Mikor szólj, hogy terhes vagy

Ha az emberről kiderül, hogy terhes, nyilván nem az az első gondolata, hogy mikor közölje ezt a munkahelyén. Azonban idővel felmerül ez is, így most ezen a területen szeretnék egy kis segítséget nyújtani.

Az utóbbi években sorozatos változtatások mentek végbe a téma jogi hátterében.

2012 előtt a kismamák inkább titkolták a terhességüket, mert habár felmondási védelem alatt álltak, sok munkáltató bepróbálkozott, így kialakult egyfajta pocaktakargató szokás.

Aztán jött a 2012. július elsejei Munkatörvénykönyv módosítás, miszerint munkáltatói felmondás esetén csak akkor hivatkozhat egy kismama a felmondási védelemre, ha előzetesen közölte a munkáltatóval a terhesség tényét. Tehát 2012 nyara után, ha egy kismamának átadták a felmondási levelet, hiába tiltakozott, hogy de hát ő terhes, ha ezt korábban nem adta a munkáltatója tudtára. (Ezért lehetett hallani olyan vicces megoldásokat, hogy amikor az ember lánya hallotta a nagy susmust vagy a tömeges létszámleépítést, és behívták esetleg az irodába és sejtette, hogy ő is a kiválasztottak között van, akkor azzal a mondattal nyitott be, hogy „Várandós vagyok!” – mielőtt még a felettese a kezébe nyomhatta volna a felmondólevelet. Sőt a jogászok is ezt tanácsolták, mint védelmi megoldást.) Ugyanez vonatkozik az emberi reprodukciós eljárásban, vagyis lombikbébi programban résztvevőkre is.

Persze ez felvetett például olyan problémát is, hogy miként a terhesség tényéről, így annak megszűnéséről is értesíteni kellett a munkahelyet. Sajnos a 12. hét előtt a nagyobb a kockázata annak, hogy valaki elveszítse a babát, de ha valaki be akarta biztosítani magát, akkor persze minél előbb bejelentette az állapotát, akár pár hetesen is. Azonban ha ez a szomorú eset bekövetkezik, és elvetél, akkor az egyrészt nagyon is magánjellegű dolog, másrészt az ember bizonyára nem szívesen tárgyalja meg ezt a munkahelyén a főnökével.

Végül 2014. május végén az Alkotmánybíróság döntött, hogy a korábbi cikkely alkotmányellenes, így hamarosan kiszedik az Mt.-ből ezt a részt, mely szerint a felmondási védelem csak akkor ér, ha előre közlik a nők a terhességüket. A Magyar Közlönyben még nem volt benne, de azt javaslom, hogy aki ilyen helyzetben van, annak érdemes figyelemmel kísérnie a megjelenését, hogy kiderüljön, hogy milyen hatállyal fog érvénybe lépni a változtatás illetve, hogy pontosan hogyan lesz megfogalmazva.

Kiss Judit vagyok, jelenleg egy multinacionális vállalat Központi Személyügyén dolgozom HR területen, így minden típusú kérdéssel találkozom. Sokat kérdeznek tőlem kismamák illetve kisgyerekes anyukák, így azokban a témákban szeretnék nektek segítséget nyújtani, melyek munkaügyekben érinthetnek benneteket, hogy ténylegesen a babára tudjatok koncentrálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Korábbi kérdések

 1. Név Nélkül   •  

  Kedves Judit!

  Először is bocsánat, hogy nevemet nem vállalva írok.
  Rengeteg helyen nézelődtem már, de sehol sem találtam írásos nyomát annak, hogy mi vonatkozik azokra a kismamákra, akik határozott idejű, illetve határozatlan idejű munkaszerződés fenállásakor szülnek és a második-harmadik év után szeretnének visszamenni egyből dolgozni. Milyen lehetőségek állnak fent ezekben az esetekben?
  Ha erre esetleg törvényi hivatkozásokat is tudnál mutatni, azt nagyon megköszönném!

  Üdv!

 2. Niemann-Varga Éva   •  

  Kedves Judit!

  27 hetes várandós vagyok. Jelenleg is dolgozom, de mivel már egyre kevésbé bírom és veszélyeztetett terhes is vagyok, tudni szeretném ha most március végén megyek táppénzre hogyan járok a legjobban. Melyik hónapokból számolják a szülés utáni csedet,gyedet.
  És azt sem tudom mikor kell kitöltenem a szükséges nyomtatványokat hozzá hogy időben pénz legyen belőle.
  Tudomásom szerint saját kifizető hellyel rendelkezik a német cég ahol alkalmaznak.
  A segítséget előre is köszönöm.