35. hét

35 hét terhesen a babánk 33 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 33 cm, és megközelítőleg 2,55 kg

35babaAz ilyenkor megszületett babák kilencvenkilenc százaléka jelentős károsodás nélkül képes életben maradni. A központi idegrendszer még kialakulóban van, az emésztőrendszer szinte teljesen kifejlődött, ahogy a tüdő is, így az ilyenkorú koraszülött babáknál nem valószínű, hogy légzési problémák lépnének fel. A kicsi kezei és lábai is szépen kigömbölyödnek – most már elég nagy ahhoz, hogy a méh nagy részét elfoglalja, ezért nincs túl sok helye mozogni.

Ikrek esetében még „szorosabb” a helyzet, ahogy ezt az MRI felvétel is mutatja – a rózsaszínű rész a közös placenta.

 Mama

A méhboltozat ekkor már a szegycsont magasságában van, és ez megnehezítheti a légzést, különösen étkezés után. Jó hír viszont, hogy lassan itt az ideje, hogy a baba feje lesüllyedjen és rögzüljön a medencében. Ekkor a hasi tájék felszabadul a teher alól, ami „cserébe” a kismedencébe vándorol. Ennek következtében még gyakoribbá válik a vizelési inger, sőt, ha eddig még nem jelentkezett, most a vizeletcsepegés is észlelhetővé válhat. Noha a vasraktárak a terhesség alatt szinte minden esetben hiánnyal küszködnek, most újra kezdenek feltöltődni. Ennek az egyik oka, hogy az anyai szervezet felkészül a szülés alatt várható természetes vérvesztésre, a másik, hogy a magzati vértermelés – amely eddig a mama vasraktáraiból gazdálkodott – lelassul.

A relaxin nevű terhességi hormon és a medencecsontra nehezedő baba súlya szétfeszíti azt, felkészülve a szülésre. Ez esetenként fájdalomérzettel jár az érintett területen.

 Hasznos

A nyolcadik hónap vége felé egyre fáradtabb lehetsz, ezért ha eddig rendületlenül dolgoztál, most már megérdemled a pihenést.

A méh elhelyezkedése gyakran okoz gyomorégéses panaszokat. Hígítsd a gyümölcslét vízzel, kerüld a szénsavas, üdítőket és mindig tarts magadnál pár szem korpás vagy szójás kekszet.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük