12. hét

12 hét terhesen a babánk 10 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 61 mm és megközelítőleg 8-14 g

12babaA kisbaba tetőtől talpig teljesen kialakult, bár szervei – különösen az agya – továbbfejlődik. A kéz- és lábujjai elkülönültek, növekedésnek indult a haj és a köröm. Tovább keményednek a csontjai. A nemi szervek kezdik felvenni a nemre jellemző vonásokat. Kialakulóban vannak a kisbaba hangszálai, és az agyalapi mirigy, a hipofízis megkezdi a hormontermelést. Fantasztikus, hogy mire képes már a baba, mozgatja a karját, a kéz- és lábujjait, szopja a hüvelykujját. Emésztőrendszere alkalmassá válik a glükóz (cukor) felvételére. A köldökzsinór azonban gyors ütemben keringeti a vért a placenta és a kisbaba között, hogy biztosítsa a tápanyagot és a gyors növekedés során termelt bomlástermékek eltávolítását.

12 hetesen a kisbaba teljesen kiformálódott arca kerekebb, s egyre inkább hasonlít egy igazi babára.

 Mama

A méhed most már egy grapefruit nagyságával vetekszik, apropó, gyümölcs! Az első trimeszter vége felé egyre ritkábban jelentkezik az émelygés, a reggeli rosszullét, ezért az étvágy is jelentősen nőhet, tehát mostanra már akkor is javulnia kell az állapotunknak, ha eddig szenvedtünk tőle. Jelentkezhetnek az első igazi „kívánások”, amelyek egyrészt bizarr kombinációkat szülhetnek az ételfronton, másrészt úgy érzed, hogy ezekhez azonnal hozzá kell jutnod. Megnyugtatásképp: nem történik semmi, ha nem kapsz ecetes uborkát narancslekvárba mártva pár percen belül.

A 12. héten történik az első ultrahang-szűrés. Célja a magzat életviszonyainak, a terhesség pontos korának megállapítása, illetve a durva fejlődési rendellenességek szűrése. Azért is fontos, mert az ultrahanglelet birtokában kell átadni – pontos vizsgálati dátumot megjelölve – a betöltött 16. héten esedékes -AFP, vércsoport, Rh és ellenanyag meghatározásra a beutalókat. Ekkor javasolhatják a Down-kór kimutatására a magzati tarkótáj ultrahang áteresztő képességének vizsgálatát.

Ha a 12. hét után találkozol a védőnővel, már meghallgathatod a magzati szívhangokat.

Bár a terhesség első trimeszterében nem jellemző, hogy túl sokat híznánk, vagy túlságosan feltűnővé válna állapotunk, fontos változások zajlanak le bennünk. Érzelmileg fel kell dolgoznunk a terhesség tényét, és kezdjük megérezni azokat a hihetetlen változásokat, melyeket mindez az életünkben jelent. Ebben a harmadban megközelítőleg 0,9-1,8 kg-ot hízunk, s ebből mindössze 650 g a kisbabánk.

 Hasznos

Noha a súlygyarapodás a terhesség egyik kulcskérdésének számíthat, a hangsúly inkább az egészséges táplálkozáson kell, hogy legyen. Ez vonatkozik a vegetáriánus kismamákra is. Ha eddig nem fogyasztottál húst, most sem kell legyűrni a torkodon a csirkecombot, ám sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanod a kellő fehérjebevitelre, amelynek hiányában károsodást szenvedhet mind a magzat, mind a méhlepény egészséges fejlődése. A tejtermékeken, a sajtokon és a tojáson túl rengeteg fehérje található a hüvelyesekben – a lencsében, a csicseriborsóban, a tofuban – és a diófélékben. Ha úgy érzed, ennek ellenére nem elegendő a fehérjebevitel, igyál minél több joghurtos italt és tejet.

Most, hogy egyre jobban érzed magad, kezdj el rendszeresen mozogni. A legjobb, ha a pároddal kettesben mentek el sétálni, vagy úszni, elkezdheted a terhestornát.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük