14. hét

14 hét terhesen a babánk 12 hetes

A babánk fejtetőtől a farokcsontig kb. 80-93 mm, és megközelítőleg 25 g

14babaEzzel a héttel kezdődik a második trimeszter. A belső szervek fejlődésével felgyorsul a baba növekedése. Mindezt a placenta segíti hormontermelésével, valamint a szükséges tápanyagok és az oxigén szállításával. A kisbaba mozgása már nem olyan görcsös, képes hajlítani, nyújtani és tekergetni az ujjait, a kezét, a csuklóját, a lábát, a térdét, a lábujjait. Idegrendszere is működésbe lépett. Tovább nő a szemhéja, a kéz- és lábkörmei, és a fején kis hajkezdemények jelennek meg. Elkezdi „gyakorolni” a ki- és belégzést, hogy felkészüljön a méhen kívüli életre. A magzatvízben nincs szüksége légzésre, hiszen a köldökzsinóron és a méhlepényen keresztül az édesanyja biztosítja számára az oxigénellátást.

 Mama

14mamaAhogy a terhességi hormonok szintjeinek rapszodikus váltakozása múlófélben van, megjelenhet a székrekedés, a fokozódó progeszteronszintnek köszönhetően, mivel az lelassítja a belek izmainak működését. A növekvő méh is nyomja a gyomrot, akadályozva rendes működését. A legegyszerűbb megoldás, ha sokat iszunk és minél több rostokban gazdag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk. A szorulás végigkísérheti a terhesség fennmaradó hónapjait.

A magasabb kockázattal járó terhességek esetén – ha az édesanya elmúlt 35 éves, a családi kórtörténetben előfordult genetikai rendellenesség, illetve ha az AFP-érték (ld. 16. hét) a normálértékeken kívül esik -, a kezelőorvos amniocentézis elvégzését javasolhatja, amelyet a 14. és a 18. hét között szoktak elvégezni. A vizsgálat során egy vékony tűt vezetnek be az amnionzsákba, és mintát vesznek a folyadékból. Ez végig ultrahangos ellenőrzés mellett zajlik, hogy a tű meg ne sértse a méhlepényt vagy a magzatot. A vizsgálat segítségével olyan kromoszómális rendellenességek szűrhetők ki, mint a Down-szindróma. Maga a vizsgálat igen alacsony kockázattal jár, de a vetélés lehetősége 1%-os, ezért érdemes a kezelőorvossal tisztázni az amniocentézis előnyeit és hátrányait a terhesség szempontjából.

 Hasznos

A kellemesen meleg (de nem túlzottan) fürdő jótékonyan enyhíti a szalagfájdalmak kellemetlen tüneteit.

Végh Nikolett vagyok. 2005 óta dolgozom területi védőnőként Budapesten. Tanulmányaimat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskola Védőnő Karán végeztem. Jelenleg otthon vagyok GYED-en gyermekeimmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük