6. hét

6 hét terhesen a babánk 4 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 2-4 mm

6babaEzen a héten a baba nagyon gyorsan növekedik. Lehet, hogy hajlott hátával és farkával ebihalra hasonlít, de már van agya. Parányi szíve nem nagyobb egy mákszemnél, de már magától ver. A fontosabb szervei is tovább fejlődnek, köztük a vese, a máj, illetve bezárul az agyat és gerincvelőt alkotó velőcső. Megkezdődik a baba fejének formálódása. Kialakulásnak indul egy kezdetleges emésztőrendszer, a hasüreg, a mellkas, és a hátgerinc. A későbbi here vagy méh egyenlőre csak egy sejtcsomónak tűnik. Apró dudorokként megjelennek a kezdetleges végtagok. A kisbabának már saját keringési rendszere van, amely megkezdi a vér keringetését.

 Mama

A méh rohamos növekedésnek indul, és vannak, akik kezdik szorosnak érezni a ruháikat deréktájon – különösen azok a kismamák, akik nem az első gyermeküket várják. Ám az is előfordulhat – és teljesen normális -, hogy az émelygés és a hányás miatt leadtál egy-két kilót. A stressz súlyosbítja a terhesség kellemetlen tüneteit: a reggeli rosszullétet, a fáradságot, az emésztési zavarokat illetve a fej-, a nyak- és a derékfájást. Változást észlelhetünk a melleinken, ugyanis mindamellett, hogy feszesebbé és érzékenyebbé válhatnak a fokozódó vérellátás következtében közvetlenül a bőr alatt kék ereket észlelhetünk, míg a mellbimbó jobban kiemelkedik, és a mellbimbó körüli barnás rész, az areola sötétebbé válik.

Ha olyan munkakörben dolgozol, ahol a szokásosnál nagyobb szellemi vagy érzelmi terhelésnek vagy kitéve, ideje elkezdened egy jóga vagy tai-chi tanfolyamot, esetleg bevezetni a napi relaxációt. A testnek szüksége van extra pihenésre, lévén egy új életet táplál, tehát ha máson nem is változtatsz, feküdj le egy órával korábban. Lassan elérkezettnek láthatod az időt arra, hogy felkeress egy szülész-nőgyógyászt, aki ténylegesen megállapítja a terhesség tényét.

 Hasznos

Ha eddig még nem választottál szülész-nőgyógyászt, most itt az ideje. Fontos, hogy feltétlen bizalommal legyél orvosod iránt, hiszen ő fogja figyelemmel kísérni a kis jövevény állapotát a terhesség fennmaradó 34 hetében, és ő lesz veled a szülés legnehezebb perceiben is. Érdemes utánajárni a választott kórház vagy klinika felszereltségének is. Ma már számos hely létezik, ahol biztosítják a legkülönbözőbb tárgyi eszközöket – labdát, medencét, szőnyeget -, bármilyen kívánságod legyen a vajúdás ideje alatt. Vajon itt van az ideje, hogy a bejelentsétek a jövevény érkezését? Lehet, hogy legszívesebben azonnal szétkürtölnétek az örömhírt, de érdemes elgondolkodni, mielőtt a telefonhoz kaptok. Egy régi szokás alapján sok leendő szülő várja meg az első trimeszter végét – hiszen a terhesség első harmadában a legnagyobb a vetélés kockázata -, és csak a 12. héthez érkezve értesítik a rokonságot. Ezzel szemben az embrió esetleges elvesztése esetén fontos lehet azoknak az érzelmi támogatása, akik igazán közel állnak hozzánk – a szülőké illetve a legjobb barátoké. Akárhogy döntesz is, érdemes kivárni a megfelelő alkalmat a bejelentésre, amikor nyugodt körülmények között örülhet veletek bárki.

Ahogy bejelentitek a hírt, számos – kéretlen – tanáccsal lát el mindenki, aki látott már közelről csecsemőt. Hallgasd meg mindegyiket figyelmesen, majd szűrd ki a számodra hasznosakat.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük