Terhesség korai jelei, terhességi tesztek

Terhesség

Sajnos csak néhány nő gondol arra, hogy miután nem védekezett és így nagy a teherbe esés veszélye, sürgősségi fogamzásgátlót alkalmazzon.

A nők nagyobb része azonban csak akkor gondol a terhességre, amikor a várt menstruáció késik és a terhesség tünetei már jelentkeznek. Ha a terhesség lehetősége felmerül, figyelni kell ezekre a jelekre és nem szabad a homokba dugni a fejünket. Nem szabad arra gondolni, hogy velem ez nem történhet meg. Lehetséges, hogy valaki csak egyszer élt nemi életet, de ez az egy alkalom is elég lehet ahhoz, hogy terhes legyen. Nem szabad várni, hogy a második várt menstruáció se jöjjön meg. Meg kell győződni arról, hogy a terhesség fennáll-e, amilyen gyorsan csak lehet.

A terhesség legkorábbi jelei:

 • a vérzés kimaradása (néhány nőnél a terhesség fennállása esetén is előfordulhat vérzés, de mindig rövidebb ideig tart, és kevesebb a vérzés);
 • undorodás bizonyos ízektől és szagoktól (kávé, tea stb.);
 • emlőfeszülés;
 • az emlőbimbó sötétebbé válása; gyakori vizelés (különösen éjszaka);
 • furcsa dolgok megkívánása (például falkaparék); székrekedés;
 • bőségesebb, viszketést nem okozó hüvelyi folyás;
 • hányinger (különösen reggel);
 • szédülés- és ájulásérzés.

A terhes nők egy részénél a fenti tünetek közül csak néhány fordul elő. Hasonló tünetek jelentkezhetnek nem terhes nőknél is, ha valakinek ún. premenstruációs szindrómája van. Ha bárkinél jelentkeznek a terhesség korai jelei és lehetősége volt arra, hogy teherbe essen, tanácsos sürgősen bizonyosságot szereznie. Akár meg kívánja tartani a terhességet, de még inkább ha terhesség megszakítást tervez, az a jó, ha minél előbb igazolódik a terhesség diagnózisa. Természetesen előfordulhat, hogy nem terhességről van szó. Sok izgalom elkerülhető, ha gyors a végső diagnózis: fenn áll-e a terhesség vagy sem?

Terhességi vizsgálatok

A vizeletből történő terhességi vizsgálatok gyorsan és pontosan mutatják ki a terhességet.

A korai terhességet a nőgyógyászati vizsgálat nem tudja teljes biztonsággal kimutatni, tehát ha valaki minél előbb biztos akar lenni abban, hogy terhes-e vagy sem, a vizeletből mielőbb terhességi vizsgálatot kell végeztetnie.

A terhességi teszt alkalmazása

Többfajta, érzékeny terhességi teszt kapható vény nélkül a gyógyszertárakban.

Valamennyi vizsgálata vizeletből végezhető el. A terhességi teszt a vizeletben megjelenő terhességi hormon (HCG = human chorion gonadotropin) kis mennyiségének kimutatásán alapszik. A terhességi tesztek érzékenysége változó, általában 4-5 nappal a várt menstruáció után már kimutatható a terhesség. Pontosabb lehet a vizsgálat, ha a reggeli első vizeletmintából történik, ugyanis ebben az időpontban a terhességi hormon nagyobb mennyiségben van jelen a vizeletben. Ezért a vizsgálati mintavétel előtt nem helyes inni, ugyanis ha a vizelet hígabb lesz, akkor a mintában kevesebb lesz a hormon, ezért tévesen negatív lehet a terhességi teszt.

Gyakorlati tanács, hogy a vizeletmintát felfogó edény tiszta legyen.

A tesztek rendkívül pontosak, ál-pozitív eredmény gyakorlatilag nincs. Negatív eredmény esetében, ha a vérzés továbbra sem jelentkezik, egy hét múlva meg kell ismételni a vizsgálatot.

Összefoglalva: helyes tehát a terhesség gyanúját minél előbb igazolni, vagy kizárni. Ugyanis ha valaki korán megbizonyosodik arról, hogy terhes-e, több ideje marad arra, hogy eldöntse, mi lesz a következő lépés.

Anna

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Teri   •  

  Kedves Szülésznő!

  7 hetes terhes vagyok, de menstruációs vérzésem van. Nem görcsölök, de a vérzés is inkább barnás, mint piros színű. Ön szerint ez baj?
  Köszönettel:
  Teri

  • Szülésznő   •  

   Kedves Teri!
   Azt tudnám javasolni, hogy minél előbb keresse fel a terhességet gondozó orvosát.
   Anna

 2. Edina   •  

  Kedves Szülésznő!

  38 éves vagyok, 8 hetes várandós. Ön szerint milyen vizsgálatot célszerű elvégeztetni életkoromból kifolyólag az általános vizsgálatokon túlmenően?
  Köszönöm
  Edina

 3. Petra   •  

  Kedves Anna!

  10 hetes várandós vagyok, és időnként a rosszulétem odáig fajul, hogy az ájulásérzés környékez, egy alkalommal pedig el is ájultam. Ön szerint ez normális, mitől lehet? Mit tehetnék, hogy mindezt kivédjem?
  Köszönöm
  Petra

  • Szülésznő   •  

   Kedves Petra!
   A terhesség első trimeszterében előfordulhatnak ezek a tünetek.Ahogy jöttek úgy el is múlnak. Érdemes a vérnyomását ellenőrizni, a túlságosan alacsony vérnyomás okozhat ájulási tüneteket. Kezelő orvosával beszélje meg a további teendőket.
   Anna

 4. Barbara   •  

  Kedves Szülésznő!

  Az lenne a kérdésem, hogy olvastam az Ön cikkét “A terhesség korai jelei” címmel. A témájában írt néhány tünet nálam is jelentkezett, a menstruációm egy hetet késett, a vérzés nagyon gyenge, barnás színű volt, és az igazi menstruációhoz képest rövidebb ideig tartott, ezen kívül mellfeszülést éreztem, érzékenyebbé váltam szagokra, a közérzetem egy kicsit megváltozott, kissé érzelgősebb lettem, ezért csináltam tesztet, amely először pozitív, majd a következő nap negatív eredményt mutatott. Az orvosomhoz csak jövő hétre kaptam időpontot, ezért még nem tudom, hogy terhes vagyok-e? Ön szerint ez mi lehet ez?
  Köszönöm, érdeklődve várom válaszát
  Barbara

  • Szülésznő   •  

   Kedves Barbara!
   Minden tünete arra utal, hogy terhes. Minden esetre érdemes felkeresnie orvosát, aki ultrahanggal megtudja pontosan állapítani, hogy van van-e terhesség és az hol tapad. Minden esetre orvosának is mondja el mik a tünetei. Lehet ,hogy terhes volt, de ez a terhesség nem fejlődött tovább. Pontos választ csak az orvosa adhat erre.
   Anna