13. hét

13 hét terhesen a babánk 11 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 65-78 mm, és megközelítőleg 13-20 g

13babaBár – amint ezt a 3D felvétel is mutatja – a kisbaba teljesen kiformálódott, még nem lenne képes életben maradni a méhen kívül, mert a belső szervei, különösen a tüdeje nem fejlődött ki teljesen. A belek még beljebb kerülnek a testébe, a máj megkezdi az epe kiválasztását, a hasnyálmirigy pedig az inzulintermelést. Továbbfejlődnek a külső nemi szervek. Teljesen kialakult a baba nyaka, és képes segíteni a fej mozgását. A szemei kezdik felvenni végleges helyüket az arcon, és fülek is helyükre kerülnek. A kutatások szerint a kisbaba kezdi érzékelni a hangokat. Bár a fülek csak a 24. hét végére fejlődnek ki teljesen, úgy vélik, hogy a babák a bőrükön található vibrációs receptorokkal „hallják” a hangokat.

 Mama

Gratulálunk, elérkeztél a második trimeszterhez! Ebben a trimeszterben kb. – optimális esetben – 5,4 kg súlygyarapodásra számíthatunk, amelyből 900 g a kisbabánk. A vetélés kockázata mintegy 65 százalékkal lecsökken!

Igen, most kezdődik a várandósság legkellemesebb időszaka. Megszűnnek az első három hónap fárasztó tünetei – az émelygés, a reggeli rosszullétek, a szédülés és a gyakori vizelési inger -, de még nem elég nagy a hasad ahhoz, hogy igazán nehéznek érezd magad. A nők többsége ebben a periódusban igazi energiabombának érzi magát, ám ha a szervezet továbbra is fáradékonyságot jelez, nagyon fontos a pihenés. A méh rohamos növekedése gyakran okoz enyhe, szúró hasi vagy lágyéktáji fájdalmat. Ez a méhet tartó szalagok nyúlása miatt érzékelhető, és teljesen normális, bár nem túl kellemes jelenség.

 Hasznos

A leendő apukák rengeteget segíthetnek abban, hogy életük párja egészséges életmódot folytasson a terhesség ideje alatt, ezért a következő tanácsok nekik szólnak. A legfontosabb, hogy próbálj meg leszokni a dohányzásról. A passzív dohányzás hatása nem kevésbé káros a baba egészségére: a leggyakoribb következmény a koraszülés. Noha az alkalmankénti óvatos alkoholfogyasztás – egy-egy pohár vörösbor vagy alacsony alkoholtartalmú sör – nem árt a magzatnak, segíts a kismamának abban, hogy ne igyon alkoholt. Csinálj neki gyümölcsös frissítőket, alkoholmentes koktélokat, és ha megkívánna egy pohár bort a vacsorához, hígítsd ásványvízzel francia módra! Az étkezésben is sokat segíthetsz. Nem biztos, hogy lesz ereje két különböző ételt főzni egy este, ezért szokj hozzá a friss saláták és gyümölcsök, a halak és sovány húsok, a tészták és a rizses ételek gondolatához.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük