Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. krisztin bernadett   •  

  Jó estèt!A kislányom 1 èv 2 honapos ès mèg mindig nem jöttek ki a fogai alul van kèt pukli de látok több helyen is sürün belázasodik fel szalad.38 fokra A dentinox kenöcs gyenge van.ez a lidocain kenöcs lehet e ilyesmire alkalmazni?Választ köszönöm

  • Végh Nikolett   •     Szerző

   Kedves Bernadett!

   A dentinox is tartalmaz lidocaint, sajnálom, ha ez nem elegendő. Mivel láz előfordul, az arra használt lázcsillapító, egyben fájdalom csillapító hatással is rendelkezik. Emellett még lehet próbálkozni Viburcol homeopátiás kúppal és használják rendszeresen a hűthető rágókákat. A lidocain kenőcs szájban történő alkalmazásáról kérdezze meg gyerekorvosát, tudtommal csak bőrfelszín érzéstelenítésére használják, de olvastam, hogy fogászatban is szokták alkalmazni, viszont nem vagyok biztos abban, hogy egy 14 hónapos gyereknél ez használható -e, hiszen a dentinox esetén is csak napi 3-szori alkalmazást ajánlanak lidocain tartalma miatt.
   Kitartást kívánok!

 2. szandi   •  

  kedves védőnő! van 9 hónapos kisfiam és nagyon küszködöm vele mert nagyon nyűgös és a feneke is ki van pirosodva a széklete sem olyan amilyen szokott lenni és nagyon nyálladzik. kint van már neki alul 4 foga és nem tudom hogy most megint jönni fog neki?
  milyen fájdalom csillapítót vegyek a fogára melyik a leg jobb és leg hatásosabb.
  Köszönöm segítségét SZANDI!!!!

  • Védőnő   •  

   Kedves Szandi!
   Számos fájdalomcsillapítási lehetőség van a fogzás esetén.
   -A legenyhébb a Dentinox nevű gél vagy oldat, ami elzsibbasztja az ínyét a babának.
   -A Viburcol kúp, ami homeopátiás készítmény.
   -Chamomilla vulgaris 15ch (5 golyó langyos vízben feloldva)
   – Nurophen szuszpenzió
   -Panadol baby
   – Germicid „c” kúp, ami fájdalom csillapítót is tartalmaz.
   Nem lehet tudni az Ön gyermekénél mi a leghatásosabb módszer, sajnos ezt ki kell tapasztalni.
   Védőnő

 3. alexandra   •  

  Kedves védőnő. az én kis babámnak ki jött alúl 4 szem foga felül még nincsen de most nagyon bajlódunk mert a popsija is ki van pirosodva és a széklete se olyan amilyennek kellene lenni. nincs étvágya és amit még meg is eszik azt ki hánnya. ez azért van mert jön a felső foga?
  Köszönöm!

  • Védőnő   •  

   Kedves Szandi!
   A fogzásnak számos tünete van, mint erős nyálzás, híg széklet, kipirosodott, sebesedett popsi, apró kiütések a száj körül a nyáltól, étvágytalansàg, nyugtalansàg, kissé agresszívebb viselkedés, de a hányás nem szerepel tünetként, annak valamilyen más oka van. Lehet valamelyik fájdalomcsillapító szuszpenzió ingerli a gyomrát, ebben az esetben váltson kúpra és mutassa meg gyerekorvosnak is a biztonság kedvéért.

   Védőnő

 4. Móni   •  

  Kedves Védőnő!!

  6 hónapos kislányom kezdettől végigaludta az éjszakát,
  pár hete felkel és amikor sikerül elaltatnom akkor csak vergődik jobbra,balra csukva van a szeme!!Ennek lehet köze a fogzáshoz??

  Köszönöm
  Móni

 5. Pletli Anita   •  

  Tisztelt Védőnő!
  Kisfiam 32 hónapos és 16 foga van.Pár napja folyamatosan hőemelkedést mérek nála,nincs étvágya sem,kiköpi az ételt(csak csipeget)éjjel nyugtalanul alszik és a nyála is nagyon folyik.A nyelve is fehér,mintha szájpenésze lenne,és mutat is a szájába,hogy fáj neki.Ezek a tünetek fogzással kapcsolatosak?Arra gondolok hisz még 4 foga nem bújt ki.
  Köszönettel

  Anita

 6. Ibolya   •  

  Kedves Védőnő!

  11 hónapos kisfiamnak kibújt 2 fogacskája. Mikortól kezdjük el a fogakat ápolni, mosni? Hogyan szoktassam rá arra, hogy szeresse és akarja a fogát mosni?
  Köszönöm
  Ibolya

  • Védőnő   •  

   Kedves Ibolya!

   A fogak ápolását már az áttöréstől érdemes elkezdeni. DM-ben kapható fogkefe csomag, kifejezetten csecsemők részére. Adjuk a kezébe, ismerkedjen vele. Már azzal is tisztítja a fogait, ha csak rágja, néha persze ledugják egészen a torkukig, de előbb-utóbb rájönnek, hogy ha így tesznek, akkor az nem jó nekik. Emmelett mossuk előtte a fogainkat, mutatva a helyes fogmosási technikát. (illetve, ha anya és apa is csinálja, akkor ez számára azt jelenti, hogy csak jó lehet ez a fogmosás dolog, hiszen a felnőtt ételek is jobban vonzzák, mint a saját babaétele). Fogkrémet csak akkor használhatunk, ha megtanul köpni, ez kb 2 éves korában fog bekövetkezni. Addig, textilpelenkával, gézlappal, vagy a szintén drogériában kapható újrahúzható Nenedent-tel töröljük át a fogakat lefekvés előtt.

   Védőnő

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.