10. hét

10 hét terhesen a babánk 8 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 31-42 mm, és megközelítőleg 5 g

10babaEzen a héten válik a baba az embrióból fötusszá, azaz magzattá. Az agya olyan gyorsan növekedik, hogy feje még mindig túlságosan nagynak tűnik a teste többi részéhez képest. Világosan látszik a szeme és az orra. A fogínyében 20 apró fogkezdemény alakul ki. Mostanra kialakult a kisbaba bokája és csuklója, és kivehetőek a kéz- és lábujjak. A legtöbb ízülete is kifejlődött. Megkezdődött a nemi szervek kiformálódása, de még nem különböztethető meg a neme. Már reagál a baba idegrendszere, és több belső szerve megkezdi a működését. Továbbfejlődik a tüdeje, valamint a gyomor és a belek a hasüregben. A veséi elfoglalják végleges helyüket a hasüreg felső részén. A szív majdnem teljesen kifejlődött.

Mama

10mama

Olyan dolgok miatt is felizgathatjuk vagy felidegesíthetjük magunkat, amelyeket máskor fel se vennénk. Ez a hormonális változásoknak köszönhető, ám a terhességgel és anyasággal kapcsolatos természetes aggodalmak tovább fokozhatják.

A terhesség során legalább két alkalommal ajánlott felkeresni a fogorvost, tehát itt az ideje az első vizsgálat időpontjának egyeztetéséhez. A baba kihordása alatt különös gondot kell fordítani a szájápolásra. Egyrészt a magzati csontok egészséges fejlődéséhez rengeteg kalciumra van szükség, amelyet a kicsi az anyai szervezetből von el, ha nincs kellő utánpótlás. Másrészt a hormonális változások negatív hatást gyakorolnak az ínyre: a harmadik és a kilencedik hónap között gyakoribb az erőteljes duzzanattal és fájdalommal járó ínygyulladás. A fogak védelmének legegyszerűbb módja a kellő kalcium-, fehérje- illetve B, C és D vitamin bevitel mellett történő gondos szájápolás. Különös gondot kell fordítani a fogmosásra azoknak a kismamáknak, akiknél rendszeres a reggeli rosszullétek jelentkezése. A hányás után a szájban maradó gyomorsav erősen károsítja a fogzománcot, és szuvasodáshoz vezet, ezért érdemes nemcsak vízzel, hanem szájvízzel is átöblíteni a szájüreget.

 Hasznos

Fontos, hogy elkezdjétek a terhességgel járó támogatások és segélyek böngészését, és ha valami hiányzik a feltételek közül, még idejében pótoljátok.

A kalcium beépülését elősegítő D-vitamin elsősorban a tojásban, a tejtermékekben, az olajos halakban és a margarinban található meg. A napfény szintén növeli a D-vitamin szintjét.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük