1-3. hét

Baba

1babaA petesejt megtermékenyülése a petevezetőben történik. A megtermékenyített petesejt azonnal osztódni kezd és elindul a méh felé és pár nap múlva érkezik meg oda. Ha ez a vándorlás nem következik be és a megtermékenyített petesejt a petevezetőben marad, akkor méhen kívüli terhesség jön létre.

A megtermékenyített petesejt szinte azonnal elkezdi termelni azt a hormont (HCG=human choriális gonadotropin) amit a terhességi tesztekben a terhesség legkorábbi kimutatására használhatunk, a mai igen érzékeny terhességi tesztek már a megtermékenyítést követő 10-12.napon jelzik a terhességet, akkor, mikor még a menses nem is maradt el. Természetesen ennek a hormonnak nem az a célja, hogy a terhesség kimutatható legyen, hanem, ez védi a terhességet a korai kilökődéstől. Ha terhesség következett be, akkor a petefészek sárgatest hormon termelése nem áll le (mint akkor, ha nem következik be terhesség), ennek következtében, amíg a terhesség fennáll további menses nem lehetséges.

Az utolsó menseselső napját követő harmadik hét végére (ez kb. a várható menses időpontja) a csíra beágyazódik a méhfalon lévő nyálkahártyába. Ekkor az osztódás során kialakul a szedercsíra (morula). Ez a csíra már több száz sejtből áll.

Mama

1. hét

4Ezen a héten még az utolsó menstruáció periódusa zajlik, de már most érdemes felkészülni arra az életmódra, amit a magzat fejlődése kíván meg. Ha eddig nem tetted meg, most érdemes változtatnod azokon a szokásokon, amelyek súlyosan veszélyeztetik a kicsi egészségét. Talán a legfontosabb lépés, hogy szokj le a dohányzásról, amennyiben dohányzol. A terhességük alatt dohányzó nők esetében nagyobb a vetélés és a koraszülés kockázata, illetve gyermekeik kisebb súllyal, esetleg szellemi károsodással vagy testi rendellenességgel születnek. Korlátozni kell az alkoholfogyasztást is, és lehetőség szerint kerülni kell a tömény italokat a következő hónapokban. Konzultálni kell a kezelőorvossal azokról a gyógyszerekről, amelyeket eddig szedtél; előfordulhat, hogy a terhességet megelőző kombinációkat olyan gyógyszerekre kell cserélni, amelyeknek nincs magzatkárosító hatása. Azokra a gyógyszerekre is nagyobb figyelmet kell fordítanod, amelyekre a várandósság alatt lesz szükséged. Legyen szó akár egy influenzás megbetegedésről, minden esetben kérdezd meg orvosod arról, hogy mit szedhetsz.

Orvosunk az utolsó menstruáció első napjától számolja a terhességet, amely felkerül a papírjainkra. A terhesség átlagos ideje 280 nap vagy 40 hét.

Hasznos

Ha szeretnél leszokni a dohányzásról, mondd el mindenkinek, hogy ezt a születendő baba érdekében teszed: így környezeted is segíteni fog abban, hogy elkerülhesd a „nehéz” helyzeteket. Ha még a teherbeesés előtt felhagysz ezzel a káros szenvedéllyel, a magzatnak ugyanakkora esélye lesz az egészséges fejlődésre, mint annak a babának, akinek az édesanyja soha nem dohányzott.

Mindenképpen tartsd távol magad a füstös helyektől, és kávé helyett próbálj teát vagy gyümölcslét inni!

2. hét

Az FSH – follikulus stimuláló hormon – hatására érésnek indul egy pete, amely a 2. hét végén jut ki a petevezetőbe. Előfordul, hogy egyszerre két pete lökődik ki; ha mindkettő megtermékenyül, 38 hét múlva két – kétpetéjű – újszülött látja meg a világot. Ez idő alatt a méh nyálkahártyája vastagodik, és felkészül a megtermékenyített petesejt fogadására. A méhlepény és a köldökzsinór kialakulásáig ez fog gondoskodni a tápanyagellátásról.

Megfigyelhető, hogy ebben az időszakban a hüvelyváladék áttetszőbb és hígabb, sőt néhányan még enyhe fájdalmat is éreznek az ovuláció alatt.

Hasznos

Egy átlagos, 28 napos ciklus esetén a teherbeesés valószínűsége a 14. nap környékén a legnagyobb, de a szakirodalom szerint bármikor bekövetkezhet. Éppen ezért nem szükséges nagyobb „pihenőt” tartani az esedékes időpont előtt. Fontos, hogy az együttlétek alatt ne kizárólag a gyereknemzés járjon az érintettek fejében: Ennek eredményei általában a feszült, stresszel teli éjszakák, amelyek csak akadályozzák a megtermékenyülést, illetve a vígjátékba illő pozitúrák. Engedjétek el magatokat, és élvezzétek a zavartalan szexuális életet! Lehet, hogy épp ez lesz az utolsó alkalom, hogy „kettesben” töltitek a takaró alatti órákat.

A hátulról történő behatolás alkalmával a hímvessző sokkal közelebb kerül a méhszájhoz, ezért ebben a pozitúrában nagyobb az esély a teherbeesésre.

3. hét

Megtörtént a fogantatás, a pete egyesült egyetlen spermiummal, és létrejött az az egyedi sejt, amelyből kifejlődik a kisbabánk, bár a nők nagy részének egyelőre fogalma sincs arról, hogy egy új életet hordoz magában. Előfordulhat, hogy a beágyazódás idején a kismama pecsételő vérzést észlel, amitől nem kell megijedni: ez teljesen normális jelenség. A hólyagcsíra hormonokat kezd termelni, amelyek megakadályozzák a méh nyálkahártyájának lelökődését.

Hasznos

A terhesség ideje alatt fokozott figyelmet kell fordítanod a táplálkozásodra, de szó sincs arról, hogy „kettő helyett” kell enned! Meglepő, de a várandós nőnek a terhesség elején mindössze napi 200 kcal többletenergiára van szüksége: ez nem több mint egy banán és egy pohár gyümölcslé. A legfontosabb szerephez a fehérjék jutnak: naponta legalább 60-75 grammot kell fogyasztanod. Különösen fontosak a kalciumban gazdag élelmiszerek – a tejtermékek, a leveles zöldségek és a hüvelyesek -, mert ezek fedezik majd a baba csontjainak és fogainak felépülését. Az ajánlott napi kalciumbevitel 1200 milligramm. A szénhidrátok esetében lényeges, hogy azok lassan felszívódóak legyenek: ezzel elkerülhetővé válik a hirtelen vércukorszint-emelkedés és csökkenés. Lassan szívódik fel a durumtészta, a teljes kiőrlésű péksütemények, a rozs- és korpakenyér, érdemes viszont mellőzni a búzalisztet és a finomított cukrot tartalmazó ételeket.

Ha hajlamos vagy bekapni egy-két kevésbé egészséges falatot a gyors energia-utánpótlás érdekében, inkább mondj le párat az esti programok közül, és feküdj le korábban.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük