24. hét

24 hét terhesen a babánk 22 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 21 cm, és megközelítőleg 540 g

24babaHa a baba most születne meg, négy vagy öt az egyhez lenne az esélye a túlélésre. Még mindig nagyon vékony és finom testszőrzet borítja. Teste megkezdi a fehérvérsejt-képzést, hogy szembeszálljon a fertőzésekkel. A tüdeje csak annyira alakult ki, hogy a koraszülöttek számára kialakított intenzív osztályon talán esélyei lennének a túlélésre. Továbbra is gyakorolja a légzést, magzatvizet szippantva be fejlődő tüdejébe. A levegő ki- és belégzésére kialakulnak a légutak légcsövei. Vérerek és léghólyagok indulnak fejlődésnek a tüdőben – ezek fogják majd kicserélni az oxigént és elszállítani testük többi részébe. A baba tüdejének a sejtjei elkezdenek egy olyan anyagot termelni, amely megakadályozza a léghólyagos összetapadását.

 Mama

Általában erre a hétre esik a cukorterheléses vizsgálat, amely sok kismama számára igazán megterhelő és kellemetlen. Erre elsősorban azért van szükség, mert a terhességi cukorbetegség a diabéteszes esetek 5%-át teszi ki. Noha a terhességi diabétesz a gyermek születésekor megszűnhet, ezeknél a nőknél nagy eséllyel alakul ki cukorbetegség a várandósságot követő 5-8 évben. Az ő szűrésük remek lehetőség arra, hogy diétával és egészséges életmódra való neveléssel csökkentsék a betegség újbóli megjelenésének esélyét. A vizsgálaton éhgyomorra kell megjelenni, az első vérvételt követően el kell fogyasztani egy pohár cukros oldatot, majd két óra múlva ismét levesznek egy kémcsőnyi vért. Érdemes olvasnivalót vagy kísérőt vinni a kórházba, mert a várakozási idő alatt történő mozgás befolyásolja a végeredményt. A vizsgálat eredménye akkor kóros, ha az éhgyomri vércukorszint 5,8 mmol/l, illetve a kétórás 7,8 mmol/l feletti értéket mutat. A várandósság alatti cukorbetegség az újszülött vércukorszintjének csökkent értékeihez vezethet, és a diabéteszes anyák gyermekei általában jóval nagyobb születési súllyal jönnek világra, ami császármetszést tehet szükségessé. A kóros eredmény további vizsgálatokat von maga után. Az esetek nagy részében elegendő a szigorú diéta, ám előfordul, hogy a vércukorszintet gyógyszerek segítségével kell a normál tartományban tartani.

Ha eddig nem kezdtük el, akkor itt az ideje, hogy belefogjunk a medencefenék izomzatát erősítő gyakorlatokba.

 Hasznos

Vannak szülők, akik megvívják a következő világháborút a gyermek nevének kiválasztásakor, vannak, akik számára a kicsi neve már rég eldöntött kérdés. Ha eddig nem gondolkodtatok el rajta, a második trimeszter vége felé közeledve érdemes elkezdeni a válogatást, hiszen a név olyan ajándék, amelyet a kicsi tőletek kap, de élete végéig viselni fogja. Ha nem tudjátok a baba nemét, készítsetek egy listát a lehetséges fiú- és lánynevekből – külön-külön. Cseréljétek ki, és „vétózzátok meg” azokat a neveket a másik listáján, amelyek számotokra szóba se jöhetnek. Ha marad pár lehetőség, amely megúszta a hadjáratot, az már egy jó kezdet a névválasztás szempontjából. Ne feledjétek: ha a vezetéknév „elbírja”, két keresztnevet is adhattok a babának: az egyik legyen a mama, a másik a papa választása.

Mielőtt megosztjátok a rokonokkal azokat a neveket, amelyek egyáltalán szóba jöhetnek, gondolkodjatok el: lehet, hogy épp azt fogják lehurrogni, ami leginkább a szívetekhez nőtt. Ha ezt el szeretnétek kerülni, várjátok meg a név bejelentésével a baba születését.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük