Fogzás

Végre egy kis nyugalom és hátradőlés. A kicsi beilleszkedett a családba, már végigalussza az éjszakákat, és végre kipihenhetitek magatokat pároddal. A holtfáradt ébredésnek vége. Nem sokáig. A féléves kortól meginduló fogzás hamar kettévágja ezt az idillt. Sokaknak ez az időszak, ha nem is szó szerint, de a fogcsikorgatva megélt időszakok közé íródik be és a nyálban úszó babaholmikról szól. A fogzásnak azonban nem feltétlenül kell erről szólnia és nem feltétlenül kell így történnie.

A csecsemő fogzásának 7 tünete

1. Nyálzás

A fokozott nyálzás akár már 3 hónapos korban is elkezdődhet. Sok babánál odáig fajul, hogy éjszaka szétáztatja az ágyát, napközben a ruháját, amikor pedig már bújik ki a fogacska, a nyál kimarja a szája környékét, a pofiját. A nyálzást csillapítani nem lehet, de ha folyton átnedvesíti a ruháját, tegyél a nyakába egy gumis aljú előkét, hogy ne kelljen folyton átöltöztetni.

A homeopátiában az erősen nyálzó babák alkati szere a Mercurius Solubilis D6, ebből akár 5-10 percenként 1-1 golyócskát lehet adni, naponta maximum 10 adagot: ez enyhíti a fogzás alatti nyűgösséget, fájdalmat.

2. Állandó rágás

Ha a baba mindent megrág (nem mindent a szájába vesz, ami egy természetes jelenség ebben az életkorban), folyamatosan az ínyét masszírozza, akkor biztosan lehetünk a fogzás tényében. Érdemes neki rágókát, hűtőrágókát adni, vagy ha ez nem tetszik, akkor kiflivéggel, kenyérhéjjal, esetleg háztartási kekszel próbálkozhatunk, ezeket csak lassan tudja megrágni, viszont hosszasan erősíti rajta az ínyét, ami nemcsak a fájdalmat enyhíti, hanem elő is segíti a fogacska kibújását.

3. Laza széklet

A fogzás járhat lazább széklettel, de sohasem vizes hasmenéssel! Ebben az esetben betegségre kell gyanakodni. A lazább széklet a fog kibújása körüli napokban kicsípheti a popsit, ezért ilyenkor érdemes gyakrabban pelust váltani és gondosan krémezni a popsit.

A hasmenéssel járó fogzást három féle homeopátiás szer is segíthet leküzdeni:

A Kreosotum D30 azoknak a babáknak való, akiknél a hasmenés mellett fokozott nyugtalanság, duzzadt kékes-vörös íny tapasztalható. A baba csak kézben nyugszik meg. A széklet bűzös, és kimarja a kicsi popsiját. Négyóránként 2-3 golyót adhatunk neki.

A Rheum D30 akkor jó megoldás, ha a baba széklete savanyú szagú és kicsípi a popsit, a csecsemő nyugtalan, nyűgös. Napi 3 alkalommal 2-3 golyót adhatunk neki.

Az Aconit D30 azoknak a babáknak válik be, akik belázasodnak, székletük zöldes-vizes, nyugtalanul sír, sokat iszik. Melegre rosszabbodik az állapota, friss levegőre, valamint egy nagy alvás után javul. Félóránként 1-1 golyócskát adhatunk a kicsinek, max. naponta 6-8 adagot.

4. Duzzadt íny

Ez jellemző tünet lehet, de az első fogacskáknál általában még nem lehet látni. A felső metszőfogaknál már előfordulhat, hogy megduzzad az íny, a legjellemzőbb azonban a kisőrlők, nagyőrlők és szemfogak előbújásakor.

5. Kifehéredett íny

Az íny kifehéredése már a fog áttörése előtt hetekkel is jelentkezhet. Az “igazi” kifehéredés azonban, amikor jól láthatóan megjelenik a fogacska fehér széle az íny alatt, csak az áttörés előtt közvetlenül szokott megjelenni.

6. Rosszul alszik

A fájdalmasan húzódó íny megzavarhatja a kicsi alvását. Egy fog kibújása gyakran hetekig is elhúzódhat, így akár több hétig is zavarhatja a csecsemő alvását a fogzás. Nappal és elalvás előtt érdemes megfelelően kiválasztott és adagolt homeopátiás szerekkel segíteni a babán. Különösen a szemfogak és az őrlőfogak áttörése járhat nagy fájdalommal, ekkor fájdalomcsillapítóval enyhíthetünk a tüneteken (Panadol Baby, Nurofen, Germicid kúp).

7. Nyűgös

A baba napokig nyűgös lehet napközben is a fogzás miatt. Ez teljesen természetes. Gondolj csak bele, amikor fáj a fogad, neked sincsen felhőtlenül jó kedved. Ilyenkor többféle módon segíthetünk a babán: a megfelelő homeopátiás szereket napközben is adagolhatjuk, be lehet vetni a Dentinox gélt, rágókát vagy más rágnivalót, illetve fájdalomcsillapítót is.

Fogzás és láz

Vajon azért vannak megfázásos tünetei, hőemelkedése vagy netán láza a babának mert fogzik? Vagy éppen fordítva: a láz és a betegség váltja ki a fogzást?

A fogzás sok kellemetlen tünetet okoz a babánál:

 • hígabb széklet, enyhe hasmenés
 • kipirosodott popsi (bővebben a kérdezz-felelek/védőnő/fogzás rovatban olvashatsz róla)
 • kiütések az arcon, amiket a nyál maró hatása okoz (bővebben a kérdezz-felelek/védőnő/fogzás rovatban olvashatsz róla)
 • enyhe hőemelkedés
 • kevés orrfolyás, megfázásos tünetek

A láz nem szükségszerű velejárója a fogzásnak. A növekvő fogacska fölött az íny begyulladhat, hiszen a baba mindent a szájába vesz, így nagyobb a szájfertőzés veszélye is, a gyulladás miatt enyhe hőemelkedés léphet fel. Láz azonban nem.

A fogzás és a vele együtt gyakorta fellépő gyulladás lefoglalja az immunrendszert, ezért ilyenkor könnyebben megfázik a baba vagy összeszed valamilyen vírust, ezért alakulhatnak ki megfázásos tünetek és gyakran akár magas láz is. A lázat tehát nem közvetlenül a fogzás okozza, de szerepe van az immunrendszer időszakos gyengülésében, ami végsősoron a betegséghez vezethet.

Ha a fogzás során gyulladást, szájfertőzést, aftát tapasztalsz, boraxos ecsetelővel borax tartalmú homeopátiás golyóval gyors javulást érhetsz el.

A láznak jótékony hatása van a fogzásra: meggyorsítja a folyamatot, lázas állapotban gyorsabban töri át az ínyt a fogacska.

Fogzási sorrend

A baba fogkezdeményei már a fogamzás után kialakulnak. Az első fogak nagyjából 6 hónapos korban törnek elő, és kb. 2 és fél éves korra mind a 20 fog kibújik. A fogak megjelenési időpontja széles skálán mozog, sok egészséges csecsemőnél csak 10 hónapos korban bújnak ki az első fogak. Olyan is előfordul, hogy egy éves korban jön az első metszőfog, noha a baba teljesen egészséges. A fogzási időpontok variációinak általában nincs különösebb klinikai jelentősége.

Annak viszont van súlya, hogyan ápolják a szülők a baba fogait, hiszen a tejfogak a későbbi fejlődés szempontjából éppolyan fontosak, mint a maradandóak. Általában az alsó két metszőfog nő ki először, majd a két felső metsző után fokozatosan előbújik a többi is. A fogzás során egy-egy fog kinövése akár hetekig is eltarthat – nemritkán nehéz pillanatokat okozva mind a babáknak, mind a szülőknek.

Tejfogak (hónapokban)Középső metszőOldalsó metszőSzemfogElső tejörlőMásodik tejörlő
Felső fogak8-129-1316-2213-2925-33
Alsó fogak6-1010-1617-2314-1823-31
Maradó fogak (években)Középső metszőOldalsó metszőSzemfogElső kisörlőMásodik kisörlőElső nagyörlőMásodik nagyörlőHarmadik nagyörlő
Felső fogak7–88–911–1210–1110–126–712–1317–21
Alsó fogak6–77–89–1010–1211–126–711–1317–21

fogzás

A fogaknak kalciumra, egyéb ásványi sókra és D-vitaminra van szükségük a fogzománc megerősödéséhez és az egészséges fogazat kialakulásához. A D-vitamin képes arra, hogy az ételekben található kalciumot felszívja. Mindezek mellett fontos ugyan, hogy a baba szénhidrátot is kapjon, de a fogszuvasodás elkerülése érdekében minél kevesebb cukrot és ragadós ételt fogyasszon. A cukrozott italok magasan tartják a szájban a cukor szintjét, így a kalciumnak és a foszfátnak kevesebb ideje van a beépülésre, emiatt közvetlenül roncsolja a fogakat.

Ahogy a fogak előbújnak, szükség van tisztításukra is. Ujjunkra tett gézzel, esetleg pelenka csücskével tisztítsuk a kibújt fogat lefekvés előtt, de később már babafogkefét is használhatunk, illetve körülbelül 2 éves kortól, amikor a baba megtanul köpni, ajánlható az alacsonyabb fluorid-tartalmú gyerekfogkrém (például a DM-ben kapható Nenedent ), s ekkortól kezdve érdemes rendszeresen ellenőriztetni a baba tejfogait.

Érdemes a gyermekorvossal folyamatosan egyeztetni, és tanácsait követni, megfogadni. Fordulj hozzá bármilyen kérdésed, aggályod adódik.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Marika   •  

  Szia Zsani!

  Szerinted milyen módon szoktathatom vissza a fogzással küszködő gyermekemet a szilád táplálék fogyasztására? Korábban imádta a szilárd ételeket, de mióta beindult nála a fogzás egyáltalán nem eszi meg, csak folyadékot hajlandó enni-inni, hiába pépesítem le szinte folyékony állagúra a szilárd ételét, és már kijött 2 foga lent és 2 foga fent, tehát a fogzás egyenlőre megállt.

  Köszi
  Marika

 2. szandi   •  

  Kedves Védőnő! 9 hónapos kisfiam van és most nagyon küszködöm mert nem alszik nincs étvágya az ennivalót is ki hánnya a feneke nagyon piros. Ez azért van mert jön A FOGA? mit tudok tenni mert nagyon sok fájdalom csillapítót vettem és egyik sem használt.
  Köszönöm szandi!!!!

  • Védőnő   •  

   Kedves Szandi!
   Ne essen kétségbe, a fogzással szorosan összefügg az étvágytalanság, annyit mindenképp fog enni, amennyire szüksége van, még ha ez el is marad az eddigi szokásos adagoktól. Átmeneti időszak, túl lesznek rajta idővel! Kitartás! A Nurophen szirupot vagy Panadol baby-t vagy Germicid c kúpot fájdalomcsillapításra pedig mindenképp használja, segít az legalább pár órára, még ha étvágyat nem is csinálnak.
   Védőnő

 3. Gabi   •  

  Kedves Védőnő!

  4 hónapos kislányomnál elindult a fogzási folyamat, és ezzel egyidejűleg megfigyeltem, hogy székrekedése van, illetve dörzsöli a szemét sűrűn, az öklét a szájába tömködi.Nem tudom eldönteni, hogy van-e összefügés ezek között.
  köszönöm
  Gabi

  • Védőnő   •  

   Kedves Gabi!

   Van összefüggés. Kipróbálhatják a chamomilla 9 CH-t, nyugtat, székletet lazít.

   Védőnő