16. hét

16 hét terhesen a babánk 14 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 108-116 mm, és megközelítőleg 80 g

16babaKifejlődtek a baba karja és lábai, ízületei is működnek. A már kialakult csontok egyre keményebbek, és kalciumot építenek be – ezt nevezzük csontosodásnak. A bal oldali képen a megkeményedett csontok sötétvörösek. Működik a baba idegrendszere, és izmai reagálnak az agy által küldött ingerekre, ezáltal képes irányítani a mozgását. Továbbra is aktív a maga szűk kis helyén, forgolódik, bukfencezik és rugdos. Egy kis rezgő mozgáson túl azonban nem sokat érzünk, mert a babát körülvevő magzatvíz tompítja élénk mozgolódását. Ha most jön az első kisbabánk még vagy 2-3 hétig nem vesszük észre ezeket a mozgásokat. Ultrahangos felvételen már látszik a baba neme. A magzatvízbe elhullajtott sejtekből és kiválasztott kémiai anyagokból vett mintával amniocentesissel (magzatvízcsapolással) fontos információkat szerezhetünk az egészségi állapotáról.

Mama

Az AFP az alfa-főtoprotein nevű fehérje rövidítése, amely a magzati korban az immunszabályozással van kapcsolatban. Koncentrációját az anyai vérből a 16. héten kell meghatározni, és miután mennyisége a 30-33. hétig egyenletesen növekszik, a vérvétel időpontja nagyon fontos. Fontos továbbá az anya testtömege és az, hogy a vért a reggeli órákban vegyék le. Az AFP értéke emelkedett lehet, ha a magzatnak velőcső-záródási rendellenessége van: a nyitott gerinc, az agykoponya hiánya, illetve a koponyacsont folytonossági hiánya esetén. Ezekben az esetekben ténylegesen magzati rendellenességről van szó, de az AFP emelkedett értéke jelezhet ikerterhességet is. A csökkent értékek egyes kromoszomális rendellenességek – pl. Down-szindróma -, kezeletlen cukorbetegség esetén fordulnak elő; vagy, ha a terhesség fiatalabb, mint amit a kezelőorvos számított. Fontos megjegyezni, hogy az anyai szérum AFP vizsgálata csupán szűrővizsgálat, amelynek normál értékei igen tág határok között változnak, és a normálistól eltérő érték korántsem jelenti a magzat betegségét, továbbá nagyon sok kismama nem tudja – és az AFP eredményétől kétségbeesik-, hogy önmagában az AFP eredménye semmit nem jelent, tehát önmagában nem lehet értékelni, csakis egyéb vizsgálatok figyelembevételével pl. ultrahang!!!

Hasznos

Lassan láthatóvá válik a pocak: ha van már gyerek a családban, érdemes ez idő után megosztani vele az új jövevény hírét. Fontos, hogy tudatosítsd az elsőszülöttben, hogy a csecsemő nem az ő helyét foglalja el, és hogy a szülők szeretete nem véges, amely mostantól majd kettő esetleg három gyerek között oszlik meg. Mutasd meg neki a csecsemőkori képeit és használd ki az alkalmat, ha érdeklődik a kicsi felől, de ne hozd fel a témát magadtól túl gyakran; hagyd, hogy kiforrjanak benne az első érzelmi viharok. Mielőtt a baba megszületik, vásároljatok neki egy kis apróságot együtt, amelyet gyermeked saját ajándékaként adhat a kistestvérének.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük