39. hét

39 hét terhesen a babánk 37 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 36 cm, és megközelítőleg 3,25 kg

39A lanugo nagy része a baba születése előtt kihullik. A kihullott lanugót és más kiválasztott anyagokat a kicsi lenyeli, és elraktározza a beleiben. Ezek is benne lesznek a baba első, szülés utáni bélmozgásával eltávolított magzati béltartalomban a meconiumban. A tüdeje egyre fejlettebb, és fokozódik a surfanctas nevű protein termelése. Nem feltétlenül érezzük a baba minden mozgását. Az 51 cm hosszú köldökzsinór nagyjából ugyanolyan hosszú, mint a kisbaba a feje tetejétől a lábujja hegyéig. A szervezetünk által termelt terhességi hormonok miatt az újszülöttek melle, akár kisfiú, akár kislány, egy kissé megduzzadhat, sőt még parányi mennyiségű tejet is választhat ki. A nemi szervek, a lányok szeméremajka és a kisfiúk herezacskója is megnagyobbodottnak tűnhetnek. A születés után ezek a tünetek hamarosan megszűnnek, miután a kicsi vérellátása elvált a mienktől. A születéskor a kisbabának nem kevesebb, mint 300 csontja van, ami több a felnőttekénél, akiknek 206 csontjuk van. A baba növekedésével egyes csontok összenőnek.

 Mama

Egy kicsit kipirulhatunk, hiszen keringésünk minden eddiginél élénkebb. A méh nyomása a bordákon kényelmetlen érzéssel járhat.

Lassan elérkezik az ideje, hogy megkülönböztesd az álösszehúzódásokat a valódi kontrakcióktól. Az alapvető különbség – noha a méh gyakorló mozgásai is fájdalmasak és intenzívek -, hogy ezek nem jelentkeznek rendszeresen, és ha sétálsz egyet, megszűnnek. A szülés megindulásának egyértelmű jele, hogy az összehúzódások a méh felső részéből indulnak, végighaladnak az alhasi tájékon és a lágyékban érnek véget, valamint fontos, hogy a helyzet- és helyváltoztatás nem csillapítja őket. A gyakori, lazább székletürítés, a nyákdugó leválása, az étvágy növekedése, a testsúly kismértékű csökkenése mind a közelgő szülésmegindulást jelzik. Ne ijedj meg, ha hirtelen heves takarítási vagy főzési láz törne ki rajtad: ez a „fészekrakó ösztön” gyakori megnyilvánulásai közé tartozik, ami szintén arról tájékoztat, hogy a baba hamarosan útjára indul a külvilág felé. Ha változás állna be a hüvelyi váladék mennyiségében vagy minőségében, mindenképp értesítsd az orvosodat, mert lehet, hogy a magzatvíz kezd szivárogni.

 Hasznos

Egyeztess időpontot a fodrászoddal, és kérd meg, hogy a frizurád legyen könnyen kezelhető és egyszerűen elkészíthető. Ne felejtsd el, hogy még soha nem készült rólad annyi fénykép, mint amennyi most fog, a kicsivel a karjaidban, és noha nem te leszel a fotók sztárja, nem mindegy, hogy hogyan festesz a képeken.

A fodrász előtt iktass be egy kényeztető arcmasszázst. Ha még kényelmesen fekszel a hátadon, ez különösen kipihentté teszi a bőrt. Érdemes még most a körmeidre nézni…. A szülőszobában különösen a lábadon lesznek szem előtt.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük