Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. emese   •  

  Az 5 hetes kis fiam egèsznap nem akar aludni amikor àlomba merül 10 perc utàn fel is èbred . A hasa ia fàj Egèsznap sir csak ringatàssal tudom meg nyugtatni ès az ètvàgya kielègithetetlen mindig enni szeretne tápszeres kis baba.nem tudom h mit tehetnèk mèg . Teljesen ki vagyok merülve

 2. Andi   •  

  Kedves Védőnő!
  4 hónapos kisfiam eddig egy ágyban fekve mellettem a cicin aludt el. Az éjszakát végig aludta, sírni nagyon ritkán sírt.
  Nem tudom miért kb. 1 hete először a cicit nem akarta elfogadni (sztrájkolt. de csak nappal, éjszaka félálomban evett), majd az alvással is probléma lett. Este lehetetlen volt megetetni csak sírt.
  Most 1 hét után eljutottunk arra, hogy már este is tudunk cicizni, de rövid evés után elkezd feszengeni és jön az égtelen sírás.
  Éjszaka pedig minimum négyszer ébred és cicizik.

  Kérem adjon tanácsot, hogy tudnánk kiiktatni az esti minimum fél órás sírást.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Védőnő   •  

   Kedves Andi!

   Sajnos nem tudom mi állhat az esti sírás hátterében, ezért nehéz okosat mondani eben a helyzetben. A rövid evés utáni feszengésből és sírásból következtethetek arra, hogy nagyon mohó és sok levegőt nyel, ami feszíti a hasát, vagy éppen ellenkezőleg, kevesebb a tej és ezért fakad sírva, és ébred gyakrabban éjszaka is.
   Ha az első eset áll fent, akkor erdemes az első pár korty után böfiztetni, esetleg megpróbálni egy kis chamomolla vulgarist itatni vele az esti órákban, 15 CH 5 bogyó, langyos vízben feloldva műanyag kanállal vagy pohárral megitatni.
   Esetleg önnek nem tért vissza a menszesze? Az is hatással lehet a tej mennyiségére, ízére.

   Védőnő

 3. Mursa Viktoria   •  

  Tisztelt vedono!
  Abban kernem a segitseget hogy a kislanyom most lesz 4 hetes es miota megszuletett mindig este 10 kor felkel es reggel fel 2 kor alszik vissza.
  Hogy miert van ez? mit ronthattam el?
  Megetetem felbufizik tisztaba rakom es nem akar elaludni.
  Vagy sir de inkabb csak mintha nezne a tv-t.
  Csak nem ertem ezt hogy 1 honapja egyfolytaba minden aldott nap ezt csinalja.
  Probaltam mar azt is hogy ha fel kel enni 8kor 10 ig jatszom vele nezeget elvan maganak ha keri akkor megetetem elalszik alszik egy jo fel orat es fenn van.

 4. Ibi   •  

  Kedves Védőnő!

  2 hetes kisfiam nappal alszik, éjszaka fenn van, olvastam, hogy létezik olyan, hogy a nappalt és az éjszakát összetévesztik a babák. Ha ez a helyzet nálunk is, Ön szerint hogyan szoktathatnám vissza a helyes viselkedésre?
  Megjegyzem, hogy aludni csak a kezünkbe alszik el, illetve közöttünk, ha leteszem a kiságyába azonnal felébred és addig sír, míg ismét kézbe nem vesszük. Tudom, hogy ez így nem túl jó, és nem szeretném, hogy a későbbiek során közöttünk aludjon.
  Mivel nem tudunk aludni, így teljesen kimerültek vagyunk.
  Kérem adjon tanácsot, hogyan viselkedjek, hogy minden a normál kerékvágásba kerüljön, egyáltalán lehetséges ez még nálunk?

  Nagyon várom és köszönöm gyors válaszát
  Ibi

  • Védőnő   •  

   Kedves Ibi!

   Babája úgy viselkedik, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Nappal alszik, éjszaka ébren van, ha nem is egyfolytában 2 óránként biztos. Minden második családom érintett ebben. Ez helyre fog állni 2-3 hét alatt, csak kitartás és erő kell hozzá. Meg lehet próbálni érzékeltetni vele, hogy napközben világosság van, mozgás van, mehet a háttérben rádió, zene. Este pedig csend, sötétség.
   Önre bízom, hogy mikor kezdi el “nevelni” a babát. Van aki a fáradtság miatt az első 6 hétben maga mellé veszi a babát, így nem is kell kikelni az ágyból az etetéshez, érzi az anya illatát, szívverését, ahogy ehhez a pocakban hozzá szokott.
   Vagy pedig evés, böfiztetés után egyből lerakja oldalt fekve. Ha sír, megsimogatja, susog neki ritmusosan (sss…sss…sss) , popsiját finoman rázogatja a susogás mellett. Ha nem nyugszik meg, felveszi, ugyan ezt teszi a vállára rakva, ha megnyugodott, vissza az ágyba. Lehet hogy ezt első alkalommal 72-szer is el kell játszani, de a következő alkalommal már csak 48-szor és így tovább…A kitartás meg fogja hozni a nyugodt napokat és a napirendet.

   Védőnő

 5. Péter   •  

  Kedves Védőnő,

  egy éves lett a fiam és úgy tűnik sikerült a szokássá vált cicizésről leállnunk. Viszont: Hajnalban 4óra körül, amikor született rendszeresen felébred és sírásba kezd, ha nem kaphat cicit. Babakocsiban tökéletesen elalszik. Fürdés és vacsora után (fél8 – 8óra körül)pár perc alatt álomba tudjuk ringatni és az első ébredésig (11óra és 1óra között bármikor) nyugodtan alszik. Utána már nem tudjuk a babakocsiból visszatenni a kiságyába anélkül, hogy felébredne, de 2-3 óránál sűrűbben csak nagyon ritkán ébred fel és olyankor is csak 1-2 perc és már alszik is tovább. Mit javasol, hogy az egész napos szoptatás elhagyása után, a hajnali egy alkalmas cicizés is elmaradjon. Most kezd el járni. Rengeteget játszunk sétálunk Vele napközben (szóval lefárasztjuk „rendesen”). A napközbeni táplálkozással sincs baj. Megvan a rendszer, mindent szépen megeszik és mennyiséget is eszik, nem csak kóstolgat. Sajnos a hajnali 4órás cicizés az amivel nem tudunk mit kezdeni. Kérem segítsen, hogy az utolsó cicit is és az éjjeli apró ébredéseket is elhagyhassuk.

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Üdv,
  Péter

  • Védőnő   •  

   Kedves Péter!
   Éjszaka meg kellene próbálni, hogy nem Anya, hanem Ön megy be hozzá megnyugtatni, simogatni, ha ez nem elég, cumisüvegből adni neki vizet, vagy ha nem fogadja, akkor tejet. Elég határozottak tudnak lenni a babák, szóval Anya csak akkor avatkozzon be, ha nem sikerül megnyugtatni, és akkor se mellel történjen a megnyugtatás, hanem cumisüveggel. Jó pár nap próbálkozás szükséges, legyenek határozottak, ha bizonytalanok, én inkább várnék, mert a gyermek megérzi rajtunk a bizonytalanságot és ki is használja.
   Chamomilla vulgaris 15ch homeopátiás készítmény (5 golyó langyos vízben feloldva) este 6-7 körül segíthet, hogy ne is ébredjen fel, egy próbát esetleg megér.

   Védőnő

 6. Forró Eszter   •  

  Kedves Védőnő!
  3 és fél hónapos kisfiam nem akar éjjel aludni (születése óta rosszul alszik). Nappal általában 1 óra 40 percet van fent majd minimum 40 percet maximum 2 órát alszik. Így 5-ször alszik napközben. Este az utolsó alvás előtt több, mint 2 órát fent van és akkor 19-19.30-tól éjfélig tud aludni majd megint sűrűn felébred. Van amikor sikerül 1-1 órára 30 percre visszaaltatnom cicivel, de egyszer minden éjjel fent van(2- vagy 3-)1,5-2 órát. Nem az éhség vagy valamilyen fájdalom miatt nem alszik, mert ha kiviszem a nappaliba mosolyog és jól eljátszik. Aztán a szokásos idő után elálmosodik és nagyon könnyen elalszik. Mennyi idő után ébresszem fel napközben, hogy éjjel jobban aludjon? Hány nap után várható javulás?
  Előre is köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel:Eszter

  • Védőnő   •  

   Kedves Eszter!
   Az esti elalvás előtt meg lehetne próbálni a 2,5-3 óra ébrenlétet elérni, fokozatosan. Este a szokásos letevés akkor f8-8 között. Mikor éjjel felébred, nem szólni hozzá, csak megciciztetni, betakargatni és kijönni, semmiképp ne vigye ki a szobájából, maradjanak éjjeli fényben. Ha nem tetszik neki, akkor ki kell venni és megnyugtatni simogatással, susogással, majd visszatenni, kijönni és ezt addig játszani, míg el nem alszik. Elvileg, ha működik ez a módszer, 3-4 nap alatt látni fogja az eredményt.
   Ha nem, keresünk más praktikát!
   Védőnő

 7. Ági   •  

  Kedves Védőnő!

  3 hónapos leányzónk Hédi minden elalvás előtt ordít. Konkrétan álomba sírja magát.
  Leírnám az alvási folyamatot: amikor látom, hogy álmosodik (ásít, dörzsöli a szemét) szépen, lassan ölbe, elindulok a kiságy felé és ahogy már teszem le az ágyba, ordít. Annyira felpörgeti magát, hogy már levegőzök sem jut. Felveszem az ölembe és próbálom megnyugtatni. Sétálok vele, simogatom a hátát vagy a fejét. Mindeközben ordít, amíg el nem alszik. Nincs megnyugvás. Ordításból alvás. Nem cumizik. Úgy látom semmi sem nyugtatja meg és az én fel s alá mászkálásom is csak pörgeti. Este általában cicin félálomba kerül, aztán ordít és elalszik. Hason alszik reggel 7-ig. Kis ügyes. De ez az elalvás…. Mit javasol, mit tegyünk, hogy az elalvás ne dáridóval történjen.
  Előre is nagyon köszönöm tanácsát.
  Üdvözlettel: Ági

 8. Juci   •  

  Kedves Védőnő!

  A babám elalszik, mert a fáradtság egyértelmű jelei mutatkoznak rajta (ásít, egy pontot néz sokáig) de utána 10 percenként felébred és ez így megy 1-1,5 órán keresztül, szerintem a pocija nem fáj, mert nem tekereg, széklete rendszeresen van, mit tegyek, hogy nyugodtan aludja végig ezt az időszakot?

  Köszönettel: Juci

  • Védőnő   •  

   Kedves Juci!

   Elnézést amiért ilyen későn válaszolok. Ezt ugyan egy másik kérdés kapcsán válaszoltam, de úgy gondolom itt is megállja a helyét.

   A fiatal csecsemők könnyen álomba szenderülnek (könnyű álom szakasza), de elalvás után kb 20 perccel lépnek csak a mély alvási fázisba. Nem tudom, hogy milyen körülmények között kerül az ágyába, de ha karban vagy a mellen alszik el, lehet, túl hamar teszi le, amitől felriad. Alvási periódusaik is rövidebbek a felnőttek 90 percével szemben. Elalvás után 15-20 percig könnyű alvás, majd kb 50 perc mély alvás, aztán újra a könnyű álom szakaszába lépnek, majd ha semmi nem zavarja meg az álmát, akkor 10 perc könnyű alváson át eljut a mély alvás fázisába megint.
   Érdemes figyelni alvás közben, és ha mocorog, kezünket a hátára téve, simogatva, könnyen átvezethetjük a mély alvás fázisába, anélkül, hogy felébredne. Emellett a csecsemők nem alszanak olyan mélyen, mint mi felnőttek és több könnyű alvási fázisuk van, mint nekünk. Közben folyamatos az alvás érése, és egyre könnyebben jutnak el a mély alvásba, ami egyre hosszabb ideig tart.
   Lehet, hogy délelőtt több inger éri, ami zavarhatja a nyugodt alvását. Próbáljunk meg minél nagyobb csendet teremteni a baba körül.
   Fontos a napirend kialakítása is, ami nem jelent feltétlenül 3 órás időbeosztást, sokkal inkább gondolok arra, hogy ébredés után evés, majd ébrenlét alatt pici játék, és a fáradtság első jeleinél irány az ágy és az édes álom.

   Védőnő

 9. Csilla   •  

  Kedves Védőnő!
  Tegnap volt 5 hónapos a kislányom, és kb. 1-1,5 hete küzdünk azzal, hogy vagy cicin alszik el, és ha felkelek mellőle felébred, vagy kézben, de akkor bármikor akarom lerakni felkel és sír. Próbáltam simogatni, bebugyolálni, éneklek neki rendszeresen, de csak hosszas ringatásra alszik el. Nagyon fárasztó így, mert nincs segítségem, a lakás állandóan szalad, főzni így nem tudok, csak kenguruval, de már a derekam is nagyon fáj, hiszen a több, mint 7 kg-ját cipelni órákon keresztül igen megterhelő. Kérem segítsen, mert teljesen kezdek kétségbe esni!
  Köszönettel: Csilla

 10. Viki   •  

  Kedves Védőnő!

  Most láttam a lenti kérdést, amely hasonló volt, talán annyiban különbözik, hogy babám, keze-lába, elalvás előtt és amikor felébred akkor is folyamatosan jár, lehet, hogy ez ébreszti fel, mit tegyek?

  Köszönettel: Viki

  • Védőnő   •  

   Kedves Viki!

   Próbálta már a hálózsákot? Vagy ha van légzésfigyelő, akkor elalvás után a hasán altatni? Így korlátozhatjuk a kezek-lábak mozgását, mert lehet, hogy Ő ébreszti fel magát az akaratlan mozgásukkal.

   Védőnő

 11. Niki   •  

  Kedves Niki védőnő!

  Kérlek segíts! Az eddig kitűnően alvó kislányom mióta tud állni, azóta az elalvás hosszú fázissá alakult át, mivel folyton feláll a kiságyába, én visszateszem, ő sír, hisztizik, majd újból feláll, és ez így megy kb. 1-1,5 órán át míg elalszik. A kérdésem az, hogy mit tehetek annak érdekében, hogy mindez lerövidüljön, mikor tér vissza a régi alvásmódhoz (csendes, gyors)?

  Köszi
  Niki

  • Védőnő   •  

   Kedves Niki!

   A legfontosabb, hogy legyünk kitartóak. Ha feláll, menjünk oda, nyugtassuk meg, fektessük vissza, simogassuk meg, majd menjünk ki a szobából. Várakozás kb 5 percig, majd vissza, és így tovább mindaddig, amíg el nem alszik. Ha nem adjuk be a derekunkat, akkor kb 1-2 hét alatt a másfél óra 5-10 percre vagy még kevesebbre fog csökkeni.

   Niki Védőnő

 12. Rita   •  

  Kedves Védőnő!

  Kisfiam 6 hónapos, eddig kétszer aludta át az éjszakát.
  Elég éber, érdeklődő kisbaba. Mostanában többször előfordult, hogy az éjszakai ébredés után csak a mellkasomon hajlandó elaludni és ha visszateszem az ágyba, nagyon ideges lesz és sír. Napközben sem alszik sokat, kb. 2 órát összesen. Először azt hittem, a foga fáj, de nem ez a probléma, mivel rajtam fekve megnyugszik. Köszönöm előre is a válaszát! Üdv: Rita

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.