29. hét

29 hét terhesen a babánk 27 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 26 cm, és megközelítőleg 1,25 kg

29Az agy és a többi szerv fejlődésével a baba folyamatosan hízik. A lágy szövetek világosan kirajzolódnak egy mágneses mezők és rádióhullámok segítségével készített mágnesesrezonancia-képen (MRI – magnetic resonance image). Most már nincs annyi helye, így nem produkáltathatja magát akrobatamutatványaival, de még mindig sokat nyújtózkodik és rugdos. A baba agya olyan gyorsan növekedik, hogy a puha koponyacsontot kifelé nyomja, feje arányba kerül teste többi részével. Az agya, ahogy gyorsul és erősödik, egyre barázdáltabb, kapcsolatot építve ki az idegsejtek között – már képes a légzés és testhőmérséklet irányítására. A szeme képes mozogni a szemüregben, és a baba egyre érzékenyebb a fényre, hangra, ízre és szagra. A méh falán keresztül is képes megkülönböztetni a napfényt és a mesterséges fényt.

 Mama

A harmadik trimeszter első hete. Ez az időszak, amikor elérjük terhességünk utolsó három hónapját. Lelkileg és fizikailag is izgalmas, ugyanakkor megterhelő is. Van, aki nagyszerűen érzi magát ilyenkor, van, aki kimerült, de gyakori a közeli szülés miatti aggodalom is.

Nagyjából 4,5-5,4 kg súlygyarapodásra számíthatunk, amelyből 3-3,6 kg lehet a baba.

Ebben az időszakban kiderül, hogy mi köze a „terhesség” szónak a teherhez. Noha egyre gyakoribbá válnak a deréktáji és háti fájdalmak, fontos, hogy ne hagyd abba a mozgást. A séta, az úszás vagy a jóga csodákat tesz a kimerült háttal, és a mozgás segít abban, hogy energikusnak érezd magad akkor is, amikor már csak hevernél. Az utolsó három hónapban minden várandós nőnek szüksége van az energiára, hiszen egyrészt sűrűsödnek a vizsgálatok és a vizitek – a 28. és a 36. hét között kéthetente kell találkozni a nőgyógyásszal vagy a védőnővel -, másrészt fel kell készülni a kis jövevény fogadására. Időnként a nyomás következtében, amely a vért a lábból a szívbe elszállító erekre hárul, visszértágulás alakulhat ki.

Az első terhesség esetén különösen gyakori, hogy a leendő szülők babonából nem kezdenek vásárolni a kicsinek, de lassan el kell kezdeni a készülődést, mert a kilencedik hónapban a kismamának már nem lesz ereje a boltokban való futkosáshoz.

 Hasznos

Lassan ideje összeírni, hogy mire lesz szüksége a kicsinek, miután hazakerült a kórházból. Az alábbi lista azokat a dolgokat tartalmazza, amit mindenképp érdemes beszerezni, de – hála a gyártók fantáziájának – természetesen ez a végtelenségig bővíthető. Valószínű, hogy még az alapvető felszerelések sora is ijesztő első pillantásra, ezért mindenképp érdeklődj a rokonoknál és barátoknál, hogy van-e számotokra valami kölcsönbe adható, mielőtt elindultok vásárolni, illetve érdemes utánanézni a használt dolgoknak is. A babaszobában gyakorlatilag egy kiságyra lesz szükséged – praktikus, ha a rács leszedhető, és a mérete 70×140-es, mert a baba nem növi ki olyan hamar -, és egy helyre, ahol kényelmesen pelenkázhatsz. Kell egy babakocsi. Vásárlásánál pár dolgot szem előtt tartanod kell. Ha autóval jársz, érdemes olyan modellt választani, amelyik összecsukható, és befér a csomagtartóba. Mindenképpen legyen könnyű, hiszen gyakran kell majd emelgetned, és gondold végig azt is, milyen terepen fogod használni: ha lehetőséged nyílik majd a kicsivel erdei sétákra, jobb, ha nagy kerekűt és jó rugózású kocsit választasz. Egy másik fontos kérdés az autósülés kiválasztása, amelynek használata kötelező már a kórházból történő hazaszállításkor is. Az újszülött kelengyéjének nem kell drága dolgokat tartalmaznia, hiszen 1-2 hónapon belül mindent kinő, de fontos, hogy jó minőségűek legyenek, mert bírniuk kell a gyakori mosást. Szerezz be 4-5 rugdalózót és 10 bodyt; ezeknek kell a legstrapabíróbbnak lennie. Kell 2-3 sapka – pamut otthonra és egy vastagabb, ha sétálni mentek -, 4 pár zokni és 2-3 pár harisnya. A zokninál különösen fontos, hogy a gumija ne szorítsa el a baba lábát, és ne csússzon le könnyen. Hálózsákból általában elég kettő, és érdemes megfontolni a kocsikabátot, ha a baba hideg időben születik. Ezeken kívül be kell szerezni egy babakádat vízhőmérővel és a fürdetéshez szükséges piperekellékekkel, hajkefét és körömollót – a gyógyászati segédeszközt árusító boltokban igen jó minőségűeket tartanak -, és cumisüveget. A cumi vásárlása nem feltétlenül szükséges, de ha a beszerzése mellett döntesz, nem árt alaposan körülnézni: ma már vannak olyan modellek, amelyek elősegítik a fogak szabályos fejlődését. Az újszülötteknek készült – legalább 50 db eldobható – pelenka mellé érdemes olyan popsitörlőt választani, amelynek az illata nem irritálja a mamát, hiszen gyakran fogja használni. Textilpelenkából minimum 10 db-ot kell beszerezni a büfiztetéshez.

Ha bevásárlókörútra indultok, a legfontosabb, hogy kényelmes cipőt viselj. Iktassatok be egy kellemes, hosszú ebédet a nap közepén, mert a folyamatos mozgás hirtelen csökkentheti a vércukorszinted.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük