Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Kriszti   •  

  Kedves Szülésznő!

  A szülés után mennyi idővel húzódik vissza méh az eredeti állapotára, és azt, hogy veszem észre ha visszahúzódott, (a megmaradó nagy has ellenére is visszahúzódhatott már a méh?)?

  köszi: Kriszti

  • Szülésznő   •  

   Kedves Kriszti!

   A szülés utáni időszakot nevezzük gyermekágyas időszaknak ami hat hét. Ezalatt az idő alatt kell a szervezetnek regenerálódni a szülés után. Megmaradhat a nagy has akkor is visszahúzódik a méh. Érdemes ez időszak után baba mama tornát végezni.

   Anna

 2. Boros-Kovács Szilvia   •  

  Tisztelt Szülésznő/védőnő!

  A következő lenne a kérdésem:
  jan. 16-án volt az utolsó menstruációm első napja (6 hete és 3 napja), 32-33 napos a ciklusom és febr. 3-a körül volt az ovulációm, szerintem akkor is estem teherbe.
  Az általános, legtöbb orvos által alkalmazott számítás/kalkulátor szerint 6 hetes vagyok, de tegnap voltunk előszőr orvosnál, aki viszont azt mondta hogy 4 hetes. Ő is a február elejei fogantatásra tippelt, ő azt mondta onnan számítja. Azt írta, hogy ép szélű petezsák, benne embrió még nem ábrázolódik.Nekem nem tűnt olyan picinek a hasi ultrahangon (hüvelyit nem csinált).
  Sajnos nagyon zavar, hogy ellentmondásos a két számítás,de nagyon szeretném pontosan nyomon követni, tudni, hogy mi történik odabent, milyen vizsg.esedékes, ezért nem mindegy, hogy 4 v. 6 hetes vagyok. Így még egy hétről hétre hírlevélre sem tudok feliratkozni, mert nem tudom hány hetesnek valljam magam.
  Ha pl. a 8. héten alakuk ki a pici arca, szemei, stb. akkor ez a UM 1. napjától számított vagy a fogantatástól számított 8. hetet jeleni, tehát mondjuk konkrétan velem ez 2 vagy 4 hét múlva történik?
  Vagy mivel 32-33 napos a ciklusom, se 4,se 6 hanem 5 hetes terhesnek higgyjem magam? (hányingerem nincs, a mellem már két hete fáj)
  Mikortól hallhatom a szívverést (azt hittem már most fogom)és mikortól kevésbé esélyes a vetélés kockázata?

  Válaszát előre is köszönöm:
  Tisztelettel: újdonsült kismama

  • Védőnő   •  

   Kedves újdonsült kismama!

   Először is gratulálok és jó egészséget kívánok!

   Az utolsó menstruáció első napja csak egy viszonyítási alap, hogy elvileg a peteérés ehhez a naphoz viszonyítva a ciklus 14. napja körül esedékes, és ez 28 napos ciklust vesz figyelembe, tehát valószínűleg más időben történhet a peteérés egy 33 napos vagy egy 25 napos ciklus esetén, sőt egy 28 napos átlagosnak mondott ciklusban sem törvényszerű, hogy pont a 14. napon következik ez be. Amennyiben volt peteérés és meg is termékenyült, még 7-10 nap a méhbe való beágyazódás.

   Gondolom a nőgyógyász visszahívta egy újabb ultrahang vizsgálatra, remélhetőleg 4 hét múlva, akkor már biztos lesz szívhang, ami 7-8. héttől hallható, és ezen 2. Uh alapján már biztosabban meghatározható a magzat kora, illetve a következő vizsgálat ideje is biztosan meghatározható.

   Tisztelettel,

   Védőnő

 3. Bori   •  

  Kedves Szülésznő!

  Első gyermekemet 2 hónap múlva várom és azon töprengtem, hogy az epidurális érzéstelenítés nem ártalmas-e a babámra vagy rám nézve, Ön szerint tanácsos érzéstelenítőt kérni a vajúdás alatt? A vajúdás melyik szakaszában érdemes kérni, létezik olyan, hogy a kitolás is érzéstelenítővel történjen?
  Sok olyan esetről hallottam, hogy hetekig tartó fejfájásra panaszkodtak, hányingerük, rossz közérzetük volt, akik éltek ezzel a lehetőséggel!
  Az epi. nem lassítja a tágulási folyamatot?

  Köszönöm
  Bori

  • Szülésznő   •  

   Kedves Bori!

   Az epidurális érzéstelenítés a legkíméletesebb fájdalom csillapító a magzat számára és a legártalmatlanabb. Én mindig azt tanácsolom a kismamáim számára, hogy maga a vajúdás haladása és a fájdalom milyensége határozza meg hogy kérünk-e epidurális érzéstelenítést. Mikor lehet és mikor nem lehet kérni azt a szülést kísérő személyzet (orvos, szülésznő) megtudja mondani. Általában a kitolási szakra elmúlik a hatása vagy legalábbis csökken. Nagyon ritka esetekben kitarthat a szülés végéig. A szülésnél kell, hogy a kismama érezze hova kell nyomnia.
   Az epidurális érzéstelenítésnél, ha megfelelő előkészítés előzi meg elkerülhető a fejfájás, hányinger és a rossz közérzet. Sokan összekeverik az epidurális és spinális érzéstelenítés. Fontos a megfelelő folyadék bevitel.

   A tágulási folyamatot inkább gyorsítja mint lassítja. Érdemes annál a kórháznál körbe informálódni ahol szülni fog, esetleg a szülesfelkészítő tanfolyamára eljárni.

   Anna

 4. Ági   •  

  Kedves Szülésznő!

  Az lenne a kérdésem, hogy 6 héttel a szülés után mehetek-e szaunázni, fürödhetek-e termálvízben, nem nagy a fertőzésveszély? Természetes úton szültem meg gyermekemet.
  Ági

  • Szülésznő   •  

   Kedves Ági!
   Hat héttel a szülés után bármit lehet tevékenykedni, mint a terhesség előtti időben. A fertőzésveszély ugyan akkora, mint nem terhes állapotban.
   Ha szoptat a meleggel mértékkel, mert a meleg hatására a tejcsatornák kitágulnak, és az anyatej elkezd kifelé áramolni. Ami kellemetlen lehet idegen emberek előtt.
   Anna

 5. Edit   •  

  Kedves Szülésznő!

  Jelenleg 7 hetes gyermekemet rövid vajúdással, természetes úton szültem meg. A kitolási szakasz egy kicsit elnyúlt kb.30-40 perc volt, és kb.10-12 tolással jött a világra, teljesen normál súllyal (3kg) született, a kiírt időre érkezett. Az Apgar teszt is jó lett 8/10, semmi probléma nem volt, sem a terhesség során, sem pedig a szülés alkalmával, tehát nem lépett fel komplikáció, nem állt fenn oxigénhiányos állapot. A kérdésem az lenne, hogy a kitolási szak elhúzódása Ön szerint a későbbiek során okozhat-e fizikai, mozgásszervi nehézséget pl. tónusos izom stb.

  válaszát előre is köszönöm
  Edit

  • Szülésznő   •  

   Kedves Edit!

   A levélben leírtak szerint nem látok a szülésnél elhúzódó kitolási szakot. Szakmailag 1 órát várunk eltűnt méhszáj után és a koponya helyzete és a fájások erőssége után dontünk, hogy miképpen fejezzük be a szülést. Természetesen ha például epidurális érzéstelenítés alkalmazunk, akkor időben is tovább várunk. Az apgár is teljesen tökéletes volt az újszülöttnél. Nem gondolnám, hogy bármiféle rendellenességet okozott a szülés a gyermeknél.