Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Ágota   •  

  Kedves Védőnő!

  Beszédre, szavakra tanítom 14 hónapos kislányomat, de úgy tűnik, hogy nem igazán fogékony rá. Ebben a korban ez normális? Lehet, hogy a kérdésem buta lesz, a tv hallgatás, nézés segít ebben? Hogyan tudnám rávenni arra, hogy beszéljen, mert jelenleg még nem mond ki egyetlen szót sem csak azt, hogy:ne.
  Köszönöm
  Ágota

  • Védőnő   •  

   Kedves Ágota!

   Ami fontos, hogy tisztázzuk, nincs -e gond a hallásával, ami visszavetheti a beszéd fejlődését. Ha mindent megért, amit kérdezünk tőle, illetve reagál a saját nyelvén a hallott szavakra, akkor csak idő kérdése, hogy el kezdjen beszélni. Továbbra is magyarázzon el mindent, mi micsoda, mit miért csinál, folyamatosan beszéljen hozzá, mondókázzon, énekeljen. Menjenek sokszor gyerekek, emberek közzé. Próbálják ki a Tücsökzenét, vagy zenebölcsit, ahol szintén dalokat, mondókákat tanulnak, és még a hangszerekkel is megismerkedhet a gyermek.
   Vannak beszédindító foglalkozások, de ide 2-2,5 éves kortól várják a gyerekeket.

   Védőnő

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.