Csecsemő természetes táplálása

A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Megfelelő mennyiségben és arányban, kitűnő minőségben, könnyen emészthető formában tartalmazza mindazt a tápanyagot, amelyre a csecsemő fejlődéséhez, növekedéséhez szükség van és mind mennyiségében, összetételében alkalmazkodik a csecsemőnek a korral változó szükségleteihez. Védőanyagainak köszönhetően az anyatejjel táplált csecsemők ritkán kapnak: bélfertőzést, légúti megbetegedést, húgyúti fertőzést. Illetve, ha valamilyen fertőzés kialakul az enyhébb lefolyású.

A nagyszámú étel- főként tehéntej allergia nagyrészt annak köszönhető, hogy a csecsemők korán kapnak idegen fehérjét. Ezen kívül a 4-6 hónapos korig történő szoptatás csökkenti a vashiányos vérszegénység kialakulását. Az anyatejből ugyanis ötször annyi vas szívódik fel, mint a tehéntejből.

A szülést követő néhány napon keresztül termelődő tejet colostrumnak nevezzük. Azt ezt követő 2-3 héten átmeneti tej termelődik, végül értett női tej. A colostrum sárgás színű, összetétele az érett női tejtől elsősorban magas fehérje, zsírban oldódó vitamin és ásványi anyag tartalmában, valamint alacsonyabb zsír, vízben oldódó vitamin és laktóz tartalmában különbözik.

Az anyatej összetétele a szoptatás következtében változik. Kezdetben kisebb az energiatartalma, laktózban gazdag folyadékban, folyadékban dús, majd emelkedik zsír- és energiatartalma. Ásványi anyag tartalma állandó. Az anyatej összetétele napszakonként változik. Délelőtt: kevesebb mennyiségű nagy zsírtartalmú, alacsony laktóz-, és fehérjetartalmú tej termelődik. Délben: fokozatosan nő amennyisége, zsírtartalma csökken. Éjszaka: laktóztartalma csökken.

Megbízható jele annak, hogy elég az anyatej, ha a csecsemő jól fejlődik. A súlygyarapodás az első fél évben 150g hetente, a második félévtől havonta 500g. A csecsemő 4-6 hónapig kizárólag anyatejet kapjon, és a leválasztás megkezdése után továbbra is szopjon a csecsemő. Az anyatej fedezi a csecsemő folyadékszükségletét, csak kánikula vagy betegség esetén szükséges forralt vizet adni.

Buzási Zsanett vagyok. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán szereztem Dietetikus diplomát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Csilla   •  

  Kedves Zsani!

  6 hónapos kislányom már evett eper turmixot, de azt hallottam, hogy az eper ebben a korban allergiát okozhat?Igaz ez? ha nem jelentkeztek allergiás tünetek az étkezést követően, még a későbbiek során allergiás lehet rá? Tudnál nekem olyan ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket, mondani, ami allergiát okozhat, és oda kell rá figyelni?
  Köszi
  Csilla

  • Dietetikus   •  

   Kedves Csilla!
   A legismertebb allergiák ebben a korban a glutén és tejallergia. Allergiát okozó élelmiszerek élelmiszerek lehetnek továbbá pl: szója, tojás, eper, málna, mogyoró, hal, citrusfélék, méz. Az eper-málna és a tojás allergizáló hatása közismert, ezért ezeket javasolt mellőzni 1 éves kor alatt. Ezeknek az ételeknek a bevezetésénél a későbbiekben is óvatosság szükséges, különösen akkor, ha allergiás megbetegedés előfordul a családban. Ezeket az ételeket óvatosan kis adagokban, az adagokat 2-3 naponta növelve szabad bevezetni. Amennyiben ennek során a csalánkiütések megjelennek ezeket a későbbiekben mellőzni kell. Kb. 1 év múlva- a következő eperszezonban- érdemes újra próbálkozni. A tüneteket okozó ételek elhagyása azért szükséges, mert ha ezekkel a rájuk érzékeny szervezet újra találkozik a csalánkiütések kiterjedése fokozódhat, ödéma(duzzanat) jelenhet meg az ajkakon, füleken, szemhéjakon, akár a gégében is. Ez bizony már nem veszélytelen állapot, ami sürgős orvosi ellátást igényelhet.
   Üdvözlettel: Zsani

 2. Ildikó   •  

  Kedves Zsanett!

  10 hónapos kisfiam napi táplálkozása milyenséget és mennyiséget illetően kiszámíthatatlan. Tudna nekem segíteni abban, hogy 1 hétre számítva hány darab és milyen típusú zöldséget, gyümölcsöt, húst szükséges bevinni ahhoz, hogy vitaminok, ásványi anyagok, fehérje szempontjából megfelelő legyen?
  Köszönöm
  Ildikó

  • Dietetikus   •  

   Kedves Ildikó!
   1 éves korig az elfogyasztott táplálék mennyisége nem haladja meg a napi 1000 g-ot. Az étkezések száma 6 hónapos kor felett 4-5 alkalom naponta és az egyszerre elfogyasztott mennyiség egyszerre 200-250 g legyen. Tápláléka semmiképpen nem egyezhet meg a felnőttekével. Ennek fő oka, hogy az emésztőszervrendszere ebben a korban még nem elég fejlett. Ebben a korban már fogyaszthat: Gyümölcsleveket-és pépeket, tejpépeket. Főzelékeket (burgonya, répa, sütőtök, spárga, cékla). Húsokat melyek közül a zsírszegény részeket készítsd el számára (csirke, pulyka, marha, sertés). Kelkáposztát, karfiolt, karalábét, sajtot, túrót is adhatsz már neki ilyen idős korban. Ha az étvágytalansága hosszabb ideig fennáll, azt javaslom fordulj orvoshoz.
   Üdvözlettel: Zsani

 3. Niki   •  

  Kedves Zsanett!

  Véleménye szerint hogyan oszthatnám be egy 9 hónapos baba táplálkozását, aki 8-20 óra között van fent, de ebből is még 2-3 órát alszik.Hány ml folyadék (tápszer+víz) és hány ml szilárd táplálék a napi szükségletük, hányszor kapjon szilárd ételt egy nap? Tudna nekem minta étrendet készíteni?
  Nagyon köszönöm
  Niki

  • Dietetikus   •  

   Kedves Niki!
   Egy ennyi idős baba már viszonylag jól ki tudja fejezni, hogy mikor éhes. Fontos azonban, hogy egy napirendet alakíts ki nála, hiszen ennek óriási szerepe van az életmódbeli szokások kialakításában. Ebben a korban már az is a baba igényei közé tartozik, hogy megtapasztalja a családi együttlétek élményét, és kipróbálhassa, milyen „önállóan” étkezni a nagyokkal, egyre fontosabbá válik a “kanalas” táplálkozás. Hogy mikor egyen azt órára lebontani azért is lenne értelmetlen, mivel minden gyermeknek mások az igényei, illetve van, akinek már elég foga kibújt a harapáshoz, sőt a rágással is próbálkozik, de a teljesen darabos ételek ideje még nem jött el. Amíg legalább két pár rágófog ki nem bújt, pépes vagy puha falatkákból álló étel tegye ki a menü nagy részét. Villával áttörni az ételeket ilyen korban már általában elegendő.
   Üdvözlettel: Zsani