26. hét

26 hét terhesen a babánk 24 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 23 cm, és megközelítőleg 910 g

26babaA baba tüdeje még mindig fejlődik és még növekednie kell. Gerince egyre erősebb és hajlékonyabb, így egyre inkább alkalmas a növekvő test megtartására, és még úgy is meg lehet hallani a szíve verését, ha valaki a fülét a hasunkra tapasztja. Képes ki és belélegezni. Teljesen kialakultak a szemei. Hangok hatására felgyorsul a pulzusa, még ritmikus mozgást is végez, ha zenét hall. A magzati agyműködést vizsgáló tudományok kimutatták, hogy a baba képes reagálni az érintésre.

 Mama

A hasad egy sárgadinnye méretével vetekszik, így nem csoda, ha egyre gyakrabban viszket – ez leggyakrabban a bőr feszüléséhez köthető. A terhességi csíkok kialakulása elsősorban hajlam kérdése: aki gyengébb kötőszövetekkel rendelkezik, annál nagyobb valószínűséggel jelentkeznek. Ettől függetlenül nagyon fontos a bőr mindennapi ápolása, annál is inkább, mert a striák ellen létezik egy fegyver: a kényes területek rendszeres masszírozása. A kezelőorvosnak akkor kell szólni a hasi viszketésről, ha az tartósan fennáll. A terhesség egyik leggyakrabban előforduló bőrelváltozása lehet a csalánkiütésre emlékeztető kiemelkedések megjelenése (ez a bőrgyógyászok által gyakran diagnosztizált „PUPP”), de ritkán a máj kóros működésével van összefüggésben, és ekkor mindenképp részletes kivizsgálást igényel.

Annál, aki hajlamos rá, ekkortájt jelentkezhetnek a terhességi csíkok rendszerint a hason és a mellen.

 Hasznos

A terhességi csíkokkal való küzdelemben használhatsz speciálisan striák elleni krémet, de használhatsz egy egyszerű kakaóvajas készítményt vagy sima olíva olajat: a lényeg a bőr vérellátásának serkentése. Naponta kétszer – reggel zuhanyzás után és lefekvés előtt – masszírozd át a combok, a popsi területét, a hasat és a melleket körkörös mozdulatokkal minden irányból, és ügyelj arra, hogy a procedúra legalább 5 percig tartson minkét alkalommal. A masszázs – különösen a hasadon – legyen gyengéd. Mivel a baba ekkor már hallja a hangodat, a testápolás közben elmesélheted neki, hogy tulajdonképpen most őt simogatod. Az erőteljes dörzsölés viszont kellemetlen lehet neki.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük