33. hét

33 hét terhesen a babánk 31 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 30 cm, és megközelítőleg 2 kg

„ Kicsi nékem ez a ház”

33babaA magzatvíz mennyisége eléri a csúcsot, és szülésig ennyi is marad. A gyors agyi növekedés ezen a héten kb. 9,5 mm-rel növeli a baba fejét. Tovább raktározódik a zsír, aminek következtében bőrének színe pirosról rózsaszínre változik. A babának, mint ahogyan a 3D felvétel is mutatja, már nem túl nagy a mozgástere, így mostanra nem annyira rugdosást, mint inkább forgolódást fogunk érezni, és már nem böködik olyan erősen a bordáinkat. Azt is megfigyelhetjük, hogy saját tetteink mennyire befolyásolják a baba mozgását, hogy mennyit és mikor eszünk, hogyan helyezkedünk el, és a külvilág zajai mind-mind közrejátszanak aktivitási szintjében.

Mindennap szakítsunk időt arra, hogy egy kicsit ellazítsunk, és figyeljük a baba mozgását. Orvosunk adhat néhány támpontot, hogy mennyi mozgásra számíthatunk – például mondhatja, hogy nagyjából hat mozgolódást várhatunk óránként, de persze nem minden órában.

 Mama

Ne csodálkozz, ha ekkor már semmi mást nem kívánsz jobban, mint hogy átugorva a fennmaradó hét hetet, a szülőszobában találd magad – akkor is, ha eddig kifejezetten szorongtál a szülés gondolatától. A 33. hét táján egyre gyakoribbak a láb görcsei, amelyek előszeretettel jelentkeznek éjszaka, amikor végre sikerült álomba merülnöd. Ha nem a görcsök, akkor a hasad, a baba éjjeli „házibulija” a hasadban, a hátfájás… , mégis, ha lepihensz, próbálj meg minél több időt tölteni a bal oldaladon. Ez a testhelyzet segíti elő leginkább az alsó végtagok és a magzat jó vérellátását, és az emésztést, a légzést is megkönnyíti. Ennek ellenére, ha a terhesség szövődménymentes, ne felejtsd el, hogy úgy fekhetsz, ahogy jól esik: akár háton, akár a hasadon. Igen, a megrögzött hason fekvők ekkora bizonyára már felfedezték a szoptatós párna egy újabb áldásos tulajdonságát: stabil gyűrűt lehet kerekíteni belőle, melynek közepében kényelmesen elfér a pocak.

Ha ő az első babánk, lehet, hogy már fejjel lefelé fordulva felvette a szülési pozíciót. Ezzel könynyebbé válik a légzésünk és enyhülnek az emésztési gondjaink is.

 Hasznos

A láb görcsein leginkább a testedzés segít: ha eddig nem nagyon mozogtál, a napi séta akkor is jót fog tenni. Növeld a kalcium-bevitelt akár az étkezéssel, akár tabletta, pezsgőtabletta vagy kapszula formájában. A legtöbb kalcium a tejtermékekben, a zöld levelű zöldségfélékben, a szójában és a búzacsírában található, illetve igen gazdag benne a narancs, az aszalt szilva és a mazsola is. A sétát összekötheted egy kis vásárolgatással is: ne feledd, az elkövetkező időszakban valószínűleg már túl fáradt leszel ahhoz, hogy bevásárlóutakra indulj, ezért érdemes most megvenni a nem romlandó élelmiszereket, illetve feltölteni a fagyasztót. Ezzel nem csak az elhagyatott papáról gondoskodhatsz, de jól fog jönni az előre elkészített és lefagyasztott étel, mert nem biztos, hogy lesz energiád főzni a hazatérés utáni első hetekben.

Kerüld az egy helyben állást, és ha lefekszel, polcold fel a lábaidat. Ha ennek ellenére mégis begörcsöl a lábad, óvatosan masszírozd meg az érintett izomcsoportot, így hamarabb megszűnik a kellemetlen fájdalom.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük