Terhesség és utazás

Az emberek, köztük terhes nők is, manapság többen utaznak, mint valaha – turistaként és üzleti célból. A terhesek utazására azonban különleges szabályok és óvintézkedések vonatkoznak.

Bár általában még egzotikus helyekre is nyugodtan elutazhatnak, azonban több dologról is tudniuk kell, főleg, ami a biztosítást, védőoltásokat és gyógyszereket illeti.

Ráadásul sok különleges szabály vonatkozik azoknak a terhes nőkre, akik repülővel szeretnének utazni. Végül pedig sok tevékenységnél körültekintőnek kell lenniük, mint a búvárkodás, túrázás és vízi sportok esetén, melyek különösen megterhelők terhesség alatt.

Biztosítás

A biztosítótársaságok követelményei változatosak, ezért tanácsos az utazási irodával egyeztetni, szükség van-e egy írott utazás-egészség nyilatkozatra az indulást megelőzően. Ezt általában a háziorvos megadja.

A biztosítás orvosi segítségre és terhes gondozásra a terhesség kilencedik hónapjának kezdetétől nem vonatkozik.

Utazás repülővel

A legtöbb légitársaság engedélyezi terhes nők számára a repülést, a terhesség 36. hetéig, ha a terhesség normális lefolyású.

A IATA irányelvek szerint terhes nők repülhetnek 36-38. hét között akkor, ha a repülési idő nem hosszabb négy óránál. Azonban sok légitársaság nem fog terhes nőket vinni a 36. hét után – a helyfoglalás előtt a légitársasággal célszerű egyeztetni.

A légitársaságok általában megtagadják, hogy olyan terhes nőket utaztassanak, akiknek koraszülésük volt, vagy vénás trombózisuk van.

A fentiek a hazaútra is vonatkoznak. Ha a terhes nő kiutazott a terhesség hetedik hónapja során, előfordulhat, hogy nem engedik meg a visszautat, ha ekkor már a terhesség nyolcadik vagy kilencedik hónapjában van.

A repülőgépen

A levegő páratartalmát a repülőgép utasterében csak 8 százalék szinten tartják, úgyhogy a terheseknek sokat kellene inniuk, különösen hosszú repülőúton.

Terhességben az alsó végtagok vénáiban a gyulladás és vérrögképződés kockázata fokozott, a túl hosszú ülést kerülni kell. A terhes nő lehetőleg a folyosó melletti ülésre kérjen jegyet, és sokat mozogjon, legalább 15 percet óránként. Ezt még vénapumpáló tornagyakorlatokkal is ki kell egészíteni. Ugyanez vonatkozik hosszú autózára és buszozásra is.

A biztonsági öv viselését repülőgépen és autóban is ajánlják minden terhes nőnek. Az övet viselni kell, olyan mélyen a medence fölött, amennyire csak lehetséges.

A biztonsági öv viselésének kockázatát terhes nők esetében kisebbnek tekintik, mint ha nem kötik be magukat.

Oltások és gyógyszerek

Terhesség alatt a gyógyszerszedésre vonatkozó utasítások bonyolultak és néha megtévesztőek téma. Gyakran a gyártók nem végzik el azokat a klinikai vizsgálatokat, melyek alapján kijelenthető, hogy terhesség alatt egy bizonyos gyógyszer szedése biztonságos. Az oltóanyagok sem kivételek.

A gyártók többsége kijelenti, hogy kevés információ van arról, hogy terhességben oltóanyaguk alkalmazása ajánlható-e, és elkerülését tanácsolják. Mások azt mondják, hogy hiányos az információ, ezért az oltóanyagot elővigyázatosan kell használni.

Bármilyen helyzetben, amikor egy gyógyszerre terhesség alatt szükség lehet, az orvos mérlegeli a kockázatokat a magzat számára, szemben az anyának járó haszonnal. Ha a haszon nagyobb, mint a kockázat, az orvos valószínűleg elő fogja írni a gyógyszert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük