Hajhullás a terhesség és szoptatás alatt

A terhesség alatti hormonális változások következtében a kismamák haja dúsabbá és fényesebbé válik, szerkezete némileg megváltozik. A szülés után azonban lecsökken ezeknek a hormonoknak a szintje, ezért akár több hónapon keresztül is hajhullás alakulhat ki az édesanyáknál. Káros-e a hajfestés a terhesség és a szoptatás alatt? Hogyan őrizzük meg hajunk egészségét ebben az időszakban?

A nők ösztrogén hormonjai meghosszabbítják, az androgének lerövidítik a haj növekedési szakaszát. A nőknél a serdülőkor után a petefészek ösztrogén- és progeszteron-termelése a meghatározó, de nagyon kis mennyiségben androgének, tesztoszteron is termelődik a petefészekben és a mellékvesében. Amennyiben valamilyen oknál fogva az androgének relatív túlsúlyba kerülnek, akkor az azokra, egészen pontosan a tesztoszteronból képződő hormonra érzékeny hajhagymák növekedési fázisa lerövidül, és férfias jellegű hajhullás kezdődik. Ez a kopaszodás nőknél jóval ritkább, mint a férfiaknál.

Szerencsére a nők mintegy 70%-nál ez a hajvesztés feminim típusú, ami azt jelenti, hogy a fejen nagyjából egyenletesen ritkul a haj, nem képződnek kopasz foltok, mint a férfiaknál. Akkor szokott gondot okozni, ha olyan mértékű, hogy már a fejbőr is erősen áttűnik a hajon.

Terhesség alatt dúsul a haj

Terhesség alatt a női nemi hormonok közül a progeszteron és az ösztrogén szintje a szervezetben megnövekedik, melyek serkentik a sejtosztódást a hajgyökereknél, és meghosszabbítják a növekedésben lévő hajszálak élettartamát, – tehát tovább maradnak a növekedési fázisban, mint egyébként szoktak. A terhesség alatt a hormonális hatások miatt a haj minősége is megváltozik: göndörebb, egyenesebb, zsírosabb vagy éppen szárazabb lesz, a kismamák hajtípusától függően.

Nem a szoptatás miatt hullik ki a haj

Egy – három hónappal a szülés után azonban lecsökken a női hormonok szintje, ezért a hajszálak hirtelen átkerülnek az átmeneti (katagén) fázisba, amikor már növekedésük leáll, és a hajhagyma leválik a hajszemölcsről. Ez az utolsó fázisa életciklusuknak. A fokozott hajhullást tehát az idézi elő, hogy azok a hajszálak is ekkor hullnak ki, amelyek már korábban kihullottak volna. Ez a típusú hajhullás átmenetileg jelentős mértéket is ölthet, így naponta akár 500 szál hajat is elveszíthetnek a kismamák. Nagyjából fél évbe, kilenc hónapba telik, mire visszaáll a különböző fázisban lévő hajszálak szokásos aránya és az ehhez társuló normális mértékű hajhullás.

A hormonális okokhoz azonban ebben az időszakban lelki tényezők is társulnak. Az első hónapok újszerű terhelést jelentenek a szervezet számára, a folyamatos kialvatlanság, fáradtság, testi-lelki igénybevétel kimeríti erőforrásainkat, és ez hajunkon is meglátszik. Sokan úgy vélik, a szoptatás is szerepet játszik a hajhullásban, ez azonban tévedés, azok a kismamák is elveszítik hajkoronájuk egy részét, akik nem szoptatnak.

Amennyiben ennyi idő után továbbra is jelentős hajhullás jelentkezik, és nem normalizálódik a hajvesztés mennyisége, érdemes bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni, és diagnosztizálni a hajhullás valódi okát.

Tanácsok a kismamák hajápolásához

Terhesség alatt a szervezet hormonális hatása következtében fokozódik a faggyúmirigyek működése, ezáltal zsírosabbá válik a bőr és a haj is. Ilyenkor gyakoribb hajmosás szükséges, amihez érdemes megfelelő, kímélő sampont választani. A haj megváltozott biokémiai összetétele, és ennek hatása a festés sikerességét illetően azonban kétséges. Tapasztalati megfigyelés ugyanis, hogy a várandósság során a festés a szokásostól eltérő, tartóssága, az eddigi szín tónusa és árnyalata más. A haj dauerolásának elbírálása hasonló megítélés alá esik: a komoly hormonális változások következtében kialakuló biokémiai, szerkezeti változások megnehezítik a haj tartós sikeres dauerolását.

A haj egészségének alapja a kismamák esetében is az egészséges és változatos táplálkozás: a szakemberek emiatt is azt javasolják, hogy építsünk be étrendünkbe minél több zöldséget és gyümölcsöt, mivel ezekben elégséges mennyiségben vannak jelen a hajszálak szerkezetét erősítő nitrogéntartalmú anyagok.

Fokozott, de óvatos vitaminbevitel

Fontos továbbá az édesanyáknak a megfelelő mennyiségű vitaminbevitel is. A H-, a B2-, a B6- és az A-vitamin, valamint a niacin (B3-vitamin) ugyanis terhesség vagy szoptatás alatt is alapvetően szükségesek a haj egészségének megőrzéséhez és a hajszálak megfelelő szerkezetének kialakulásához a terhesség és a szoptatás alatt is. Figyeljünk rá azonban, hogy ezeket a vitaminokat csak természetes forrásokból és az igényeknek megfelelően fedezzük, mert ez tekinthető a legegészségesebbnek a szervezet szempontjából. A szoptatás befejezése után a kismamáknak a haj teljes regenerációja érdekében szükséges lehet vitaminkúra alkalmazása.

A haj életciklusa

Hajunk az embrionális korban, a 6. terhességi héten kezd el kifejlődni, és körülbelül 5 millió szőrtüsző jelenik meg ekkor a bőrben, amelyek száma születésünk után már nem növekszik. A haj valamivel gyorsabban nő, mint a test más helyein található szőrzet, mivel a fejbőr hajhagymái aktívabban működnek.

Mivel a növekedési fázisban levő hajszál évente mintegy 15 cm-t nő, a férfiak vágás nélkül 40-50, a nők 70-80 cm-es hajat is növeszthetnek. Ennél hosszabb viszont nem valószínű, hiszen egy ekkora hajszál rövidesen kihullik, és a következő megint elölről kezdi a centimétereket. A fejbőrön lévő hajszálak száma a hajszíntől is függ. A szőkék kb. 140 000 vékonyabb, a barnák kb. 100 000 kicsit vastagabb, a vörösek csak 85 000, de viszonylag vastag hajszálat számolhatnának meg a fejükön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Dorka   •  

  Szia!
  Nagyon örülök a boldogságotoknak, ez a legszebb időszak:-) A mi kisbabánk már 5 hónapos, vele minden rendben van.
  Viszont nekem is nagy lelki gondot okozott a hajhullás,és nem tudtam mit csináljak. Már majdnem 4 hónapja használom a Herb-Pharma Hairt, azt hiszem még a patikus ajánlotta nekem, mert ezt a hajtövekre kell lenni, így nem árt a babának sem. Én meg vagyok vele elégedve, nem hullik már a hajam szerencsére,és lassan- lassan dúsul is vissza, így azért jobban is érzem már magam.

 2. Zoli86   •  

  Sziasztok!
  Nemrég született kisbabánk, nagyon boldogok vagyunk, szerencsére minden rendben van. Élvezünk minden percet. 🙂
  Viszont szeretnék segítséget kérni, hogy mivel tudnék segíteni a páromnak, mert nagyon el van keseredve, hogy kihullik a haja. Nálunk is pont ugyan úgy volt, mint ahogy a cikkben van leírva, de látom rajta, hogy megviseli.
  Valaki ismer valami csodaszert, ami használ, és persze nem ártunk vele a bébinek sem? Előre is köszönöm a válaszokat!

 3. Ildikó   •  

  Kedves Védőnő!

  Azt szeretném kérdezni, hogy 3 hónapos a kicsim, és elkezdtem menstruálni, így jelenleg nem fogadja el az anyatejet, ezen hogyan változtathatnék? A másik kérdésem az, hogy Ön szerint melyik a legjobb tápszer, én a Milupát választottam, de ezt nem kedveli annyira.
  Egyébként az ilyen korai időszakban jelentkező menstruáció normális? A hajam nagyon elkezdett hullani, ez ellen lehet valamit tenni?

  Nagyon köszönöm a válaszait
  Ildikó

  • Védőnő   •  

   Kedves Ildikó!

   Szülés után az első menstruáció jelentkezése egyénenként változik. Teljesen normálisnak tekinthető, ha szülés után 3 hónappal jelentkezik, persze szerencsésebbek, akiknél ugyanez csak 6-7 hónappal a szülés után jelentkezik.
   Gyakori probléma, hogy a menszesz alatt nem szívesen fogadja el a csecsemő az anyatejet, de amint elmúlik a vérzés, minden rendeződik. Érdemes előrelátóan lefejt tejjel készülni a következő menszeszre.
   Nem biztos, hogy a Milupa tápszerrel van a probléma. Mivel feltehetően HA-ami kesernyésebb izű, mint az anyatej, minden HA tápszerre így reagálna szerintem.
   Szintén gyakori a hajhullás, a szoptatás nagyon kimeríti a női szervezetet. Érdemes szedni vmilyen multivitamint, vagy a várandóság alatt is szedett magzatvédő vitaminok is jó hatással vannak a hajhullásra. Próbáljon ki vmilyen hajhullás elleni sampont, vagy hajszeszt. A hajhullás hamarosan javulni fog.

   Védőnő