Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Regina   •  

  Kedves Védőnő!

  2 hónapos kisfiam szeme mindig könnyes, és nagyon csipás, hiába tisztítom naponta többször is. Mi lehet az oka? Eddig kamillateás vízzel tisztítottam, de nem javul, természetes ez?
  Köszönöm
  Regina

  • Védőnő   •  

   Kedves Regina!

   A könnyezés oka lehet, hogy a könnycsatorna átjárhatósága nem megfelelő, utalhat baktériumos fertőzésre is. Mindenképpen mutassa meg szemésznek. Valószínűleg átmossák a csatornát, amivel azonnal meg fog szűnni a könnyezés. Elég a sima forralt vizes törlés is addig, a szemészek valamilyen oknál fogva nem szeretik a kamillát pedig elvileg gyulladás csökkentő.

   Védőnő

 2. Anna   •  

  Kedves Védőnő!

  A BCG oltás helye kissé gennyes, ez probléma?
  Köszönöm
  anna

  • Védőnő   •  

   Kedves Anna!

   Ez nem valódi genny, hanem egy speciális szövettörmelék, amely nem fertőz. Teljesen normális állapot, sőt többször is előfordulhat, hogy kifakad. Nem szabad nyomkodni, hintőporral vagy bármilyen krémmel vagy sebfertőtlenítővel kenegetni. Amennyiben a hónalji vagy nyaki nyirokcsomói megduzzadtak, tapinthatóak, mindenképpen meg kell mutatni a gyermekorvosnak, sebésznek. A babaúszás kerülendő, az otthoni fürdetés megengedett.

   Védőnő

 3. Vera   •  

  Kedves Védőnő!

  Kislányom popsiján 3 napja kiütésszerű piros foltok jelentek meg, ez pelenkakiütés? Milyen popsikrémet használjak, hogy eltűnjön? Eddig gyönyörű volt a pelenkás bőrfelülete is, nem tudom mitől lehet, naponta kb.9 alkalommal cserélünk pelenkát, a kiütés összefügghet a fogzással?
  Most speciális Nivea típusú pelekakiütés elleni krémet használok, korábban Neogranormont, és Bepanthent használtam.

  Köszönöm segítségét
  Vera

  • Védőnő   •  

   Kedves Vera!

   Amennyiben fogzik a baba, én ezt teszem felelőssé a kiütésekért. Ilyenkor a nyála savasabb, ami a székletet is savasítva kimarhatja a pelenkával fedett területeket. A gyakori pelenkacsere mellett meg lehetne próbálni a Sudocrem nevű kenőcsöt, ami gyógyszertárban vagy drogériákban kapható. Vagy a háziorvos tud felírni úgynevezett csukamájolajas (kissé kellemetlen szagú, de sűrű, jól tapad a bőrre) popsikenőcsöt. Emellett a popsitörlőkedőt érdemes lenne hypoallergén kendőre cserélni. Nagyon jó tapasztalataim vannak a Dm-es Babylove fehér színű törlőkedőjével. Ha nem látszik javulás, akkor sima fürdetőkenőcsös vízzel mossa le a bőrét minden pelenkázásnál, és levegőn vagy hajszárítóval szárítsa meg. Legyen sokat pelenka nélkül, hogy szellőzön, vagy pl. használhatnak alkalmanként textilpelenkát és gumibugyit. Ez utóbbi kipróbálása esetén érdemes a fekvőfelületet pvc lepedővel védeni. Az arcán, szája körül is jelenhet meg pír, ami a savasabb nyál miatt van. Popsikenőccsel, körömvirágkrémmel lehet próbálkozni.

   Védőnő

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.