19. hét

19 hét terhesen a babánk 17 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 13-15 cm, és megközelítőleg 200 g

19babaA baba bőrének mirigyei sűrű, fehér, zsíros anyagot kezdenek kiválasztani, a magzatmázat. Ez vízhatlan védőréteget alkot, hogy megvédje a baba bőrét a felázástól a magzatvízben. A kisbaba testének minden idegét egy zsíros anyag, a myelin kezdi bevonni, szigetelve az idegeket, lehetővé téve az ügyes, koordinált mozgáshoz szükséges gyors és akadálymentes információáramlást. Az újszülöttek – különösen a koraszülöttek – koordinálatlan mozgása nagyrészt a myelin viszonylagos hiányának köszönhető. A kisbaba bele elkezd emésztőnedveket termelni, segítve a magzatvíz felszívódását és továbbítását a veséhez, ahonnan a szűrés után újra kiválasztódik a magzatburokba.

 Mama

Erre az időszakra esik a második ultrahang időpontja – immár az AFP-lelet birtokában -, amelyen már jó esély van arra, hogy kiderüljön a baba neme. Ez az a vizsgálat, ahol a legtisztábban láthatod a kicsi testének részleteit: megszámolhatod az apró ujjakat, orvosod megmutathatja a lábujjait, az orrát, az állát. A következő ultrahangon a harmadik trimeszterben már túl nagy lesz a magzat ahhoz, hogy igazi „babaformája” legyen. A szülész megméri a magzat hosszát, a fejkörfogatot, megnézi, hogyan helyezkedik el a méhen belül. Ekkor már bármilyen csontrendszeri vagy belső szervi rendellenesség észlelhető, de az orvos megvizsgálja a köldökzsinór és a méhlepény épségét és magzatvíz mennyiségét is.

A fokozott anyagcsere és vérellátás jótékony hatással van a körmeinkre.

 Hasznos

Előfordul, hogy a baba élénk mozgása miatt egyre nehezebben merülsz álomba. Ez a probléma a harmadik trimeszterben általánossá válik, ezért tégy meg mindent annak érdekében, hogy pihenésed hosszú és zavartalan legyen. Fogyassz olyan ételeket, amelyek bőségesen tartalmaznak B-vitamint: ilyenek a vörös húsok és a halak, a tejtermékek és a tojás. Az inkább vegetáriánus kismamák a hüvelyesekből, a teljes kiőrlésű kenyérből, a csonthéjas magvakból, a rizsből, a korpából és burgonyából nyerhetnek B-vitamint. A legjobb azonban ilyenkor nem mellőzni a húst. Segíti az elalvást a kamilla-, a majoranna vagy a citromtea, a meleg tej, illetve a lefekvés előtti könnyű testmozgás. Természetesen az sem árt, ha a nap második részében mellőzöd a koffeintartalmú italok és a csokoládé fogyasztását.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük