28. hét

28 hét terhesen a babánk 26 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 25 cm, és megközelítőleg 1,1 kg

28Kisbabánk igen élénk, miközben csúcssebességgel növekszik és fejlődik. Tüdeje már képes a levegő ki- és belégzésére, de ha most megszületne még nehézséget okozna neki a légzés. Mostanra már örül, ha hallja a hangunkat, beszéljünk hát hozzá minél többet. A következő héttel már hivatalalosan is megkezdjük a harmadik trimsztert, amikor is a baba feladata a hízás. A fiúbabáknál megindul a herék levándorlása a herezacskóba. A kislánybabáknál a szeméremajkak még kicsik, és nem takarják el a csiklót. A szeméremajkak a terhesség utolsó heteiben nőnek szorosabban össze.

 Mama

28mamaAz elmúlt hónapokban kb. 4 cm-t nőtt a méhünk, ezért most alulról nyomhatja a bordánkat, kifelé feszítve az alsóbb csontokat, ami enyhe kényelmetlenségérzettel jár. Köldökünk kifeszülhet és elnyúlhat és akár ki is dudorodhat, de a szülés után újra normálissá válik. Gyakori tünet lehet a levegő utáni kapkodás , ami a mozgással járó fokozott megerőltetésnek tulajdonítható, ráadásul tüdőnknek 20 százalékkal több oxigént kell be-, és szén-dioxidot kilélegeznie, hiszen a baba helyett is mi lélegzünk.

A terhesség vége felé lábaink elnehezülhetnek és lefáradhatnak, ilyenkor több pihenésre van szükség.

Itt az ideje, hogy újra tanulj aludni, és ez nem lesz egyszerű feladat. Ha az éjjeli fürdőszobai séták és a rendszeres vízivás mellett végre álomra hajtanád a fejed, sehogy sem megy az elhelyezkedés. Az egyetlen megoldás a kipárnázás technikája: mind a pocaknak, mind a lábnak jót tesz, ha alá van támasztva. Ez persze csak első hallásra ilyen egyszerű. A párnák csúszkálnak, elmozdulnak az éjszaka folyamán, ezért érdemes már most beszerezni vagy kölcsönkérni egy szoptatós párnát. Ez apró gyöngyökkel van töltve, amelyek segítségével körbe lehet bástyázni a hasat, és – ha elég nagy méretű – a lábat is kényelmesen fel lehet vele polcolni. Egy másik szempont, hogy míg a párnák méretüknél fogva esetleg kiszorítják a papát az ágyból, a szoptatós párna mellett elég hely jut mindkettőtök számára. Ha eddig nem történt meg, most mindenképp esedékessé válik a hüvelyi vizsgálat, amelynek során az orvos a méhszáj zártságáról győződik meg. A vizit alkalmával regisztrálja a magzat növekedésének és a kismama gyarapodásának mértékét, és ellenőrzi a magzati szívhangot. Ha a második vérkép vashiányos állapotot tárt fel, el kell kezdeni a vas pótlását.

 Hasznos

Ha a kicsi virgonckodni kezd a hasadban, amint lepihennél, kérd meg a leendő papát, hogy simogassa a hasad elalvás előtt, esetleg dünnyögjön hozzá; erre általában megnyugszik a baba.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük