Fiziológiás labdával állapotosan

A terhesség alatt, de szülés után is több szempontból is jó szolgálatot tehet egy fiziológiás labda. A nagylabda használható ülőalkalmatosságnak, akár otthon, iskolában, munkahelyen. Szabadidős eszköz és játékszer is lehet gyermekek számára. Alkalmazható sportszerként, tartásjavító eszközként. A gyógytornában terápiára, rehabilitációra, terhestornához és ügyességfejlesztésre használható.

Nem csak egészséges emberek számára, hanem mozgásszervi problémák esetén is használható, hiszen a labda révén tehermentesítve végezhetők az egyes gyakorlatok.

Tornához nagyon sok nehézségű és típusú feladatsort alkalmazhatunk. Derék- és hátfájás esetén üljünk rá, lábunkat csípőszélességben, térdünket a boka vonalában tartva, és hintáztassuk a medencét előre-hátra, jobbra-balra, nyolcas alakban- már ez is segíthet enyhíteni a fájdalmat. Lassan mozogjunk, és mindig ügyeljünk a helyes testtartásra és légzéstechnikára.

Az fiziológiás labda kiválasztásánál fontos a megfelelő méret. A megfelelő méretű labdán ülő helyzetben a combnak kb. 10-20 fokkal felfele kell irányulnia, úgy hogy a fenék valamivel magasabban legyen, mint a térd és a medence vízszintes helyzetben legyen. A kiválasztásnál nagy szerepet játszik a lábak hossza, a testsúly és a labda tulajdonságai. Egy durva megközelítéssel a következő nagyság ajánlások irányadóak lehetnek a kiválasztásnál:

Testmagasság /Labdaátmérő:

  • 120-150 cm /45 cm
  • 150-165 cm/ 55 cm
  • 165-180 cm/ 65 cm
  • 180-195 cm/ 75 cm
  • 195 cm felett/ 85 cm

Vágó Tímea vagyok, gyógytornász. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szereztem diplomát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük