A medencefenék izmainak fontossága

Terhesség alatt és szülést követően, túlsúly következtében, vagy csak a kor előrehaladtával a medencefenék izmai elveszíthetik feszességüket. Ezek fontos szerepet játszanak a vizeletürítés szabályozásában, a hasi szervek alátámasztásában, szüléskor és a szexuális életben is. A medencefenék tartófunkciója terhesség alatt nagymértékben fokozódik, melynek nemcsak a méh megnövekedett súlya az oka, hanem hogy a méh növekedése miatt a hasi szervek fokozott nyomást gyakorolnak ezekre az izmokra. A terhesség alatt a gát izomzata is felpuhul, süllyed, ez vizeletelcsöpögést okozhat. A vizelet megtartását is a gátizomzat tréningjével lehet szabályozni. A medencefenék gyorsan kifárad a gyakorlatok közben, csak néhány összehúzódásra képes azonos erőkifejtéssel, ezért a gyakorlatokat gyakran, de alkalmanként csak néhányszor kell végezni.

A medencefenék izomzatának tornáztatása:

  • enyhíti vagy megszünteti a vizelet és széklet visszatartási problémákat
  • enyhíti a menstruációs tüneteket
  • enyhíti a változókorral járó tüneteket
  • csökkenti a nőgyógyászati betegségek előfordulásának esélyét
  • felkészíti az izomzatot a szülésre, az edzett izmok hamarabb regenerálódnak.

Gyakorlatok várandósság alatt:

1. Feküdjünk az oldalunkra. Húzzuk fel és hajlítsuk be a lábakat, a lábak közé tegyünk egy párnát. Húzzuk össze a végbélzáróizmot, előre a hüvely felé is fokozva a szorítást, tartsuk meg 6 számolásig, majd lazítsunk. Ismételjük 5x.

2. Álljunk négykézláb helyzetbe. Derekunk egyenesen tartsuk, ne homorítsunk. Húzzuk össze a végbélzáróizmot gyors egymásutánban 10-szer. Ismételjük 5x.

A gátizom-torna csak problémamentes terhesség esetén végezhető, melyet mindig javasolt megbeszélni a szülész-nőgyógyász szakorvossal!

 

Vágó Tímea vagyok, gyógytornász. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szereztem diplomát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük