Védőoltások

A már kialakult betegségek gyógyszeres kezelésével ellentétben a védőoltások célja a szervezet védettségének biztosítása bizonyos kórokozók ellen, s így a fertőző betegség kialakulásának megakadályozása.

A gyermekbetegségek közül a kanyaró, a mumpsz, a rubeola, a torokgyík, valamint a szamárköhögés jelenleg hazánkban már nem járványos előfordulásúak,azonban külföldről minden évben behozzák, és mivel könnyen el lehet kapni, járvány is kialakulhat, amelyet eddig a tömeges védőoltás megakadályozott. Ezeknek a gyermekbetegségeknek a kialakulásakor jelentkező szövődmények veszélyesek, főként az éretlen vagy még kevés számú kórokozóval érintkezett, és emiatt felkészületlen immunrendszer számára.

Oltásokkal kétféle módon tehető a szervezet védetté: úgynevezett passzív vagy aktív immunizálással. Az előbbi módszer lényege, hogy a kórokozó elleni ellenanyagot juttatják a szervezetbe. Az aktív immunizálás során az adott kórokozó elölt vagy legyengített formáját adják be, s így az a természetes fertőzést utánozva ellenanyag-termelésére serkenti az immunrendszert. Az oltások beadását ismételni kell, mivel csak bizonyos ideig védenek, a vakcinától függően a védettség tartama 1,5-15 év. A védettség az oltás után 1-3 héttel alakul ki, de ez függ a vakcina típusától is. Egyes védőoltásokat több alkalommal, meghatározott időközönként kell beadni ahhoz, hogy a védettség kifejlődjön.

Bizonyos vakcinák oltási reakció kialakulásával járnak, amely természetes folyamat. Ilyenkor az oltás helyén duzzanat, fájdalom, pír jelenhet meg, valamint láz, fejfájás, nyűgösség kísérheti. Sajnos a védőoltásokra mindenki egyedileg reagál, emiatt a beoltottak kis hányadánál igen ritkán szövődmények alakulhatnak ki. Az esedékes védőoltás után, ha gyermekünknél szokatlant tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Gyermekeink egészsége szempontjából a védőoltások alkalmazása ártalmatlan, de hatékony megelőzése bizonyos fertőző betegségeknek.

2014 szeptemberétől a pneumococcus elleni védőoltás kötelező a 2014. június 30-a után született csecsemők számára

Bevezetésre kerül a humán papillomavírus elleni védőoltás: a 12. életévüket betöltött és a 2014/2015. tanévben 7. évfolyamot végző leánygyermekek iskolai kampányoltás keretében önkéntes, térítésmentes HPV oltásban részesíthetők, az első oltást 2014 októberében kaphatják meg.

Kötelező és ajánlott oltások táblázata, ismertetője

Kötelező védőoltások

Oltás neve

Beadás időpontja

BCG

0-6 hetesen

DTPa+IPV+Hib

2 hónaposan

PCV-13

2 hónaposan

DTPa+IPV+Hib

3 hónaposan

DTPa+IPV+Hib

4 hónaposan

PCV-13

4 hónaposan

MMR

15 hónaposan

PCV-13

15 hónaposan

DTPa+IPV+Hib

18 hónaposan

DTPa+IPV

6 éves korban

 

A kisgyermekkori oltások mellett vannak úgynevezett kampányoltások  is, amit az iskolában kapnak meg a gyerekek. Újdonságként a  12-13 éves korban lévőknek kötelező lesz felajánlani a HPV oltást is, amit ingyenesen kapnak meg a tinik.

Kampányoltások

MMR revakcináció

adott tanév 6. osztályában szeptember

dTAp emlékeztető oltás

adott tanév 6. osztályában október

Hepatitis B I. oltás

adott tanév 7. osztályában

Hepatitis B II. oltás

adott tanév 8. osztályban

 

 

Mi micsoda:

BCG: A BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a TBC kórokozója által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a miliáris (egész testre kiterjedő) TBC-től. A TBC későbbi formáitól nem véd meg az oltás, ezért igen fontos a tüdőszűrésen való részvétel.

DTP:

D=DIFTÉRIa – A diftéria (torokgyík) nyálcseppekkel terjedő, baktérium okozta fertőző betegség. A kórokozó a torokban, rendszerint a mandulákon vagy más nyálkahártyán tapad meg és vaskos, szürkés lepedéket hoz létre. A baktérium mérget (toxint) termel, ami a véráram útján az egész szervezetbe eljut. A toxin a szívet, az idegrendszert és a vesét is károsítja. A diftéria okozta halál, a szívizom károsodása vagy a gége elzáródását követő fulladás miatt áll be.

P=PERTUSSIS – A pertussis (szamárköhögés) kínzó köhögéssel, húzó, hangos belégzéssel járó, több hétig tartó bakteriális betegség. Az anyától származó védelem bizonytalan, ezért az egészen fiatal oltatlan csecsemők is megbetegedhetnek

T=TETANUSZ – A tetanusz (merevgörcs) baktérium okozta, igen súlyos, magas halálozású betegség. A kórokozó rendszerint földdel szennyezett seben át jut be a szervezetbe és ott mérget (toxint) termel. A toxin súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek. Különösen magas a halálozás a csecsemők és az idős felnőttek között. Az újszülöttek leggyakrabban a köldök fertőződése révén betegednek meg, ha az édesanya nem védett, vagy ha a köldökcsonkot nem tisztán kezelték.

HIB – A Hib fertőzést egy baktérium a Haemophilus influenzae „b” típusa okozza. A Hib betegség nagyon veszélyes és súlyos kórkép. A vérbe kerülő kórokozók vérmérgezést okoznak, miközben különböző szerveket is megbetegítenek. A véráramfertőzés (szepszis) esetenként szervi tünet nélkül jelentkezik. Főként fiatal csecsemőkorban a véráramfertőzés egyetlen klinikai tünete a bágyadtság, táplálhatatlanság lehet. Véráramfertőzésre a rohamosan romló általános állapot mellett, láztalanul is jelentkező szapora szívverés, szapora légzés, sápadtság, hűvös végtagok, márványozott bőr utal, mely beavatkozás nélkül ún. szeptikus sokk kialakulásához vezet. A következmény sokszervi elégtelenség, mely a beteg halálát okozhatja. A Haemophilus influenzae b fertőzések 50-65%- ában gennyes agyhártyagyulladás (meningitis purulenta) alakul ki. A gennyes agyhártyagyulladás leggyakoribb klinikai tünete a romló általános állapot mellett jelentkező lázzal, fejfájással, hányással és eszméletzavarral kísért tarkókötöttség. Halálos kimenetel az esetek 2-5%-ában, idegrendszeri maradványtünetek a gyógyult betegek 15-30%-ában fordul elő.

IPV –  inaktivált poliovírus vakcina gyermekbénulás ellen

dTap – diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag torokgyík, tetanusz, és szamárköhögés ellen emlékeztető oltás céljára

 

 

 

 

oltasok

oltasokoltasok

 

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük