22. hét

22 hét terhesen a babánk 20 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 19 cm, és megközelítőleg 350 g

22babaA babának már vannak verejtékmirigyei, a bőre már nem olyan áttetsző, bár az erek még mindig láthatóak. Teljesen kialakultak a körmei, és továbbra is nőnek. Ha kisfiúnk lesz, heréi kezdenek leszállni a medencéből a herezacskóba. A herékben már megindul a kezdetleges spermiumok kialakulása.

A baba agya rendkívül gyors fejlődésnek indul, különösen a germinalis matrixban, az agy központi részében, ahol létrejönnek az agysejtek. Bár ez a rész a születés idejére megszűnik, a baba agya egészen öt éves koráig növekedik.

 Mama

A baba gyarapodásával a te súlyod is egyenletes növekedésnek indul, és ennek leginkább a hátad és a lábaid látják kárát. Az egyik leghatásosabb ellenszer a rendszeres mozgás. A gerincközeli és a medence környéki izmok erősítése felvértez a görnyedt tartás ellen, de fontos, hogy napjában többször tudatosítsd magadban, hogyan tartsd magad egyenesen, és húzd ki a vállaidat. Ez nem csak azért kívánatos, mert a mellkas tágításával több oxigénhez juttatod a magzatot és magadat, de elkerülheted a nagy pocakkal járó előnytelen testtartást is. A láb dagadása szinte elkerülhetetlen a terhesség ideje alatt, bár igazán a harmadik trimesztertől válik látványossá. Ha már most észleled, fogyassz minél több folyadékot, és polcold fel a lábaid pihenés közben. Ha nem muszáj, ne ácsorogj hosszabb ideig. A vádlik erősítése – például lépcsőzéssel – elősegíti a vér könnyebb áramlását, és csökkenti a boka környéki duzzanatot.

Mellünkből elindulhat a kolosztrum vagy előtej szivárgása, ami kisbabánk első étele lesz. A Montgomery-féle mirigy (az areola apró csomói) egyfajta hidratáló folyadékot termelnek, amely a szoptatás idején védi a mellbimbót.

A hajunk sűrűbbnek tűnhet, mert a hajhullás természetes folyamata leáll, és csak a szülés után indul meg újra.

 Hasznos

A láb fájdalma és dagadása elég gyakori velejárója az áldott állapotnak, de van pár trükk, amivel megpróbálhatod elkerülni az alsó végtag fáradtságát. Ha ülőmunkát végzel, egy kis sámli segítségével emeld meg a lábaidat annyira, hogy a térdek magasabban legyenek, mint a csípő. Ne járj lapos sarkú cipőben vagy papucsban, még nyáron se – ezek a lábbelik különösen erős terhelésnek teszik ki a hátat. Ez természetesen a tűsarkakra is vonatkozik. A legjobb, ha a cipőnek van egy kis sarka, és nem szorítja lábfejet és a bokát. Ha már a terhességed előtt tudomásod volt a lúdtalpadról, de nem nagyon foglalkoztak a kérdéssel, most feltétlen keress fel egy ortopéd szakrendelőt, ahol masszív lúdtalpbetétet írnak fel. Minél többet nyomsz, annál nagyobb teher nehezedik az amúgy sem erős szalagokra, és a többletsúly maradandó károkat is okozhat bennük.

Ha hangversenyre, színházba vagy moziba mész, vigyél magaddal egy kis párnát, amivel megtámaszthatod a derekad.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük