36. hét

36 hét terhesen a babánk 34 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 34 cm, és megközelítőleg 2,75 kg

36babaMostanra már biztosan észrevettük, hogy megváltozott a baba mozgása, mivel ugyancsak szűkül a helye a méhben. Lehet, hogy emiatt kevesebbet mocorog, ám mozdulatai erősebbek és határozottabbak. Bőrünk alatt megfigyelhetjük egy-egy testrész kidudorodását, például egy sarokét vagy könyökét. Mostanra a legtöbb baba befordul fejjel lefelé a születési testhelyzetbe. Ez az MRI felvétel azt mutatja, ahogy a kisbaba feje a méh alsó részén pihen.

 Mama

Az utolsó hónapban különösen fontossá válik, hogy minél több időt szánj a pihenésre és olyan elfoglaltságokra, amelyek feltöltenek, hiszen mostantól kezdve sűrűsödnek kórházi programjaid is. A 36. héttől hetente kell találkoznod az orvosoddal és a védőnővel, aki minden alkalommal megméri a vérnyomást, meghallgatja a magzati szívhangot és tájékozódik a magzatmozgásokról, illetve a végtagi ödémák képződéséről. Itt az ideje a remélhetőleg utolsó vérképnek és vizeletvizsgálatnak is. Ezen a héten lévő ultrahangon történik a méhlepény állapotának megítélése, illetve hüvelyi vizsgálat történik, amit a szakorvos megítélése szerinti gyakorisággal kell ismételni a szülés kezdetéig a kismama panaszai és tünetei alapján. A legtöbb helyen szintén hetente végzik a kardiotokogramos vizsgálatot (CTG), amely a magzat szívhangjait, mozgását és a méh tónusát detektálja.

Ebben az időben feltűnően sokat és élénken álmodhatunk.

Mellbimbóink megnőnek, mellünk elnehezül.

 Hasznos

Mivel elég elfoglalt leszel a következő pár hónapban, kényeztesd magad a számodra legkellemesebb időtöltési lehetőségekkel. Találkozz a barátaiddal – a baba születése után úgyis el fogsz tűnni a szemük elől egy időre -, és tölts minél több időt a családdal. Ha a hólyagod kapacitása még bírja, menj színházba, moziba vagy hangversenyre, ez utóbbi különös ajándék a baba számára. Ha fáradtnak érzed magad, akkor is folytasd a rendszeres mozgást: mindennap mozdulj ki otthonról, és legalább sétálj egy fél órát, ám most már ne kalandozz el túl messzire. Ne feledd, elérkeztél az utolsó négy héthez, aminek a végén mindennek készen kell állnia a kis jövevény fogadására. Megvan minden, amire szükségetek lesz? Készen áll a babaszoba és a babakelengye? Mindennel felkészültél a kórházi és az otthon töltött napokra?

Jó hír: szervezeted keményen dolgozik, ezért naponta 2500 kcal energiát kell felvenned.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük