37. hét

37 hét terhesen a babánk 35 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 35 cm, és megközelítőleg 2,95 kg

37babaEttől kezdve a terhesség érettnek tekinthető, azaz a kisbaba bármikor megszülethet. Amint a 3D felvétel is mutatja, már a megjelenése is olyan, mint egy újszülötté. Ha a baba farfekvéses, a szülész esetleg megpróbálhatja elfordítani. Ha ilyenkor megindul a szülés nem próbálják visszatartani. A kutatások szerint tulajdonképpen a baba indítja meg, hormonokat termelve szűkös helyzete miatt. A terhesség alatt a fertőzésekkel szemben a kicsi eddig nagyrészt a mi védelmünkre szorult, ám fokozatosan kifejlődött az ő immunrendszere is. Ez a szülés után is folytatódik, s a szoptatás fokozza a baba ellenálló képességét. Kezdetekben a mell előtejet, tápanyagokban és antitestekben gazdag kolosztrumot termel. Az ezután jövő anyatej tápanyagokban gazdag, segít megvédeni a kisbabát a fertőzésektől és megerősíti az immunrendszerét.

 Mama

37mama

A 37. hét végére a magzat orvosilag érettnek számít, ezért ha megindul a szülés, már nem próbálják késleltetni a kicsi világra jövetelét. Kérd meg kezelőorvosodat vagy a szülésznőt, hogy mutassa meg a vajúdót, a szülőszobát és a mosdót illetve zuhanyzót, hogy rendelkezz bizonyos helyismerettel, mire a kórházba kerülsz. A baba ekkorra már elhelyezkedett a szülési pozícióban. Ha a farfekvést „választotta”, az orvos valószínűleg „csak” javasolni fogja a császármetszést, ha azonban harántfekvésben helyezkedett el, biztosan elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás. Ma már egyre több esetben végeznek császármetszést – itthon az összes szülés 25%-ban! – ezért érdemes átfutni az alapvető tudnivalókat. Altatást szinte csak sürgősségi esetben végeznek. Ha a kismama már korábban epidurális fájdalomcsillapításban részesült, akkor a beültetett kanülön keresztül kapja meg a további érzéstelenítőt.

A műtéti előkészületekhez hozzátartozik az infúzió bekötése, a szeméremszőrzet borotválása és a katéter felvezetése a húgycsőbe. A kismama semmit nem lát a beavatkozásból, mert a műtőasztal felett a válltájékon egy „függönyt” hoznak létre: ez egy határt képez a steril és a nem steril terület között. Ha a papa is benn van a műtőben, ő a kismama feje mellett foglal helyet. A metszés az esetek döntő hányadában haránt irányban történik, és a fél-egy órás beavatkozás nagy részét a seb zárása tölti ki: a baba gyakorlatilag percek alatt jön világra.

Minden vizsgálat alkalmával ellenőrzik a baba méretét és fekvését.

Mostantól kezdve érzehetjük a Braxston-Hicks- féle összehúzódásokat. Ilyenkor a méh mintegy 30 másodpercig megkeményedik, aztán elernyed. Ezek a görcsök nem okozhatnak fájdalmat.

 Hasznos

Lehet, hogy már összekészítetted a kórházi csomagodat, de legyen rá gondod, hogy a kezed ügyében – és lehetőleg egy helyen – legyen minden, ami megkönnyítheti a vajúdás időszakát. A legfontosabb a meleg zokni, mert a vajúdó kismama könnyen felfázhat a folyosói séták alatt. Legyen a piperetáskádban egy csomag frissítő kendő, hogy le tudd hűteni magad, illetve hajgumi és csat, ha hosszú a hajad. A rágcsálnivaló – csokoládé, keksz vagy szárított gyümölcs – nem csak neked lesz áldásos, de a partnerednek is, aki nem fog elkóricálni a kórházban automatát keresgélve két perccel azelőtt, hogy begurítanának a szülőszobára. Ugyanezen megfontolásból érdemes a táska mellé készíteni két üveg ásványvizet is. Ne feledkezzetek meg a videokameráról, illetve a fényképezőgépről és a telefonról – töltővel együtt.

Miután a vajúdás hosszú ideig is eltarthat, jó, ha van nálad a kórházban egy-két könyv vagy keresztrejtvény, esetleg egy rádió, ha a zene mellett könnyebben megy az ellazulás.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük