5. hét

5 hét terhesen a babánk 3 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 1,25 mm

5babaAz eddig gömbölyödő sejtlabda kezd megnyúlni, s már megkülönböztethető a fej és a farok. Megindul a központi idegrendszer kialakulása, fejlődésnek indul a baba agya és gerincvelője. A fej két oldalán kivehetőek a szemek és fülek nyomai, megindul a máj, vese, valamint az izmok és csontok fejlődése, bár a csontok még egy ideig nem csontosodnak. Fejlődésnek indul a szív falainak kialakulása – a hét végére még dobogni is kezd. Ebben a szakaszban a kisbaba még nagyrészt a szikhólyagból és a méhfalban tárolt tápanyagokból táplálkozik.

Mama

5mamaA terhesség ténye kezd egyértelművé válni, és ez a kísérő tünetekben is megmutatkozik: a farkaséhség és az émelygés akár napi rendszerességgel válthatja egymást. A legendás reggeli rosszullét ekkor már a nap bármelyik részében jelentkezhet. A mellek kifejezetten érzékennyé válnak, ahogy a tejtermelésért felelős mirigyek száma megsokszorozódik, de három hét elteltével ez az érzés mérséklődik.

 Hasznos

Ha nem mutatkozik kifejezett undor bizonyos ételek iránt, akkor is van pár olyan élelmiszer, amelyet tanácsos elkerülni: ilyenek a lágy sajtok – a camembert, a brie, a kék sajtok, a kecskesajt vagy a feta , a nyers vagy félig elkészített húsok és halak – többek közt a virsli vagy a löncshúsok, a nyers tojás vagy az azt tartalmazó édességek, mint a fagylalt, a tiramisu és a gyümölcshabok, illetve a pástétomok. A terhesség alatt – és ez különösen igaz az első trimeszterre -, a kismama nagyon aluszékonnyá válhat. A szervezet megköveteli magának a pihenést, hiszen sokkal nagyobb teher hárul rá.

Szenteljetek egy estét az ünneplésnek! Az első trimeszter gyakran elég megterhelő a kismama számára, ezért jól fog esni egy kis extra törődés.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük