32. hét

32 hét terhesen a babánk 30 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 29 cm, és megközelítőleg 1,8 kg

32babaA babának mind az öt érzékszerve működik, és új képességre tett szert, jobbra-balra forgatja a fejét. A szervei továbbfejlődnek, lábkörmeinek kialakulása befejeződött, haja még mindig nő. Továbbra is gyakorolgatja a pislogást, bár a nap 90-95 %-át átalussza. A „légzésgyakorlatok” segítenek a tüdő erősödésében és fejlődésében. A legújabb tanulmányok szerint ez a létfontosságú gyakorlat serkenti annak a proteinnek a termelését is, amely elengedhetetlen a tüdő egészséges fejlődéséhez.

 Mama

32mamaA terhesség előrehaladtával egyre többet hízunk, s most minden eddiginél nagyobb mértékben.

A méh eléri mindenkori legmagasabb helyzetét, a teteje kb. 12 cm-rel nyúlik a köldök fölé.

 Hasznos

Ezen a héten már ideje elgondolkodni a kicsi táplálásáról. Fontos tudnod, hogy bár a szoptatás a legtermészetesebb módja a baba etetésének, korántsem ösztönös, ezért már a terhesség ideje alatt elkezdheted tanulni az anyatejes táplálással kapcsolatos tudnivalókat akár saját édesanyádtól, akár egy szülésfelkészítő tanfolyamon.

A ruhát illetve a melltartót eldobható vagy mosható melltartóbetéttel lehet megvédeni a sárgás foltok ellen.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük