18. hét

18 hét terhesen a babánk 16 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 12,5-14 cm, és megközelítőleg 150 g

18babaEbben az aktív időszakban semmi sem állíthatja meg a kisbabát. Tekeredik, forog, izeg-mozog, bokszol és rugdos, nyugodtan elmondhatjuk, hogy jól megmozgatja a reflexeit. Gyorsan növekvő tüdejében apró léghólyagok, alveolusok fejlődnek ki. Kezén és lábán kialakultak az ujjpárnák, és megjelennek azok a jellemző forgók és rajzolatok, amelyek a kisbaba egyedi ujjlenyomatát alkotják. A szemei végleges helyükön vannak. Beleiben meconium, magzatszurok halmozódik fel, ami első bélmozgását jelzi.

Ha kisfiú, megindul a prosztata fejlődése.

 Mama

18mamaEzen a héten már jó esélyed van arra, hogy megérezd babád mozgását! A magzat, aki eddig észrevétlenül manőverezett a méhben, általában a 18. és a 22. hét között ad először jelt magáról. Sokak szerint a magzat mozgása ebben az időben finom hullámzásra hasonlít; olyan, mintha buborékok szállnának fel a has bőréhez, vagy mintha egy pillangóraj röpködne odabent, de előfordul, hogy az első megnyilvánulása egy erőteljes rúgás vagy bokszolás: „hé, mami, itt vagyok!”.

Erre az időszakra talán visszatér a régi energiánk, és esetleg erősebb szexuális késztetést is érzünk. Szervezetünk többletösztrogénja fokozza a medencetájék véráramlását, növelve a szexuális izgalom gyakoriságát és gyorsaságát. A gyengéd szeretkezés teljesen biztonságos a terhesség idején is, ha azonban valami aggaszt bennünket forduljunk orvoshoz.

 Hasznos

Lassan a terhesség feléhez érkezel, ezért érdemes elgondolkodni a munkavállalásról a szülést megelőzően és azt követően.

Mindenképp jegyezd föl magadnak a napot, amikor megérzed a kicsi mocorgását, és azt is, hogy hogyan reagál arra, ha a hasadra helyezed a kezed.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük