Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Csilla   •  

  Kedves Védőnő!

  8 hónapos kisfiam minden erős zajtól megijed, fél, keserves sírásba kezd. pl. orrfújás, turmixolás, porszívozás, motorzaj. Ön szerint pszichés eredetű lehet? Ezeket a zajokat, szinte mindennap hallja, mégsem tudja megszokni. Mitől lehet? Mit tegyek?
  Köszönöm
  Csilla

  • Védőnő   •  

   Kedves Csilla!

   Ahogy a leírtak alapján magam elé képzelem gyermekét, egy nagyon érzékeny, sőt talán mondhatom hiperérzékeny gyermeket látok. Minél nagyobb lesz, annál jobban el tudja majd magyarázni neki, hogy pl. a motor hangos, de nem bánt. Nem eszik gyerekeket, és az ajtón, kerítésen, bokron át nem tud bejönni. Meg lehet majd simogatni egy motort, és elmondani, hogy ez az ami olyan hangos az utcán. A porszívózásnál segíthet majd bekapcsolni, és a porszívó is csak port eszik, nem gyereket, bár nagyon hangos. Lehet neki venni hangot kiadó játékot, akár porszívót, fűnyírót. A helikoptertől is sok gyermek fél, de az meg a felhők között száll, embereket szállít, ölbevéve együtt lehet nézni milyen magasan száll, milyen színű, utánozni a hangját…
   Amíg elmúlik ez az érzékeny időszak (egyéntől függ-nem tudom megmondani meddig-2,5 éves gyermeknél is tapasztalok ilyet), addig marad anya biztonságot adó karja, ölelése. Minél nagyobb lesz, annál több olyan helyre el lehet vinni, ahol sok emberrel, gyerekkel találkozik, és egyre jobban tud majd alkalmazkodni másokhoz, hangokhoz.
   Esetleg meg lehet kérdezni egy gyermek pszichológust, neki van -e ötlete arra, hogyan lehet hozzászoktatni ezekhez a zajokhoz.

   Védőnő

 2. Rita   •  

  Kedves Védőnő! A lányom 15 hónapos aktív baba.Viszont nagyon sokat hisztizik ,látom rajta hogy nagyon fáradt és nem akar aludni délután, túl pörgeti magát és este fürdetéskor vetkőzésnél ,öltözésnél még jobban hisztizik. Ha alszik rendesen délután nincs ilyen probléma. Ma hagytam had tombolja ki magát ,mikor abbahagyta a hisztit próbáltam öltöztetni de megint rá kezdte.Az apukája átvette tőlem nála nem volt semmi probléma.Felöltözött szépen és bevette a vitaminokat is .Persze azonnal elaludt. Mit csinálok rosszul? Próbáltam nyugtatni is elterelni a figyelmét is nem ért semmit. Napközben ha szemelől téveszt engem akkor mindig szól hogy anya -anya ,és mindig jön hogy vegyem fel .Ha hosszabb ideig nem lát mert mondjuk főzök akkor meg sír utánam.Mit csinálok rosszul?Segítsen.Köszönettel:Rita

  • Védőnő   •  

   Kedves Rita!
   Semmit nem csinál rosszul, sajnos azt kell mondanom, teljesen természetes reakció ez a lányától, sőt azt mutatja, hogy szellemileg milyen jól fejlett. A hisztik 99%-ban mindig az anyának szólnak, mert mi vagyunk velük a nap 24 órájában és természetesnek veszik, hogy állunk mindig mindenben a szolgálatukra. A hiszti nem más, mint szárnypróbálgatás, mit lehet, mit nem, meddig mehetek el és az a baj, hogy kifele hiába is próbálunk higgadtságot mutatni, ha belülről feszültek vagyunk, ők megérzik ezt. Apa természetesen egészen más téma, főleg ha a nap nagy részében nincsenek együtt, akkor őt nem fogja „büntetni” abban a pár órában, amit együtt vannak hisztivel, és az Apából áradó nyugalom is jó hatással van rá. Amennyiben megoldható, hogy Apa esténként időben hazaérjen és ő öltöztesse fel a fürdés után, és ő is tegye le, akkor ez akár mindennapi szokássá is válhatna. Persze biztos, hogy az alváshiány is hozzájárul ehhez a viselkedéshez, de ez csak átmeneti, túl kell élni és ha Apa erre a megoldás, akkor élni kell vele. Lehet egyik nap nem jön be, de másnap bejöhet azért a figyelem elterelés mondókázással, énekeléssel, „hallgasd csak, hogy tojik a pók a sarokban” mondattal, nálunk ez mindig bevált, vagy a kezébe adni valami kincset, amit csak ilyen rendkívüli helyzetekben kaphat meg…
   Üdvözlettel,
   Védőnő

 3. Afrodita   •  

  Kedves Védőnő!
  A kisfiam január 8-án múlt 5 hónapos,a viselkedése nagyon meg változott az elmúlt 1 hónapba. Nem akar meg maradni egy maga, se játékkal se sehogy,ha fel veszem úgy igen de ha le teszem a kezecskéjével folyamatosan kalimpál a lábikójával meg rugdalózik de nem sír inkább olyan nyöszörgés „rimánkodik” és közbe mélyen a szemebe néz. Így nem tudok otthon semmit csinálni,még ha le teszem hogy játszunk úgy is nagyon ritkán marad meg. Este se akar a kis ágyba aludni,este fürdés után el alszik szopizás(kizárólag szopik még) közben és át akarom tenni a kis ágyba fél óra és már nyöszörög is így oda teszem magam mellé,néha nem is kér cicit de ott legyen. Néha nap közbe ha el is alszik mellettem és én föl akarok kelni félik ki nyitja szemét és ha ott vagyok be csukja és alszik tovább de ha nem akkor neki áll nyöszörögni,de néha még a szemét se nyissa ki csak a kezecskéjével meg érinti a kezem vagy amit ér és ha érez akkor alszik tovább de ha nem akkor ki pattan a szeme és neki áll nyöszörögni……néha nagyon fárasztó.. Mért van ez???

  • Védőnő   •  

   Kedves Aphrodita!
   Kb az 5. hónap környékén a baba nagy fejlődéseken megy keresztül. A mozgásfejlődés beindulásával, a helyváltoztatás képességének kialakulásával a gyermek rájön, hogy ő egy önálló személyiség, és ettől megijed. Az anyától való függetlenedés megkezdődik. Ennek része az, hogy idegenekkel szemben esetleg tartózkodóvá válik, míg a közeli családtagokat megkülönböztetett figyelemmel fogadja, ha anya kimegy a szobából, akkor sírva fakad látszólag minden ok nélkül. Ez természetes jelenség. Éjszaka még kifejezettebb lehet a ragaszkodás, bár elvileg ez a szeparációs szorongáshoz nagyon hasonlító jelenség nem lehet oka az éjszakai megébredésnek. Annak más ok, pl fogzás áll a hátterében és mivel eddig is mindig anya nyugtatta meg, természetes, hogy most is anya jelenti számára a biztonságot. Azon kívül, hogy próbáljuk ezen igényét kielégíteni, nem nagyon lehet mást tenni. Javulni fog a helyzet, és megtanulja a baba, hogy amit nem lát, nem érez, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy az a valami, jelen esetben Anya nincs, vagy elveszett, hanem ott van, vissza fog jönni, vagy éppen attól, hogy nincs ott fizikailag testben, még hallja őt, figyel rá, számíthat magára. Erre jó a kukucs játék pl, vagy a tárgyak eldugása pelus alá, majd megmutatása, hogy mégis ott van az a játék. Ha megoldható, akkor Apa is bemehet hozzá éjszaka, hogy megnyugtassa, mert alvásra mindenkinek szüksége van. Be lehet vezetni „szabályokat”, megsimogatlak, megitatlak, betakarlak, de utána kimegyek, alszunk”. Legyünk határozottak, ő érzi rajtunk, ha bizonytalanok vagyunk abban, amit teszünk és ki is használják. Vagy marad a részben együtt alvás.
   Kitartást kívánok!
   Védőnő

 4. ADORJÁN ERZSÉBET   •  

  Kedves védőnő,ismerősöm kislánya nyolc hónapos s születése óta ,bármikor ,bárki felveszi autómatikusan össze fogja a két kezét mintha saját magába kapaszkodna.!Egyébként vidám kedves kisgyerek!!Kíváncsi vagyok hogy mért csinálja :
  Köszönöm a választ:Erzsike

  • Védőnő   •  

   Kedves Erzsike!
   A leírtak alapján nekem az úgynevezett velünk született, Moro-reflex vagy átölelő reflex jutott eszembe, aminek jelenléte az első 6 hónapban természetes jelenség, viszont utána el kellene tűnnie. Így látatlanban nem tudom megmondani, hogy ez vmi neurológiai tünet esetleg vagy csak egy aranyos megszokás a baba részéről, a biztonsàg kedvéért megmutatnám gyerekorvosnak.
   Védőnő

 5. Angi   •  

  Kedves Védőnő!

  Kislányom már 16 hónapos lesz, egy ideje furcsa és fájdalmas új szokása lett, főleg, mikor már nagyon fáradt. Előbb tótágast áll, majd először finoman, végül erősebben is a földhöz koppantja a buksiját. Az első alkalmakkor egész erősen is odaverte, nagy sírás volt utána, most már erősen rászólok, ha látom, hogy esetleg erre készül. Volt, hogy akkor meg emiatt sírt, de legalább nem verte megint be a saját buksiját. Ezt minek tudhatom be? Egyébként egy boldog, kiegyensúlyozott kislány, nyugodt családi légkör van itthon és soha senki nem is bántotta, ezért nem értjük a férjemmel, honnan ez az „önpusztító” viselkedés. Esetleg csak próbálkozik, ismerkedik a világgal?
  Várom válaszát!

  Köszönettel
  Angi

  • Zsuzsa   •  

   Kedves Angi!
   Elő szokott fordulni a gyerekeknél ilyen, valaki a haját tépi, más az anyukát üti. Nem tudja másképp kifejezni a frusztrációját, fáradtságát. Ilyenkor nagyon jó, hogy gyengéden rászólsz (figyelmét eltereled), de a legjobb lenne felvenni, megölelni, megnyugtatni.
   Védőnő

 6. Vaski Alida   •  

  Kedves Védőnő!

  Egy szomorú anyuka vagyok. Kislányom hét és fél hónapos, minden rendben van vele. Nagyon vártam az érkezését, azóta minden időt igyekszem vele tölteni. Sokat játszunk, énekelünk és mondókázunk. Ami miatt aggódom,az hogy nem ragaszkodik hozzám különösebben. A családtagokkal szinte jobban érzi magát, néha ez az érzésem. Amikor átakarom venni az ölembe gyakran hisztizik, csapkod. Szinte egész nap vele vagyok, szerintem jó anya vagyok, de mégsem ragaszkodik hozzám. A szülőkkel élünk együtt, lehet hogy ezért nem alakult ki az anyához való kötődése? Hiszen sokan veszik körül. Ilyen esetben lehet tenni valamit, vagy így kell elfogadni?

  Alida

 7. Klári   •  

  Kedves Védőnő!

  6 hetes kislányunk nagyon sokat sírt, ezért kezdetektől fogva velünk aludt a nagyágyban. Szeretnénk, hogyha most már a saját szobájába és kiságyába aludna, de ha bevisszük az ágyába nagyon sír, ezért mindig berakjuk magunk közé, és ott láthatóan megnyugszik. Ezzel nagy hibát követtünk el? Hogyan szoktathatjuk a saját ágyába?
  Köszönöm
  Klári

  • Védőnő   •  

   Kedves Klári!

   Nagyon sokan választják ezt a módszert a baba megnyugtatására az első hetekben, hónapokban. Az is tény, hogy így sokkal kényelmesebb a szoptatás, hiszen akkor kínáljuk oda a mellünk, amikor a babának igénye van rá, és akár bele is alhatunk a szoptatásba, és nem utolsó sorban a tejtermelésre is pozitív hatással van.
   A baba szemszögéből nézve, az ágyba fektetés a legideálisabb, hiszen 9 hónapon keresztül az anyaméhen keresztül minden szívdobbanást hallott. Viszont magunknak nem kis gondot okozunk ezzel, hiszen a jót könnyű megszokni, így nagy harc árán tudjuk csak visszaszoktatni a saját ágyába. Nagyon fontosnak tartom, hogy az első pár hét elteltével próbáljuk ne befektetni a nagyágyba, hosszú távon mindenkinek ez lesz a jó.
   Első lépcsőfokként elég lenne csak a saját ágyába tenni a nagy ágy mellé, majd ha már elfogadta az ágyát, akkor rakni saját szobába, a fokozatosságot szem előtt tartva.
   1 hét alatt a felvesz-megnyugtat-susog-finoman ütöget-visszatesz módszer nagy csodákra képes. A lényege a kitartás, és hajnali 2-kor is alkalmazni a módszert. Kivesz-megnyugtat-visszatesz!

   Védőnő

 8. Böbe   •  

  Kedves Védőnő!

  Kérem segítsen! Kislányom 7 hónapos és rendkívüli hisztit csap, ha pelenkázom, öltöztetem, a fülét tisztítom, vagy fürdés után megtörlöm a testét, de főleg a haját, hogy nehéz elviselni. Végig ordítja, vagy sírja az egészet, csapkodja magát, rugdosódik, de ha felemelem magamhoz rögtön abbahagyja, ha lefektetem, és tovább folytatom a műveleteket, mindent ő is ugyanúgy folytat tovább. Nem segített az sem, ha előtte elmagyaráztam neki, hogy mit fogunk csinálni, közben pedig nem tudok hozzá beszélni, mert a viselkedésével túlordít, hisztizik mindent, pedig mindent finoman csinálok, nem fájdalmasan. Mit tegyek, hogy másképp viselkedjen, mit csinálhatok rosszul?
  Nagyon várom válaszát
  Böbe

  • Védőnő   •  

   Kedves Böbe!

   Először is szeretném megnyugtatni, hogy semmit nem csinált/csinál rosszul!!!

   7 hónapos kortól a pelenkázás bizony igen emberpróbáló tud lenni. A pelenkázásnál érdemes leköltözni a szőnyegre, így legalább attól nem kell rettegnünk mikor forog le a pelenkázóról. Érdemes lenne egy “kincset” adni a kezébe, amit csak ilyenkor kaphat meg, ugyanakkor bármit odaadna érte. Pl. egy leselejtezett mobiltelefon, nem használt, fertőtlenített kulcscsomó, egy fénykép, csillogó karkötő, amiket nyugodtan be is kaphat. Ez leköti pár másodpercre a figyelmét, nekünk pedig marad idő a gyors pelenkacserére.

   A többi procedúrát csökkentsük a minimumra, a haját is elég egyszer megmosni a héten, de sajnos a tapasztalataim azt mutatják, hogy a hajmosást 2 évesen is ugyanígy utálni fogja.

   Később, ha nagyobb lesz persze el lehet magyarázni, hogy azért mossuk meg a hajat, mert szomjas a fejbőr, mint a virág, ezért most megitatjuk, adhatunk neki egy locsolót, amivel tud öntözni a kádban.

   Mondókázzunk, énekeljünk készülődés közben, ezt nagyon szeretik. Tudom ajánlani a Füzesi Zsuzsa könyveket.

   Védőnő

 9. Emma   •  

  Üdvözlöm!

  7 hónapos kisfiam egészen 2-3 héttel ezelőttig vidáman, mosolygósan ébredt, azonban mostanában úgy ébred fel sokszor, hogy sír. Ön szerint mi lehet az oka? Nem történt a családunkban semmi változás, trauma, viszont 1 fogacskája kibújt, de még mindig tart a sírós ébredés.
  Köszönöm
  Emma

  • Védőnő   •  

   Kedves Emma!

   Lehetséges, hogy bújik a másik foga is, ami fájdalmat okoz, és a fájdalom miatt riad meg éjszaka, illetve lehet, hogy a fájdalom miatt felébred, de még nem aludta ki magát. Dentinox-szal, Chamomilla Vulgaris 9-12 CH-val, Nurophen sziruppal csökkenthetjük fájdalmát. Az első fogak áttörése nagyon megviseli a babákat, de idővel el fog múlni a sírós ébredés.

   Védőnő

 10. Mariann   •  

  Kedves Védőnő!

  7 hónapos kislányom viselkedése az elmúlt két hétben megváltozott, folyton engem akar, rajtam akar lógni. Korábban teljesen jól eljátszott egyedül, most pedig ha felállok mellőle már akkor borztasztó hisztibe, sírásba kezd, mintha azt akarná, hogy mindig vele legyek. Normális ez? Mit tegyek, mert már a napi munkámat sem tudom ellátni.
  Mariann

  • Védőnő   •  

   Kedves Mariann!

   Amit most 7 hónapos kislánya életében tapasztal, az egészséges lelki fejlődésének természetes velejárója. Úgy hívják, hogy szeparációs szorongás.
   Ez az időszak átmeneti, kb a baba 10-11 hónapos korától javul majd a helyzet.
   Eddig ugyanis a baba azt hitte, hogy az anya az ő része, és 6 hónapos koruk körül döbbennek rá arra, hogy ez nincs így. Ettől megrémülnek. A helyzetet súlyosbítja, hogy ez a szorongásos időszak egybeesik az elválasztással, kezdődő fogzással.

   A csecsemő számára kitárul a világ, a baba sokkal tudatosabb, mint korábban volt, és rájön, hogy anya nincs mindig vele. Ez félelmet, szorongást vált ki belőle.

   Ha szeretne házimunkázni, de mindenhova követi, nadrágjába kapaszkodva ordít, hogy vegye fel, sem kell kétségbeesni. Vigye magával, de előtte tegye bababiztossá a lakást. Kapható habtapi puzzle, ami védi a hideg kőtől (pl. a konyhában), ezen kúszhat-mászhat, és mivel bárhol lerakható a lakásban, mindenhova magukkal vihetik.
   Ha esetleg veszélyeset csinál, akkor hordozóba vagy etetőszékbe is berakható, onnan is jól látja, mit csinál az anya.
   Másfél éves korban ismét jelentkezik majd a szeparációs szorongás, de akkor már meg is érti, hogy lehet elmegy anya, de vissza is fog jönni.

   Védőnő

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.