15. hét

15 hét terhesen a babánk 13 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 104-114 mm, és megközelítőleg 50 g

15babaA baba pergamenszerű bőrén áttetszenek a bordái, a vérerek és a retina – sötét foltként a fején , – testhőmérséklete szabályozására azonban bőrén különlegesen finom szőr, alungo kezd nőni. Ez a szőrzet bőre felépítését követi, s az ujjlenyomathoz hasonló mintázatokat hoz létre az egész testén. Megkezdődik a szemöldök kialakulása, és tovább nő a haja, bár a szülés után a haja színe és szövetszerkezete még változhat. Tovább fejlődnek a hallószervek. A középfül apró csontocskái megkeményednek, ám egyelőre nem képes értelmezni a hallott hangokat, mert az agy hallásközpontjai még nem fejlődtek ki. A magzatvíz, amelyben a baba úszkál, vezeti a hangot, így idővel a kicsi hallani kezdi a hangunkat és szívverésünket.

 Mama

Már látszik egy kis pocak, de az érzékenyebb ismerősök és kollégák még nem merik megkérdezni, hogy ez most egy kis jövevénynek köszönhető, vagy csak túl nagy lakomát csaptál vasárnap a leendő nagyszülőknél. A méh lassan átlépi a csípőcsontok magasságát, ekkor már a köldök alatt 7-8 cm-rel lehet érezni. Sok nő fejében most tudatosul igazán a terhesség ténye: az eddig hordott ruhák a szekrény mélyére kerülnek. Igen, sajnos ez elkerülhetetlen, a csípőnadrágoktól is búcsúzni kell, és megkezdődik a kismamaruha-vadászat. A melleken is szembetűnőbb a változás: a mellkas vénái egyre jobban kitágulnak, és a mellbimbó udvara is növekedésnek indul. Nem egy kismama van, aki a terhesség legkellemesebb „mellékhatásának” a mellek térfogatának növekedését tartja: legalább két-három kosárméretnyi az előny a harmadik trimeszter vége felé. A bőrön barnás vagy vöröses foltok tűnhetnek fel, elsősorban a homlok, az orr és a felső ajak környékén illetve az orcákon. Nem kell aggódni miattuk: a szülés után ezek fokozatosan halványodnak, és idővel eltűnnek.

 Hasznos

A várandós nők 90%-ánál terhességi csíkok – striák – alakulnak ki, amelyek a szülés után szinte teljesen elhalványodnak. Igaz, megjelenésük elsősorban hajlam kérdése, de létezik egy-két ellenszer, aminek betartása legalábbis nem árthat. A gyarapodás legyen egyenletes, hogy a bőr ne feszüljön túl. A rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás ebben mind segítségedre lesz, illetve kapható kifejezetten striák kialakulása elleni krémek is.

Ha nem akarod, hogy a melleid a szokatlan súlytól megereszkedjenek, már most szerezz be pár jó minőségű, erős és puha melltartót!

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük