17. hét

17 hét terhesen a babánk 15 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 11-12 cm, és megközelítőleg 100 g

17 babaA baba feje még mindig nagy, kezd arányba kerülni teste többi részével. Szemei ugyan még csukva vannak, de jóval nagyobbak, és hosszabb a szemöldöke és szempillája is. Igen intenzív növekedési időszak ez, mivel a baba bőre alatt kezd lerakódni a zsír, ami egyrészt melegen tartja, másrészt energiát nyújt. Sűrűbb a szemöldöke, a haja, a szempillája, kéz-és lábujjain megjelennek a miniatűr körmök. Parányi szívecskéje napi 24 liter vért pumpál át. A kisbaba most már hallja a kívülről beszűrődő hangokat, némelyik meg is riasztja. A lélegzés gyakorlásával a mellkasa fel-le mozog. A tüdejéből kezdi kiengedni a magzatvizet.

 Mama

Ha nem ő az első babánk, akkor már érezhetjük az első mozgását.

Igaz, a második harmad tüneteinek kellemetlen volta meg sem közelíti az első három hónap nyűgét – ha a szerencsés kivételhez tartozol, fogalmad sincs, miről van szó -, de ez az időszak sem teljesen felhőtlen. Sok várandós nőt érint az orrvérzés, amely egyrészt a hormonoknak, másrészt a szervezet megnövekedett vérmennyiségének köszönhető. Az igen gyakori C-vitamin hiányos állapot is vezethet orrvérzéshez, ez extra adag zöldség és gyümölcs fogyasztásával orvosolható. A testnedvek – mint az orrváladék vagy a hüvelyváladék – is bővebben termelődnek. Az orrdugulás különösen a hajnali és a reggeli órákban okoz bosszúságot. Ez az állapot a terhesség végéig fennmarad.

Jó hír azonban, hogy mostanra már el kell múlnia a sűrű vizelési ingernek.

 Hasznos

A C-vitamin nemcsak az orrvérzés ellen nyújt segítséget, de hozzájárul a bőr, a csontok és az ízületek egészségéhez is. Segíti a vas felszívódását, és ellenállóbbá teszi a szervezetet a fertőzésekkel szemben. Fontos szerepe, hogy segíti a test regenerálódását stressz után. A legtöbb C-vitamin a citrusfélékben található, bár érdekes tény, hogy például a kiviben tízszer annyi van, mint a citromban. C-vitaminban gazdag a fekete ribizli és a csipkebogyó, illetve a zöldpaprika, a brokkoli, a burgonya és a káposzta.

A megnövekedett vérkeringéstől a legtöbb várandós nő arca pirospozsgássá válik. Ha a bőröd minősége nem romlott, ne használj alapozót, hadd látszódjék a ragyogó szín!

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük