7. hét

7 hét terhesen a babánk 5 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 4-5 mm

7babaA baba egyre emberibb alakot ölt, farka már szinte teljesen eltűnt. A feje azonban dudoros és előrehajlik. A fej két oldalán látható sötét foltokból lesznek a szemek, két lyukacska az orr kialakulását jelzi, és ajkai, nyelve és az első fogdudorok is láthatóak. Végtagjai megnyúltak, és már van kezdetleges kezecskéje és lábfeje. A kisbaba számára ez nagyon sérülékeny időszak, mert ekkor alakulnak ki a főbb szervei, ezért különös figyelmet kell fordítanunk rá, hogy kerüljünk minden olyan lehetséges kockázatot, amely kedvezőtlenül befolyásolhatná a fejlődését. Kialakult a szív jobb és bal oldali kamrája, és percenként mintegy 150-et ver – körülbelül kétszer annyit, mint a felnőtteké. A máj, a vese, a belek és a belső nemi szervek kifejlődése majdnem teljesen befejeződött.

 Mama

A reggeli rosszullétek intenzitása egyre erősödhet, de nem kell megijedni: a várandós nők harmada-fele megszenvedi ezt az időszakot. A tüneteket okozhatja az ösztrogén hormon megemelkedett szintje, a növekvő méh, vagy egyszerűen – minden tudományos bizonyíték nélkül – a szervezet tudja, hogy mire van szüksége ezekben a baba számára nagyon érzékeny hetekben, és mi az, amit el kell kerülnie. A szívverésünk erősen felgyorsul, az anyagcserénk pedig mintegy 25 százalékkal fokozódik.

Az első szülészeti vizit alkalmával az orvos megállapítja a terhesség tényét és korát, és megvizsgálja a melleket. A magzati életjelenségek az ultrahangos vizsgálaton láthatók és mérhetők. A gondozásba vételhez tartozik a kórelőzmény felvétele, a háziorvosi vizsgálat és az első fogászati szűrésre küldés, ezen kívül a rutin vérkép és a vizelet vizsgálata. A terhesség tényének megállapítása után a védőnőnél kell jelentkezni, aki kiállítja a várandós nő kiskönyvét. Minden tanácsadás alkalmával elvégzi a testsúlymérést, a vérnyomásmérést és a pulzusszámlálást. Megtekinti a végtagokat, különös figyelmet fordítva a dagadásra és a visszerekre.

 Hasznos

A reggeli rosszullétek ellen a legjobb orvosság, ha soha nem hagyod, hogy a gyomrod teljesen üres vagy tele legyen. Érdemes gyakran, kis mennyiségű ételt fogyasztani, és jó, ha mindig tartasz magadnál „vésztartalékot”. Ha az émelygések ténylegesen reggel jelentkeznek, tanácsos pár szelet kekszet tartani az ágy mellett, és elropogtatni, mielőtt kikelnél az ágyból. Enyhítő hatása van a hideg gyümölcslének is, még felkelés előtt. Itt az ideje, hogy befogd a leendő papát!

Segíthet pár szelet citrom szopogatása vagy limonádé kortyolgatása, és nagyon jó hatással rendelkezik a gyömbér is: lehet fogyasztani tea vagy gyömbéres üdítő, illetve kapszula formában.

A magas fehérjetartamú étkezés – tej, sajt, hal és szója – jótékony hatással van az émelygésre. Reggelinél kerüld a zsíros ételeket, és mielőtt felállnál az asztaltól, igyál egy pohár hideg gyümölcslét!

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük