20. hét

20 hét terhesen a babánk 18 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 14-16 cm, és megközelítőleg 255 g

20babaMost félidős a baba. Még mindig apró, de gyorsan növekedik. Ennek az időszaknak döntő jelentősége van érzékei kialakulásában – az ízlés, a hallás, a szaglás, a látás és a tapintás érzékelésében. Most végre hallja és megismeri a hangunkat. A különböző érzékeléseket szolgáló idegsejtek most fejlődnek ki az agy érintett területein. Bár az idegsejtek növekedése lelassul, de kialakulóban vannak az emlékezési és gondolkodási funkciók fejlődéséhez szükséges komplex kapcsolatok. Ha kislányunk születik, mát mintegy 2 millió pete van a petefészkeiben. Mire azonban megszületik ez a szám mindössze 1 millióra csökken. Kiélvezheti egy jó kis nyújtózkodás örömeit is – a bal oldali ultrahangos felvételen egy kékre színezett lábacskát láthatunk-, mivel az ideg- és izomrendszere fejlettsége már lehetővé teszi.

20 hetesen a babának bőven van helye a szabad mozgásra. Ahogy növekedik, ez egyre korlátozottabbá válik.

 Mama

Gratulálunk, elérkeztél az út feléhez! A méh pont a köldök magasságában található, és ekkor már le se tagadhatod az állapotod. A köldök az esetek nagy részében kiemelkedik a bőr felszínéből – ez a méh nyomásának köszönhető -, és a vonal, amely összeköti a szeméremtájékkal – a linea nigra -, elkezdhet sötétedni. Ez az elszíneződés a szülést követően megszűnik. A szülészeti viziten az orvos valószínűleg megméri a méh magasságát, amely a félidő után – egy magzat esetén – jól korrelál a hetek számával, tehát a 20. héten 18-20 cm körül van. Ez az arány tartja magát egészen a 36. hétig, amikor a magzat elhelyezkedik a kismedencében. Ha ez idő alatt lényeges eltérés észlelhető, érdemes ultrahangos vizsgálatot végezni. A csontosodási folyamat előrehaladtával a magzatmozgások egyre erősebbek. Ekkor már a leendő papa is érezheti őket, ami mérföldkő az ő életében is.

 Hasznos

Sok leendő papában most, hogy elkezdte érezni a baba mozgását, kezd tudatosulni a gondolat: tényleg apa lesz! Ez az első gyermek esetében különösen sokkoló élmény lehet. Ha elönt a pánik abban a pillanatban, amikor megérzed a kisbabátok első rúgását, ne szégyelld el magad: ez a világ legtermészetesebb reakciója. Ha elkezdesz aggódni, vajon elég jó apa leszel-e, jó ha tisztában vagy vele, hogy a párod ugyanígy őrlődik az anyai szerep felett. A terhesség idejének a felénél a kismama elkezd körbenézni a lehetséges szülésfelkészítő tanfolyamok között. Olyan dolgokkal bombázhat – a kismama tai chi-től kezdve a relaxációs tanfolyamon át a pszichológiai előkészítésig -, amelyekről addig még csak nem is hallottál! Ne ijedj meg, ezek nagyon jó alkalmak arra, hogy megteremtsd azt a kapcsolatot a születendő babával, ami az anyának – testi adottságainál fogva – sokkal könnyebb, és egyben éreztetheted a pároddal, hogy mellette vagy már ebben az időszakban is.

A kismama-jóga nem csak a test ruganyosságának növelésében segít, de erősíti a hát környéki és a medenceizmokat. A relaxációs légzőgyakorlatok a vajúdáskor és a kitolási szakban lesznek különösen hasznosak.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük